Προηγείται σε έναν πίνακα που έχει τη Μάντσεστερ Σίτι (837,8 εκατ. ευρώ) στη δεύτερη θέση, την Παρί Σεν Ζερμέν (805,9 εκατ.) στην τρίτη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (770,6). εκατομμύριο) στην τέταρτη θέση, με τη Μπάγερν να ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα (765,4).
Έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα με έσοδα πλέον του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε μία μόνο σεζόν. Η οικονομική επιτυχία του συλλόγου κατά τη διάρκεια της σεζόν υποστηρίχθηκε από το πρόσφατα ανακαινισμένο και διευρυμένο στάδιο «Bernabéu», το οποίο έφερε σημαντικές βελτιώσεις στην ημέρα αγώνα και στα εμπορικά έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
«Η ανακαίνιση του γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο καταλύτης για την ανάπτυξη. Ο σύλλογος έδωσε άδεια σε ορισμένες θέσεις, γεγονός που επέτρεψε σημαντική αύξηση των εσόδων, και επίσης αύξησε τα εμπορικά έσοδα και εξασφάλισε νέες χορηγίες. Όλα αυτά, μαζί με μια καλή απόδοση εντός γηπέδου, οδήγησαν σε καλές οικονομική απόδοση», εξήγησε στον «The Guardian» ο βοηθός διευθυντή της Deloitte, Τεο Ατζαντί.
Σωρευτικά, οι σύλλογοι της «Money League» το 2023/24-όπως αναφέρει σχετικά η έκεθση της Deloitte- δημιούργησαν ένα ρεκόρ 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 6% σε σχέση με τη σεζόν 2022/23, με έσοδα ρεκόρ από αγώνες, διαφημίσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2023/24, ο μέσος σύλλογος της «Money League» δημιούργησε 560 εκατ. ευρώ, που αποτελούνταν από 244 εκατ. ευρώ (44%) εμπορικά έσοδα, 213 εκατ. ευρώ (38%) έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και 103 εκατ. ευρώ (18%) έσοδα από τις ημέρες των αγώνων.
Οι σύλλογοι της Premier League αποτελούν εννέα από τους 20 με τα υψηλότερα εισοδήματα στον κόσμο, με την Άρσεναλ (716,5), τη Λίβερπουλ (714,7), την Τότεναμ (615) και την Τσέλσι (545,5) να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, πίσω από την έκτη Μπαρτσελόνα (760,3). Η Φλαμένγκο κλείνει τα τοπ-30 με έσοδα 198,2 εκατομμύρια ευρώ.
Η αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων των συλλόγων, οι γενικές τιμές των εισιτηρίων προκάλεσαν αύξηση των εσόδων των αγώνων κατά 11% από έτος σε έτος, καθιστώντας την ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή εσόδων για τους συλλόγους της «Money League» για άλλη μια φορά.
Τα έσοδα από τον αγώνα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ) για πρώτη φορά στην ιστορία της έκδοσης, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εσόδων, το υψηλότερο μερίδιο από το 2014/15 – 19%.
Με 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα διαφημιστικά παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους συλλόγους της «Money League» για δεύτερη συνεχή χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 44% των συνολικών εσόδων. Η αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της φιλοξενίας ζωντανών εκδηλώσεων εκτός του ποδοσφαίρου, και στην αύξηση των εσόδων από χορηγίες.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/24, αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι φιλοξένησαν μεγάλα αθλητικά γεγονότα στα γήπεδά τους, ενισχύοντας τα εμπορικά έσοδα. Για παράδειγμα, γαλλικοί σύλλογοι επωφελήθηκαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2023 και γερμανικοί σύλλογοι από τα EURO 2024. Αυτό οδήγησε τις μισές ομάδες της «Money League» να επιδιώξουν την ανακαίνιση των γηπέδων το 2025, συμπεριλαμβανομένων των, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ (αυτή τη στιγμή στη φάση κατασκευής) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (επί του παρόντος διερευνά διαθέσιμες επιλογές για εκ νέου ανάπτυξη Ολντ Τράφορντ).
Επιπλέον, οκτώ σύλλογοι της «Money League» ανέφεραν ισχυρότερες επιδόσεις λιανικής, υπογραμμίζοντας την ικανότητά τους να αξιοποιούν την αξία της επωνυμίας και την αθλητική επιτυχία για να αυξήσουν τα εμπορικά έσοδα.
Αντίθετα, δεν υπήρξε αύξηση στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ) που αναφέρθηκαν σωρευτικά από τους συλλόγους της «Money League» το 2023/24, καθώς καθένα από τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα παρέμεινε στον ίδιο κύκλο εγχώριων μεταδόσεων με την προηγούμενη σεζόν. Τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα έχουν ή θα εισέλθουν σε μια περίοδο σχετικά σταθερών εσόδων από αυτόν τον τομέα λόγω των πιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών για τα εγχώρια δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης έως τουλάχιστον το 2027.
Αντίθετα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι ο βασικός παράγοντας εσόδων για τους συλλόγους που κατατάσσονται στην 11-20, αντιπροσωπεύοντας το 47% των εσόδων των συλλόγων.
Σύλλογοι, ιδιαίτερα εκείνοι στο χαμηλότερο μισό του «Money League», εξακολουθούν να βασίζονται στην επιτυχία εντός του γηπέδου. Από τη σεζόν 2016/17, ενώ μόνο 11 σύλλογοι έχουν εμφανιστεί στο τοπ- 10 της Money League, 18 διαφορετικοί σύλλογοι εμφανίστηκαν στο τελευταίο μισό.
Στους γυναικείους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, η Μπαρτσελόνα κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τα έσοδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας τα 17,93 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης.