Τα νευραλγικά «κέντρα λήψης αποφάσεων» της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik εναντίον στόχου στην κεντρική περιοχή του Ντνίπρο και επτά εβδομάδες πριν από την εξάντληση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν.
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απειλή του υπογραμμίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη πλήξει στόχους στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιδρομή drones εναντίον της ρωσικής πρωτεύουσας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αναφορικά με τη χρήση του Oreshnik, πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι και 5.500 χιλιομέτρων, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι ήταν αναγκαία ύστερα από τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι «δοκιμές» με πειραματικούς πυραύλους Oreshnik, υπενθύμισε πως ο στρατός του διαθέτει και άλλους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Kinzhal και Tsirkon, οι οποίοι, πάντα κατά τον Πούτιν, «δεν έχουν το αντίστοιχό τους στον κόσμο» και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να κατασκευάζει «δεκαπλάσιους πυραύλους από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ μαζί».
Η Οργάνωση Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) συγκροτήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Ρωσίας. Περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και διατηρεί σχέσεις στενής συνεργασίας με την Κίνα.
Η χρήση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik και οι απειλές της Ρωσίας κατά των χωρών που ενισχύουν τον ουκρανικό στρατό έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδίως τους γείτονες και συμμάχους της Ουκρανίας. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει στην Πολωνία πυραύλους Patriot στις αρχές του 2025, ώστε να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας.
Νέα μαζική ρωσική επιδρομή από αέρος άφησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.