Στη διακοπή του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤRΑΚΑΤ προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου κρίθηκε αδικαιολόγητη, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις του Εργοδότη προς τον Εργολάβο. Στις τακτικές συνεδριάσεις και μέσω επιστολών, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν, χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.

Προέκυψαν ζητήματα σχετικά με ακατάλληλα υλικά εκσκαφής και ανεπαρκή διαχείριση των αποθεσιοθαλάμων. Παρά τις προσπάθειες του ΤΔΕ για εξεύρεση λύσεων και την παροχή επιπλέον χώρων, ο Εργολάβος δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες. Η ΙΝΤRΑΚΑΤ υπέβαλε επίσης απαιτήσεις για επιπρόσθετο κόστος και χρόνο αποπεράτωσης, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ).

Η απόφαση διακοπής της σύμβασης ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης του ΤΔΕ για την απόφαση της ΚΕΑΑ. Το ΤΔΕ θα προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί, με στόχο την κατάρτιση του Τελικού Λογαριασμού σε συνεργασία με την ΙΝΤRΑΚΑΤ.

Στη συνέχεια, θα εκπονηθούν νέα έγγραφα προσφορών για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να διεκδικήσει αποζημίωση από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για τυχόν επιπλέον κόστος που θα προκύψει από την ανάθεση του έργου σε νέο εργολάβο.

Το έργο αφορά την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς (Φάση Α), μήκους 15,5 χλμ, από την Αγία Μαρινούδα έως το Στρουμπί. Περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μελλοντικά θα επεκταθεί σε τέσσερις. Προβλέπονται ένας ανισόπεδος κόμβος, ένας ισόπεδος κόμβος και ένας τερματικός κυκλικός κόμβος. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα €86.850.000.

Η ΙΝΤRΑΚΑΤ ανέφερε προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των υλικών εκσκαφής και την έλλειψη κατάλληλων λατομικών υλικών. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΤΔΕ, οι χώροι για την απόθεση των υλικών ήταν επαρκείς και οι ποσότητες αδρανών υλικών διασφαλισμένες από τα λατομεία της Επαρχίας Πάφου.

Παρά τις εναλλακτικές εισηγήσεις που υπέβαλε η ΙΝΤRΑΚΑΤ για χρήση ακατάλληλων υλικών, αυτές απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα και κανονισμούς. Το ΤΔΕ προχώρησε σε αξιολόγηση όλων των απαιτήσεων του έργου, συμπεριλαμβανομένων φιλικών διακανονισμών, πριν ληφθεί η απόφαση για τερματισμό της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του έργου τον Μάιο του 2021, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στις μελέτες όσο και στην εκτέλεση των εργασιών. Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η πρόοδος του έργου ανήλθε μόλις στο 21,11% του προϋπολογισθέντος κόστους, ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν εκτελούνται πλέον εργασίες στο εργοτάξιο.

Η απόφαση για τερματισμό της σύμβασης με την ΙΝΤRΑΚΑΤ ήταν αποτέλεσμα των εκτεταμένων καθυστερήσεων και της μη συμμόρφωσης του Εργολάβου με τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Το ΤΔΕ προχωρά τώρα σε νέα διαδικασία ανάθεσης του έργου, με στόχο την ολοκλήρωσή του χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, προκειμένου να αποδοθούν τα αναμενόμενα οφέλη στην περιοχή της Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς.