Το εύκολο γκολ που δεν βρήκε ο Παναθηναϊκός σχεδόν σε κανένα απ’ τα 25 επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα στη σεζόν (με εξαίρεση την αυγουστιάτικη ρεβάνς στο Πλόβντιβ, όπου καθάρισε το ματς με συνοπτικές διαδικασίες) εξακολουθεί να αποτελεί το Νο1 “πονοκέφαλο” του Ρουί Βιτόρια.
Ιδίως τώρα όπου στο κομμάτι της δημιουργίας και της παραγωγής φάσεων και καθαρών ευκαιριών οι πράσινοι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο της σεζόν.
Αλλά -για την ώρα- δεν το εξαργυρώνουν στον βαθμό που θα έπρεπε (κι αξίζουν βάσει της εικόνας τους) μέσα απ’ τους αγώνες τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε… ψυχοβγαλτικά παιχνίδια και σε οριακές συνθήκες από αγώνα σε αγώνα.
Ακόμη περισσότερο επί Βιτόρια, όπου η εικόνα του “τριφυλλιού” είναι κυριαρχική έναντι των αντιπάλων του στην πλειοψηφία των οκτώ παιχνιδιών που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο του.
“Μαγικές συνταγές” δεν υπάρχουν κι οι δρόμοι για το “τριφύλλι” είναι δύο και πολύ συγκεκριμένοι: Ο πρώτος είναι στο… Κορωπί και στην έξτρα δουλειά που ήδη γίνεται απ’ τον 54χρονο τεχνικό και το τιμ του.
Στη δημιουργία περισσότερων επιθετικών μοτίβων κι αυτοματισμών στην ανάπτυξη, στις στατικές φάσεις που είναι πλέον σχεδόν καθημερινό κομμάτι στις προπονήσεις του “Γ. Καλαφάτης” (σ’ αυτά τα μικρά διαστήματα από αγώνα σε αγώνα, διότι το πρόγραμμα είναι πλέον non stop) με τον Παναθηναϊκό να παίρνει στην Τρίπολη γκολ από στατική φάση για πρώτη φορά μετά το ματς της 3ης αγωνιστικής με την Athens Kallithea, στα τελειώματα φάσεων όπου έχουν εντατικοποιηθεί και συμμετέχουν πλέον όλοι (όχι μόνο οι φορ και οι μεσοεπιθετικοί).
Σ’ όλα τα αγωνιστικά εφόδια, με λίγα λόγια, που πρέπει να παρέχει ένα προπονητικό επιτελείο προς τους ποδοσφαιριστές του για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους και τις αποφάσεις τους μπροστά απ’ την αντίπαλη εστία.
Το καλοκαιρινό σφάλμα στον επιθετικό
Ο δεύτερος δρόμος είναι η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Έχει αποτυπωθεί πολλάκις ρεπορταζιακά το σφάλμα που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την τελική επιλογή να μην αποκτηθεί εντέλει επιθετικός.
Μολονότι ο Φώτης Ιωαννίδης προερχόταν από τραυματισμό δύο μηνών στην ωμοπλάτη που τον κράτησε εκτός απ’ όλη την προετοιμασία, ο Αντράζ Σπόραρ μπήκε σε διαδικασία “παροπλισμού” (παρότι έμεινε εντέλει στο ρόστερ) κι ο Άλεξ Γερεμέγεφ δεν είναι ο φορ που θα σηκώσει μόνος του το βάρος της επίθεσης, έχοντας πολύ συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες “αποστολές” ως έξτρα επιλογή απ’ τον πάγκο, για αγώνες σαν κι αυτόν της Τρίπολης.
Έχει επικεντρωθεί σε τρεις επιλογές
Ο Παναθηναϊκός έχει οριοθετήσει εδώ και καιρό ως μοναδική (;) κίνησή του στο μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου την απόκτηση ενός επιθετικού.
Όχι ως συμπληρωματική επιλογή, αλλά ως μεταγραφή φορ πρώτης γραμμής με βαρύ βιογραφικό, τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς του στα γκολ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κι όλο το βάρος έχει πέσει πάνω σ’ αυτό το κομμάτι εδώ κι εβδομάδες.
Με τους πράσινους να έχουν φτάσει πλέον προς το τέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, έχοντας καταλήξει σε μεγάλο βαθμό (μέσα απ’ τη μελέτη της αγοράς) στους βασικούς στόχους τους για την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον Παναθηναϊκό έχουν επικεντρωθεί πλέον σε τρεις επιλογές φορ (σε άμεση συνεννόηση με τον Πορτογάλο τεχνικό) που κουμπώνουν στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλουν και με τους οποίους έχει ήδη γίνει (παράλληλα) ο πρώτος κύκλος επαφών.
Τα τρία δεδομένα τους στη διεθνή αγορά
Ονόματα, που να επιβεβαιώνονται ή να “φωτογραφίζονται” δεν προκύπτουν προσώρας, ωστόσο, υπάρχουν ως δεδομένα:
- Το ταξίδι που έκανε στη Γαλλία στο προηγούμενο break των εθνικών ομάδων (μέσα Νοεμβρίου) ο Γιάννης Παπαδημητρίου, όπου πήγε όχι για να τσεκάρει στόχους, αλλά για να μιλήσει για συγκεκριμένους παίκτες σε μία αγορά τεράστιων επιλογών και πολύ ποιοτικής “δεξαμενής”.
- Ο κύκλος επαφών που έχει πλέον ο Παναθηναϊκός στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και δη της Βραζιλίας, απ’ όπου υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις παικτών στη βάση δεδομένων των πράσινων. Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα (“Γκαμπιγκόλ”) που φεύγει απ’ τη Φλαμένγκο είναι μία περίπτωση που είδαν στον Παναθηναϊκό και το καλοκαίρι και πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είναι και η μοναδική.
- Η άριστη γνώση της αγοράς της Πορτογαλίας (αλλά και της Ισπανίας) απ’ τον ίδιο τον Ρουί Βιτόρια, σε μία αντίστοιχα πολύ γεμάτη “δεξαμενή” παικτών και ποιοτικών επιλογών.
Γιατί είναι απίθανο να παίξει του Μορόν
Εντός των συνόρων ακούστηκε και γράφτηκε το τελευταίο διάστημα η προοπτική του περσινού πρώτου σκόρερ Λορέν Μορόν του Άρη.
Κι είναι αλήθεια πως ο Ισπανός επιθετικός έχει προταθεί και το καλοκαίρι (αλλά και τώρα) στον Παναθηναϊκό και μάλιστα το όνομά του έχει φτάσει και σε ανώτατα διοικητικά κλιμάκια.
Πολύ δύσκολα, ωστόσο, οι πράσινοι θα μπουν στη διαδικασία της συγκεκριμένης επιλογής για συγκεκριμένους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την αγωνιστική αξία του Ισπανού φορ.
Μεταγραφή στις πρώτες μέρες του Γενάρη
Το ζητούμενο είναι η κίνηση για τον επιθετικό να γίνει γρήγορα και -ει δυνατόν- ο παίκτης να βρίσκεται στο Κορωπί τις πρώτες μέρες του νέου έτους, καθότι ακολουθεί ένα τρομερά συμπιεσμένο κι απαιτητικό (γεμάτο από μεγάλα ματς) πρόγραμμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Κι ο νέος φορ είναι πολύ σημαντικό να μπει από νωρίς στο πλάνο της ομάδας κι η συγκεκριμένη κίνηση να μην γίνει βαθιά στον προσεχή μεταγραφικό μήνα.
Πάνω σ’ αυτή τη λογική κινούνται στον Παναθηναϊκό, έχοντας ξεκαθαρίσει πλέον τους τρεις κύριους στόχους τους (μιλάνε ταυτόχρονα με όλους), με τον Ρουί Βιτόρια να είναι εκείνος που θα πάρει την τελική απόφαση για τον επιθετικό που θα αποκτηθεί για να το διευκολύνει τη ζωή στο γκολ…