Στον ΑΝΔΡΕΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ
Η πορεία της Λειβάδια FC 2022 είναι ομολογουμένως αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη. Η ενοποίηση του Λειβαδιακού και του ΘΟΪ/ΑΕΚ Λειβαδιών το 2022, με την εισχώρηση της Σαλαμίνας Λειβαδιών ένα χρόνο αργότερα, άρχισε ήδη να αποφέρει καρπούς, καθώς μετράει ήδη δύο ανόδους και πάει φουλ για την τρίτη, φλερτάροντας με τη β’ κατηγορία.
Σε συνέντευξή του στο balla, ο πρόεδρος του σωματείου Πέτρος Γεωργίου, μιλάει για τα γεγονότα του 2022, την πορεία τα τελευταία δυόμιση χρόνια και οι τοποθετήσεις του έχουν τη (μεγάλη) σημασία τους, ιδίως για το πώς συνυπάρχουν… δεξιοί κι αριστεροί για το καλό μιας ομάδας. Ας το(ν) ακούσουν και οι υπόλοιποι…
-Την πρώτη χρονιά κατακτήσατε το κύπελλο των ομοσπονδιών ΕΠΕΛ-ΟΠΝ ΣΕΚ-ΠΟΕΠΑ και εξασφαλίσατε και την άνοδο, όπως το πράξατε και την επόμενη σεζόν από την Επίλεκτη ΣΤΟΚ. Δυο ανόδους σε ισάριθμα χρόνια, τώρα είστε στη 2η θέση στη Γ’ Κατηγορία. Πάτε για τρίτη σερί άνοδο;
«Ο στόχος που θέσαμε το καλοκαίρι ήταν η πρώτη οκτάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη 2η θέση, εάν έρθει η άνοδος στην β’ κατηγορία είναι καλοδεχούμενη. Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται να κάνουμε… τρελά μπάτζετ. Ούτε τον προσεχή Ιανουάριο. Θα αυξήσουμε λίγο τον προϋπολογισμό μας για να ενισχυθούμε διότι είχαμε κάποιους τραυματισμούς, αλλά με σύνεση».
-Δεν είχατε βλέψεις δηλαδή για άνοδο;
«Όχι. Ξεκινήσαμε θέλοντας να τερματίσουμε μια θέση στο πρώτο γκρουπ».
-Πλέον όμως τρώγοντας, δεν έρχεται κι η όρεξη;
«Ναι, ισχύει. Το συζητάμε στα αποδυτήρια, οι ποδοσφαιριστές, όλοι μας. Θέλουμε να τελειώσει η πρώτη φάση. Αν με το τέλος της είμαστε σ’ αυτή τη θέση, τότε ναι θα μιλήσουμε για την άνοδο. Θέλουμε να ανέβουμε στη β’ κατηγορία, αλλά είμαστε προσγειωμένοι. Στην… τσίτα, που λέμε. Με δύο ήττες από δεύτερος μπορείς να πέσεις όγδοος και ένατος».
-Πού αποδίδετε την πολύ καλή πορεία που πραγματοποιείτε μέχρι στιγμής;
«Κάναμε μια πάρα πολύ καλή δουλειά το καλοκαίρι. Ήταν πολύ συγκεκριμένες οι κινήσεις που έγιναν για κάθε θέση. Έγινε πολύ καλή δουλειά από τον Σάββα Θεοδώρου. Οι παίκτες ξέρουν ότι εδώ πληρώνονται, για μένα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε τυπικοί, όπως και είμαστε. Όλοι πληρώνονται. Ο ποδοσφαιριστής υπολογίζει στα έσοδά του αυτά που θα πάρει από το ποδόσφαιρο και οφείλουμε να είμαστε σωστοί. Όταν άρχισε το πρωτάθλημα, είδαμε ότι είναι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές. Εγώ προσωπικά είχα στο μυαλό μου την παραμονή στην γ’ κατηγορία, να μην κινδυνέψουμε. Στην πορεία όμως, καταλάβαινα ότι μπορούμε για το κάτι παραπάνω. Η ομάδα θα ενισχυθεί τον Ιανουάριο, χρειαζόμαστε 1-2 παίκτες διότι είχαμε κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς. Αν έρθει η β’ κατηγορία, εννοείται ότι δεν θα πούμε όχι».
-Ποιος ο ρόλος του προπονητή σας, Σάββας Θεοδώρου;
«Όπως είπα και προηγουμένως, έκανε μία πολύ καλή δουλειά. Ήξερε ότι για την συγκεκριμένη θέση ήθελε τον… τάδε παίκτη, ανάλογα με το μπάτζετ σας. Έκανε εξαιρετική δουλειά το καλοκαίρι και γι’ αυτό είμαστε σ’ αυτή τη θέση».
-Ποιο είναι το μπάτζετ σας;
«Κοντά στις 150.000 ευρώ. Θα βγει λίγο πιο ψηλά με κάποιες κινήσεις που θα κάνουμε τον Ιανουάριο».
-Από πού αντλείτε τους οικονομικούς σας πόρους;
«Αν έρθεις στο γήπεδο, έχουμε πινακίδες που μας φέρνουν χρήματα. Δίνουν λεφτά τα άτομα του διοικητικού συμβουλίου, κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις από τις οποίες έχουμε οικονομικό όφελος. Περίμενα όμως περισσότερη βοήθεια από τον κόσμο».
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ…
-Δεν έχετε την στήριξη που θα θέλατε;
«Εδώ θα πω το μεγάλο παράπονο που έχω από τον κόσμο. Μία κοινότητα των 12 χιλιάδων κατοίκων, περίμενα ότι θα έχουμε στο γήπεδο 700-800 άτομα. Με τόσο κόσμο, θα μπορούσε μια ομάδα να βγάζει μία… χορηγία από τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμη 3000 ευρώ το μήνα. Θυμίζω ότι πριν από το 2022, τα Λειβάδια είχαν τρεις ομάδες. Παίξαμε με τον Εθνικό Λατσιών πρόσφατα στο ντέρμπι κορυφής και οι περισσότεροι στην εξέδρα ήταν ξένοι. Όχι οπαδοί του Εθνικού, αλλά ξένοι. Δεν ήταν Λειβαδιώτες. Όταν ανέλαβα, στόχος μου δεν ήταν οι άνοδοι. Θέλω να πάω στο γήπεδο των Λειβαδιών και να δω μια γεμάτη κερκίδα. Να αγαπήσει ο κόσμος την ομάδα. Δεν έχουμε τη στήριξη που περιμέναμε. Αν το σκεφτείς μ’ αυτόν τον τρόπο, με το εισιτήριο να είναι στα 5 ευρώ, ουσιαστικά στοιχίζει στον καθένα 75 ευρώ το χρόνο. Ελπίζουμε να μας στηρίξει και με το λαχνό που έχουμε βγάλει, με δώρο ένα αυτοκίνητο. Ακόμη κι από το Δήμο Λάρνακας, δεν πήραμε ακόμη κάποια επιπλέον βοήθεια ως μία ενοποιημένη ομάδα, ενώ προηγουμένως έδινε σε τρεις».
-Ποιος πιστεύετε πως είναι ο λόγος;
«Τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, τα Λειβάδια ήταν ποδοσφαιρικά… νεκρά. Υπήρχε μόνο το ΘΟΪ, γυρόφερνε στο αγροτικό, μετά η Σαλαμίνα και ο Λεβαδειακός. Όταν διέλυσε η μεταξύ τους ενοποίηση, ο κόσμος έγινε καχύποπτος».
-Μήπως παίζει ρόλο το ότι τα Λειβάδια είναι τόσο κοντά στη Λάρνακα και να υποστηρίζουν ομάδες της α’ κατηγορίας; Την ΑΕΚ, την Ανόρθωση ή τη Νέα Σαλαμίνα;
«Οι κάτοικοι στα Λειβάδια είναι κοντά στις 10-12 χιλιάδες, αλλά οι Λειβαδιώτες είναι 5-6 χιλιάδες. Αν σκεφτείς ότι πήγαιναν 200-300 σε κάθε ομάδα από τις τρεις που υπήρχαν προηγουμένως, θα έπρεπε να είχαμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, αλλά και στις εκδηλώσεις μας».
-Να επιστρέψω λίγο στο παρελθόν. Πώς καταφέρατε να πετύχετε όλα αυτά αμέσως μετά την ενοποίηση, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα;
«Το πρώτο που είπαμε είναι ότι αφήνουμε έξω τα κομματικά. Ανεξαρτήτως των κομματικών προτιμήσεων, υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι. Σε κάθε ομάδα. Τους ήξερα. Όλους αυτούς, τους σμίξαμε και δουλέψαμε ομαδικά. Δεν τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε άτομα από δύο παρατάξεις, δεξιοί κι αριστεροί, θα στο πω ευθέως, αλλά δεθήκαμε μεταξύ μας λόγω της αγάπης μας για την ομάδα. Γι’ αυτό πετύχαμε, αφήσαμε τα κομματικά στην άκρη».
-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας;
«Δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο εύκολο να σμίξουμε. Το δύσκολο ήταν να πείσουμε τον κόσμο. Είχαμε και κόσμο που δεν ήθελε την ενοποίηση, ακόμη υπάρχει. Η δυσκολία ήταν επίσης να πείσεις τους παίκτες να έρθουν σε μια νεοσύστατη ομάδα. Υπήρχε και μια δυσπιστία από τον κόσμο, έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα πάω στο οίκημα των δεξιών για φαγητό, ούτε τον αριστερό να έρθει στο οίκημα των δεξιών. Είπαμε ότι όλα αυτά θα τα αφήσουμε έξω και να μείνουμε με την ομάδα. Αν ξεκινήσουμε τα κομματικά, δεν θα πετύχουμε».
-Πότε αναλάβατε την προεδρία;
«Από το ξεκίνημα, από το 2022».
-Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;
«Ήμουν πρόεδρος στον Λεβαδειακό. Ήθελαν οι περισσότεροι να αναλάβω την προεδρία. Σε όποια θέση κι αν ήμουν το ίδιο θα δούλευα, δεν με ενδιαφέρει η θέση».
-Ήταν εξαρχής πρόσφορο το έδαφος για την ενοποίηση ή υπήρξαν αντιδράσεις;
«Συμφωνήσαμε στα πάντα μέσα σε πέντε λεπτά. Έγιναν κάποιες συζητήσεις προηγουμένως, στεγαζόμασταν σε λαϊκές οργανώσεις που είναι κομματικές, οι αρνήσεις υπήρχαν όμως το 90% ήταν θετικοί».
-Ξεκινήσατε με την ενοποίηση του Λειβαδιακού και του ΘΟΪ/ΑΕΚ Λειβαδιών το 2022 και την επόμενη χρονιά εισχώρησε και η Σαλαμίνα Λειβαδιών. Γιατί δεν έγινε εξαρχής η ενοποίηση και των τριών;
«Η Σαλαμίνα ήταν στο αγροτικό. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους ανθρώπων της το 2022 λόγω κομματικών, αλλά μετά αντιλήφθηκαν όλοι ότι έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα. Υπάρχουν ακόμη κάποιες αντιδράσεις, αλλά δεν μας επηρεάζουν. Δεν μας… πολεμούν, να στο θέσω μ’ αυτόν τον τρόπο».
-Μέχρι πού ονειρεύεστε ή στοχεύετε να δείτε την ομάδα;
«Αν οι Λειβαδιώτες αγκαλιάσουν την ομάδα, διότι έχουμε αρκετούς, κόσμο και επιχειρηματίες που αγαπά το ποδόσφαιρο, μπορεί να βρίσκεται στην τρίτη ή και στην δεύτερη κατηγορία. Εγώ σου είπα ποιο είναι το όνειρό μου. Μια γεμάτη κερκίδα. Μια ομάδα στέκει από τον κόσμο της».
-Υπάρχει πλάνο για τη β’ κατηγορία, εάν κι εφόσον εξασφαλίσετε την άνοδο;
«Κοίταξε, χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ για να τα καταφέρεις στη β’ κατηγορία. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι για να μην την πάθουμε όπως άλλες ομάδες που διαλύθηκαν. Δεν θέλω να πάθουμε το ίδιο πράγμα. Θα πρέπει να κάνουμε έναν… έξυπνο προϋπολογισμό, με ανθρώπους που ξέρουν πώς να κινηθούν. Εγώ θαυμάζω την Ομόνοια 29Μ, πάμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο, όμως τα δεδομένα της είναι πολύ διαφορετικά, έχει πολλή κόσμο μαζί της. Δες την Ομόνοια Αραδίππου, με ένα μπάτζετ που ήταν το έβδομο ή το όγδοο στην κατηγορία και ανέβηκε στην πρώτη. Εγώ αυτό που θέλω είναι να έχουμε μια ομάδα είτε στη δεύτερη είτε στην τρίτη κατηγορία και να την αγαπάει ο κόσμος της».
«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ»
-Ποιες είναι οι δυσκολίες της Γ’ Κατηγορίας και γενικώς των μικρών κατηγοριών;
«Το πρώτο είναι το οικονομικό. Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Να μην το πάρουμε ερασιτεχνικά, για μένα ο κάθε παίκτης θέλει και πρέπει να πληρώνεται. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Στο πρώτο παιχνίδι με τη Δόξα Παλιομετόχου, είχαμε ένα πρόβλημα με το λεωφορείο μας και καθυστερήσαμε20 λεπτά να πάμε στο γήπεδο. Μας επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Δικαστική. Καλά, τι φταίγαμε εμείς. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια αυστηρότητα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από κατηγορία σε κατηγορία. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το γηπεδικό. Ξέρετε πόσοι παίκτες τραυματίζονται, ακόμη και με χιαστούς λόγω κακών αγωνιστικών χώρων; Βλέπουμε γήπεδα που είναι πολύ μικρά, άλλα πιο μεγάλα, κάποια είναι… άχρηστα. Πρέπει να φτιάξουμε τα γήπεδα. Εμείς φτιάξαμε τον χλοοτάπητα, είναι από τα καλύτερα γήπεδα, αλλά το κάναμε εθελοντικά. Αντί να έρθει η ΚΟΠ ή ο ΚΟΑ να επιβραβεύσει τις ομάδες που προχωρούν σε κάποια έργα, σε κάποιες περιπτώσεις τιμωρούμαστε με πρόστιμα. Ο χλοοτάπητας είναι τεράστιο πρόβλημα. Εμείς χάσαμε παίκτη επειδή ήταν κακό το γήπεδο, γύρισε το πόδι του και έπαθε ρήξη χιαστών».
-Πιστεύετε ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές στη δομή των πρωταθλημάτων;
«Ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων είναι λανθασμένος. Αν τερματίσω όγδοος, θα είμαι αδιάφορος όταν παίξω με τον πρώτο. Αν τερματίσω ένατος, θα είμαι επίσης αδιάφορος με τον τελευταίο. Δεν λειτουργεί αυτό. Μπορεί κάποιος να τερματίσει τη συμφωνία με τους παίκτες του όταν είναι αδιάφορη η ομάδα του και να παίζει με τα δεύτερα για να γλιτώσει λεφτά. Αυτό δεν είναι καλό για τα πρωταθλήματα».
-Βλέπουμε χωριά να έχουν δύο ομάδες, ίσως και περισσότερες. Οι ενοποιήσεις δεν είναι μια καλή λύση ώστε να δημιουργήσουν πιο δυνατές ομάδες, με περισσότερο κόσμο και με πιο σωστά οικονομικά δεδομένα; Αποτελείτε πλέον ένα πολύ καλό παράδειγμα.
«Ναι, είναι ότι καλύτερο έγινε στα Λειβάδια τα τελευταία χρόνια. Η Αραδίππου έχει Ομόνοια και Ερμή, αλλά δεν ενοποιούνται. Αν είχε μια ομάδα στην πρώτη κατηγορία, δεν θα έπεφτε ποτέ. Στο Δάλι είναι ο Χαλκάνορας και ο Άδωνης. Δεν ξέρω αν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά του καθενός. Εμείς αφήσαμε τα πάντα στην άκρη και σμίξαμε εύκολα. Φοβόμουν κι εγώ ότι θα υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά σε πέντε λεπτά τα βρήκαμε σε όλα. Πιστεύω ότι και σε άλλα χωριά, αν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να συμβούν. Λένε ότι έχουν δάνεια. Ας τα σμίξουν, αλλά με τον περισσότερο κόσμο που θα σε ακολουθεί, θα σου είναι πιο εύκολο να ξοφλήσεις. Δες την Ορόκλινη, ένα μεγάλο χωριό που θα μπορούσε να είχε μια ομάδα και να είναι δυνατή».
-Θα ήθελα να πούμε κάτι για τις ακαδημίες σας, γνωρίζω ότι υπάρχει ανταπόκριση από παιδιά της περιοχής!
«Όντως υπάρχει. Έχουμε περίπου 70 παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Λάμπρο Λάμπρου, κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Όσο περνάει ο χρόνος μεγαλώνει όλο και περισσότερο η ακαδημία μας».
-Ποια είναι η άποψή σας για το κυπριακό ποδόσφαιρο;
«Οι ξένοι επενδυτές σε Πάφος FC και Άρη, άλλαξαν τις ισορροπίες και τον χάρτη. Αυτό είναι καλό. Κάθε βδομάδα πλέον έχει ντέρμπι, ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο. Δεν είναι πλέον όπως παλιά, που ο κόσμος ήξερε τις πρώτες τέσσερις ομάδες. Αν λείψουν οι χουλιγκανισμοί, θα είναι ακόμη καλύτερα. Έχουμε πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που κρίνεται στο τέλος. Έχει περισσότερο… σασπένς σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμη και τις προηγμένες ποδοσφαιρικά που ξέρεις εκ των προτέρων ποιες θα διεκδικήσουν τον τίτλο».
-Παρακολουθείτε την α’ κατηγορία; Ποια η άποψή σας;
«Θα πάει μέχρι τέλους. Θεωρώ ότι η Πάφος FC και ο Άρης έχουν ένα πλεονέκτημα από τις άλλες. Βλέπω πολύ την ΑΕΚ να μπαίνει σφήνα, είναι αθόρυβη αλλά μπορεί να τα καταφέρει. Η Ομόνοια με σκαμπανεβάσματα, όταν ξεκίνησε η σεζόν νόμιζαν πολλοί ότι βρήκαμε την πρωταθλήτρια. Το ΑΠΟΕΛ ποτέ δεν πρέπει να το ξεγράφεις. Αυτές οι πέντε ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο, με την Πάφος FC και τον Άρη να έχουν το πρώτο λόγο».