Ένα παιδί από τις ακαδημίες της ΑΕΚ, ένας αγαπημένος παίκτης που στη συνέχεια μισήθηκε, ο τερματοφύλακας του Champions League, ένας επιθετικός που στην Ένωση βρίσκει τον εαυτό του και ένας παίκτης που χρειάστηκε να αλλάξει θέση για να ξεδιπλωθεί το ταλέντο του. Όχι δεν είναι ανέκδοτο, αλλά μία πολύ συνοπτική περιγραφή των πέντε ακριβότερων πωλήσεων στην ιστορία του Δικέφαλου.
Μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών η Ένωση έχει πουλήσει και όχι ξε-πουλήσει, όπως σε άλλες περιόδους, μερικά από τα πιο ακριβά της “διαμάντια”.
Ο λόγος για τον Εσέκιελ Πόνσε, που τον Ιούνιο του 2024 έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του Δικέφαλου, έναν τίτλο τον οποίον πλέον κατέχει ο Λιβάι Γκαρσία με τη μεταγραφή του στη Σπαρτάκ Μόσχας.
Κάτι παραπάνω δηλαδή από όσα πήρε για να δώσει τους Βασίλη Μπάρκα, Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Μάριο Μιτάι.
Τους παίκτες που μέχρι πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήταν οι κορυφαίες πωλήσεις στον έναν αιώνα ζωής της ομάδας.
Η εκτόξευση μέσα από την αλλαγή θέσης και ο “χορός” εκατομμυρίων
Πώς μία φαινομενικά μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή και να “ξεκλειδώσει” στοιχεία που ούτε ο ίδιος ήξερε ότι έχει.
Αυτό θα μπορούσε να είναι το ρεζουμέ της πορείας του Λιβάι Γκαρσία στην ΑΕΚ, του παίκτη που ως δεξί εξτρέμ είχε περιορισμένες ικανότητες, καταπληκτικός στο ένας εναντίον ενός, αλλά αδυναμία του στο τακτικό κομμάτι και στη συνέπειά του στις αμυντικές του υποχρεώσεις τον κρατούσαν περιορισμένο στο τι μπορεί να προσφέρει.
Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, δεν είχε πολλές επιλογές για τη θέση του φορ στο φινάλε των playoffs της σεζόν 2021/22 και γι’ αυτό τον χρησιμοποίησε εκεί, δίνοντας μία άτυπη πάσα στον προπονητή που έκανε τον 27χρονο αυτό το οποίο είναι σήμερα, αυτό το οποίο ήταν πάντα και που εάν το είχε ανακαλύψει νωρίτερα ίσως να μην τον βλέπαμε καν στην Ελλάδα.
Μα φυσικά επιθετικός. Ο Αλμέιδα που έβλεπε την ομάδα ως παρατηρητής λίγο πριν αναλάβει είδε κι αυτός ότι ο Γκαρσία έχει όλο το “πακέτο” για να ανταποκριθεί καλά σε αυτή τη θέση.
Εκείνο το καλοκαίρι έφτασαν πολλές προτάσεις στα γραφεία της Ένωσης για την παραχώρησή του, δεδομένα η μία ήταν της Λανς, και με καλύτερα λεφτά από αυτά που εν τέλει έφυγε την Παρασκευή (07/02), ωστόσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ανένδοτος και δεν ήθελε να τον παραχωρήσει, επιδιώκοντας όπως έχει δηλώσει πολλάκις να τον χαρεί ο ίδιος και ο κόσμος του Δικέφαλου.
Έτσι, ο Λιβάι Γκαρσία υπέγραψε εκείνο το καλοκαίρι νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ μέχρι το 2028, αυξάνοντας τις απολαβές του πάνω από το 1.000.000, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στα “κιτρινόμαυρα” αποδυτήρια.
Η αγωνιστική περίοδος 2023/24 είχε ξανά αρκετά γκολ, αφού το κοντέρ σταμάτησε στα 14 τέρματα, παρά το γεγονός ότι έχασε πολλά παιχνίδια λόγω μυϊκών προβλημάτων, τη διαχρονική αδυναμία του 27χρονου όλα τα χρόνια του στην ομάδα.
Το περασμένο καλοκαίρι ήρθαν προτάσεις εκ νέου μεγαλύτερες από τη Σπαρτάκ (και μάλιστα ξανά από τη Ρωσία από πλευράς Ζενίτ), ωστόσο σε εκείνο το διάστημα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν έδειχνε τόσο “ψημένος” με αυτή την προοπτική.
Μέσα σε όλα, εκ διαμέτρου αντίθετες καιρικές συνθήκες σε σχέση με την Ελλάδα, διαφορετική κουλτούρα, θυμίζουμε ότι οι ρωσικές ομάδες δεν αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από την ποινή που τους έχει επιβληθεί από την UEFA για τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ο Μάριος Ηλιόπουλος ήταν κι αυτός αρνητικός, καθώς είχε ήδη παραχωρηθεί ο Έκι Πόνσε και χωρίς τον Γκαρσία η ΑΕΚ δεν θα είχε καθαρόαιμο φορ.
Στο επόμενο μεταγραφικό παζάρι, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Λιβάι Γκαρσία. Ο αγαπητός από όλον τον “κιτρινόμαυρο” οργανισμό επιθετικός αποτελεί παρελθόν, με την ΑΕΚ να βάζει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξεως των 14.000.000 ευρώ.
Η σχέση αγάπης δεν στέριωσε ξανά
Το καλοκαίρι του 2024 η ΑΕΚ επένδυσε το ποσό των 3.500.000 ευρώ για να ντύσει τον Εσέκιελ Πόνσε στα κιτρινόμαυρα για δεύτερη φορά.
Ο Αργεντινός φορ είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις τη σεζόν 2018/19, όταν είχε αγωνιστεί με δανεισμό από τη Ρόμα, ωστόσο τότε δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχίσει στην ΑΕΚ σε μια πιο μόνιμη βάση.
Αν και η Ένωση ήταν πρόθυμη να “ματώσει” για να διατηρήσει στις τάξεις της τον τότε 22χρονο, ο ίδιος είχε θαμπώθηκε από την πρόταση της Σπαρτάκ, με την αγωνιστική περίοδο 2019/20 να τον βρίσκει κάτοικο Μόσχας.
Ένα τετ-α-τετ με τον Αλμέιδα και ένα χατ-τρικ με τον Ατρόμητο ήταν αρκετά για να τον κάνουν να “ξεμπουκώσει” και να τελειώσει τη σεζόν με 16 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, στη δεύτερη πιο παραγωγική αγωνιστική περίοδο της καριέρας του.
Το καλοκαίρι στα γραφεία της ΑΕΚ έφτασε μια πρόταση 9.000.000 ευρώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα τη Χιούστον Ντάιναμο του MLS, η οποία δελέασε και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή λόγω του πολύ καλού συμβολαίου που του προσέφεραν.
Ο Μάριος Ηλιόπουλος είχε πολύ λίγες μέρες ως διοικητικός ηγέτης του Δικέφαλου και σε συνεννόηση με τον Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να απαντήσει θετικά στην πρόταση, καθώς για τον Αργεντινό τεχνικό της Ένωσης ο Πόνσε ήταν ένας ποδοσφαιριστής που δεν υπηρετούσε 100% τα δικά του “θέλω” κι έτσι δεν ήταν αρνητικός στην πώλησή του.
Η ακριβότερη πώληση επί Μελισσανίδη
Η περίπτωση του Βασίλη Μπάρκα ως προς το οικονομικό σκέλος θα μνημονεύεται πάντα ως μια επένδυση που βγήκε και απέφερε κέρδος στα “κιτρινόμαυρα” ταμεία.
Η Ένωση τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2016 από τον Ατρόμητο με ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά η Σέλτικ ξόδεψε 5.000.000 για να τον κάνει δικό της.
Η περίπτωση του Μπάρκα είναι ιδιαίτερη και για ακόμη έναν λόγο, αφού έπρεπε να “ψηθεί” πρώτα για να πάρει τα γάντια του βασικού σπίτι, κάτι που δεν κατάφερε για μία και πλέον σεζόν.
Τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 24 έτη ήταν ο τερματοφύλακας Κυπέλλου, αν και ήταν αυτός ο πορτιέρε (και όχι ο Τσιντώτας που έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια) στο περιβόητο ντέρμπι της Τούμπας.
Έτσι, ο διεθνής Έλληνας γκολκίπερ θα κρατήσει μια για πάντα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το ρεκόρ της ακριβότερης πώλησης επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο παίκτης που κέρδισε τους Ιταλούς για να γίνει ο ίδιος “Ιταλός”
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανήκει ακόμα στο Top-5 των πωλήσεων της ΑΕΚ αν και αυτή συνέβη το μακρινό 2008.
Από τον Απόλλων Πεταλιδίου στις ακαδημίες της Ένωσης, στον εξάμηνο δανεισμό του στη Νίκη Βόλου, στην επιστροφή για την καθιέρωση δίπλα στον μέντορά του, Τραϊανό Δέλλα, και εν τέλει στην εκτόξευση.
Ο μετέπειτα Sokratis των Άρσεναλ και Ντόρτμουντ μεταξύ άλλων, χρειάστηκε να κερδίσει μία ιταλική ομάδα για να γίνει ο ίδιος “Ιταλός”.
Με την ΑΕΚ πρόλαβε να γευτεί τη χαρά του Champions League, έχοντας τρεις συμμετοχές, μεταξύ άλλων στην εντός έδρας νίκη επί της Μίλαν στο ΟΑΚΑ (1-0).
Την τελευταία του χρονιά έγινε βασικός, σημειώνοντας 37 συμμετοχές σε Ελλάδα και Κύπελλο UEFA, προκειμένου να μπει στα μπλοκάκια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Τελικά η Τζένοα ήταν εκείνη που τερμάτισε πρώτη στην κούρσα της εξασφάλισης της υπογραφής του, κάνοντάς τον δικό της το καλοκαίρι του 2008, με την Ένωση να βάζει στα ταμεία της το ποσό των 3.800.000 ευρώ για την παραχώρησή του.
Στη σημερινή εποχή αυτό το ποσό μπορεί να φαντάζει μικρό, ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο τότε θεωρούνταν μια πολύ μεγάλη πώληση και ήταν για πολλά χρόνια η κορυφαία της ΑΕΚ.
Βέβαια οι “κιτρινόμαυροι” γέμισαν έλαβαν χρήματα από τη μετακίνηση του Παπασταθόπουλου στη Serie A και δύο χρόνια μετά. Ο Μεσσήνιος στόπερ μετακόμισε βορειότερα στην Ιταλία, από τη Γένοβα στο Μιλάνο για λογαριασμό της Μίλαν.
Η ΑΕΚ διατηρούσε ποσοστό μεταπώλησης 15% και από το συγκεκριμένο deal της αποδόθηκε το ποσό των 700.000 ευρώ.
Το case study των “κιτρινόμαυρων” ακαδημιών
Η αδυναμία της ΑΕΚ να παράξει τα δικά της ταλέντα, να δρέψει τους καρπούς των αγωνιστικών τους προσόντων και στη συνέχεια να τους “μοσχοπουλήσει” είναι γνωστόν τοις πάσι.
Ο διεθνής Αλβανός μπακ (μάλιστα είναι η βασική επιλογή του ομοσπονδιακού προπονητή των γειτόνων για το αριστερό άκρο της άμυνας) μπήκε στην αγωνιστική εξίσωση της ΑΕΚ με τον Μάσιμο Καρέρα στην άκρη του πάγκου, σε ηλικία 17 ετών και κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ του νεότερου ξένου που κάνει ντεμπούτο.
Τη σεζόν 2021/22, ωστόσο η ΑΕΚ έφτιαξε Β’ ομάδα και ο Μιτάι “υποβιβάσθηκε”, κάτι που δεν κύλησε ιδανικά.
Παρόλα αυτά το καλοκαίρι του 2022 την πόρτα της Ένωσης χτύπησε η Λοκομοτίβ Μόσχας. Ο Δικέφαλος την άνοιξε και ο “φάκελος” έγραφε πρόταση αγοράς ύψους 3.400.000 ευρώ, η οποία έγινε αποδεκτή, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη λύση σε ένα πιθανό αδιέξοδο με το συγκεκριμένο “πρότζεκτ”.
Η Αλ Ιτιχάντ αγόρασε τον Μιτάι από τη Λοκομοτίβ δίνοντας τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με την Ένωση να παίρνει τις 600.000 ευρώ.
Αναλυτικά οι μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της ΑΕΚ
- Λιβάι Γκαρσία ▶ Σπαρτάκ Μόσχας – 14.000.000 ευρώ
- Εσέκιελ Πόνσε ▶ Χιούστον Ντάιναμο – 9.000.000 ευρώ
- Βασίλης Μπάρκας ▶ Σέλτικ – 5.000.000 ευρώ
- Σωκράτης Παπασταθόλους ▶ Τζένοα – 4.500.000 (3.8000.000 + 700.000 από το ποσοστό μεταπώλησης) ευρώ
- Μάριος Μιτάι ▶ Λοκομοτίβ Μόσχας – 4.000.000 (3.400.000 + 600.000 από το ποσοστό μεταπώλησης) ευρώ