Για ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Κύπρο μέσω της η συμπόρευσής της με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, ώστε να αποτελέσει «παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και προοπτικής στην περιοχή» έκανε λόγο την Παρασκευή η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας πως μέσα από την ισχυροποίησή της, η Λευκωσία μπορεί να διεκδικήσει και καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου και τις προοπτικές στο ΝΑΤΟ, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, διαμηνύοντας πως για το κόμμα της η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Ανέφερε επίσης ότι «το ΑΚΕΛ είναι για μια ακόμα φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας», για να προσθέσει πως «έφτασε στο σημείο, χωρίς να το επιδιώκει βέβαια, να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η Τουρκία».

Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα «να πάρουν θέση σε αυτό το δίπολο» και «να επιλέξουν πλευρά και συμμάχους». «Με την Ευρώπη και τη Δύση ή με τους αντιπάλους τους. Στις μεγάλες επιλογές που καθορίζουν τη μοίρα μας δεν κρυβόμαστε και δεν πατάμε σε δύο βάρκες. Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια τέτοια συγκυρία», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «η Κύπρος έχει σήμερα μια ευκαιρία να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και προοπτικής στην περιοχή μας» και «μέσα από την ισχυροποίηση της, να διεκδικήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Όπως είπε «η ευκαιρία αυτή είναι η συμπόρευσή μας με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ», για να προσθέσει περαιτέρω πως αυτός είναι «ένας δρόμος που ο Δημοκρατικός Συναγερμός άνοιξε από το 1976, όταν στην ιδρυτική του διακήρυξη έλεγε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα».

«Δρόμος», συμπλήρωσε, «που πέρασε μέσα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και τα αναρίθμητα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που οι πολίτες αναγνωρίζουν. Όταν κάποιοι φώναζαν ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Δρόμος που μας έφερε πιο κοντά στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα, σήμερα οι χώρες μας, να μετατρέπονται σε ισχυρούς παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ένας δρόμος που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος και για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς πιο εύκολα λύνονται τα θέματα ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ παρά έξω από αυτό».

Τόνισε πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό «η προσήλωση μας στις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη», εκφράζοντας την βαθιά πεποίθηση ότι «τα συμφέροντα, η ευημερία και η ασφάλεια του λαού μας βρίσκονται στην τελική ενσωμάτωση της χώρας μας σε όλους τους θεσμούς και οργανισμούς πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας της Δύσης».

ΠΗΓΗ: REPORTER