Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο  και δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν «μακροπρόθεσμα» την κυριότητα της Λωρίδας της Γάζας. Από την πλευρά του ο  Νετανιάχου είπε ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί.

Η πρότασή του σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανατροπή στη διαχρονική αμερικανική πολιτική για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών. Η πρόταση του Τραμπ χαίρει υποστήριξης από την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα στο Ισραήλ, η οποία επιδιώκει την απομάκρυνση των Παλαιστινίων και την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών. Ωστόσο, για τους Παλαιστινίους, ένα τέτοιο σχέδιο δείχνει να ισοδυναμεί με μαζική τιμωρία και εξαναγκαστική εκδίωξη από τη γη τους.

Απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται στη «βίαιη μετεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας.«Ελπίζουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της εκεχειρίας και της μεταπολεμικής διακυβέρνησης στη Γάζα για να επαναφέρουν το παλαιστινιακό ζήτημα στη σωστή πορεία μιας πολιτικής διευθέτησης, βασισμένης στη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε “κατηγορηματικά” τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί απόκτησης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ, όπως και τις επανειλημμένες δηλώσεις του για αναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων εκτός της πατρίδας τους.

Η Χαμάς με τη σειρά της καταδίκασε τη δήλωση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ως «αντανάκλαση σύγχυσης και βαθιάς άγνοιας για την Παλαιστίνη και την περιοχή».

Το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ-Ρίσακ, δήλωσε ότι «η Γάζα δεν είναι μια κοινή γη που μπορεί να ελέγξει οποιοδήποτε μέρος, αλλά αποτελεί μέρος της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης». Τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της κατοχής και στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, «όχι στη νοοτροπία ενός μεσίτη ακινήτων και στη λογική της εξουσίας και της κυριαρχίας».

Η Χαμάς απέρριψε επίσης την προηγούμενη δήλωση του Τραμπ ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Ο αξιωματούχος της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις ως «συνταγή για χάος και ένταση στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων» και ότι η λύση είναι ο τερματισμός της κατοχής και της επιθετικότητας, όχι η εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Το σχόλιο Βρετανών 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, επανέλαβε τη στήριξη της Βρετανίας στη λύση των δύο κρατών και τόνισε τη σημασία της διατήρησης της τρέχουσας εκεχειρίας στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Τραμπ σχετικά με την αμερικανική ανάληψη ελέγχου στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, ο Στάρμερ είπε ότι τον συγκλόνισαν οι πρόσφατες εικόνες χιλιάδων Παλαιστινίων που περπατούσαν μέσα στα χαλάσματα της Γάζας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ξαναχτίσουν, και εμείς πρέπει να τους στηρίξουμε σε αυτή την ανοικοδόμηση, με στόχο τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αντιδράσεις Γαλλίας-Ρωσίας-Σαουδικής-Αραβίας 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε «οποιαδήποτε βίαιη εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας» και δηλώνοντας ότι η περιοχή δεν θα πρέπει να ελέγχεται από τρίτη δύναμη. Τονίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι «η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη» για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι εφικτή μόνο μέσω της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι «απορρίπτει κάθε απόπειρα εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους» και πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μέτωπο δασμών με Κίνα 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USPS) ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται δέματα από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την εφαρμογή νέων κανονισμών στις ΗΠΑ, που κλείνουν ένα «παραθυράκι» το οποίο επέτρεπε την αποστολή μικρών δεμάτων αξίας έως 800 δολαρίων χωρίς φόρους ή δασμούς.

Η αναστολή δεν επηρεάζει τις επιστολές, ενώ η USPS δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή της. Κινέζικοι λιανοπωλητές, όπως οι Shein και Temu, αξιοποιούσαν το προνόμιο αυτό για να στέλνουν προϊόντα χαμηλής αξίας αδασμολόγητα στις ΗΠΑ. Η εκτεταμένη χρήση του μέτρου έχει προκαλέσει αυξημένη επιτήρηση, καθώς επέτρεψε την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου με φθηνά προϊόντα.

Παρόμοια μέτρα εξετάζει και η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι η Shein και η Temu θα είναι υπόλογες για επικίνδυνα προϊόντα στις πλατφόρμες τους. Επιπλέον, αυξάνονται οι τελωνειακοί έλεγχοι και ξεκινά έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας καταναλωτών από τη Shein.

Οι αλλαγές στις ΗΠΑ για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής στα χαμηλής αξίας δέματα ήταν ήδη σε εξέλιξη υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επέκτεινε τους δασμούς σε όλα τα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μόδας και των παιχνιδιών. Η Κίνα αντέδρασε επιβάλλοντας αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων στην αμερικανική εταιρεία PVH (Calvin Klein, Tommy Hilfiger).

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE