Σκούρα τα βρίσκουν οι Πράσινοι απέναντι σε αγγλικές ομάδες, έχοντας μία αρνητικότατη παράδοση που κρατάει εδώ και περισσότερο από μισό “αιώνα”.
Προφανώς το Τριφύλλι κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρούς αντιπάλους όλα αυτά τα χρόνια, όπως θα συμβεί κι απόψε (24/10, 19:45) με την Τσέλσι στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ.
Για παράδειγμα τα πρώτα παιχνίδια του τα είχε δώσει με τη σπουδαία Έβερτον της σεζόν του “Γουέμπλεϊ”, το 1970-71. Πρωταθλητές Αγγλίας τότε τα “ζαχαρωτά”, παρά ταύτα ο Παναθηναϊκός είχε πανηγυρίσει μία τεράστια πρόκριση που τον έστειλε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έστω κι αν δεν κέρδισε κανένα από τα δύο ματς, αφού πέρασε με δύο ισοπαλίες, χάριν στο εκτός έδρας 1-1 (0-0 η ρεβάνς).
Έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια για να ξαναβρεί αγγλική ομάδα στον δρόμο του, γνωρίζοντας δύο ήττες από την Άρσεναλ στον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ το 1984-85 όταν έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για δεύτερη φορά -τότε- στην ιστορία του, αποκλείστηκε με δύο ήττες (4-0, 0-1) από τη Λίβερπουλ, που ηττήθηκε στον τελικό από την Γιουβέντους.
Μετά από 13 χρόνια (1998-99) ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε ξανά ομάδα από το Νησί, ήταν εκ νέου η Άρσεναλ, για το Τσάμπιονς Λιγκ αυτή τη φορά και δέχτηκε δύο ήττες (2-1, 1-3) στη φάση των ομίλων. Το 2000-01 βρήκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξανά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά την ήττα με 3-1 στο “Ολντ Τράφορντ” αλλά με σπουδαία εμφάνιση, είχε ισοφαριστεί στο 90′ από τον Σκόουλς στη Λεωφόρο με τον Σεϊταρίδη να έχει δώσει το προβάδισμα με έναν “κεραυνό”, για να ακολουθήσει το περίφημο “Who is Giourkas” του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Την αμέσως επόμενη χρονιά θα έβρισκε ξανά την Άρσεναλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για να πανηγυρίσει την πρώτη και μοναδική έως σήμερα νίκη του επί αγγλικής ομάδας, σε σύνολο 18 αναμετρήσεων εντός κι εκτός έδρας (1-6-11). Η πρώτη τους συνάντηση θα ήταν στη Λεωφόρο, με το υπέροχο γκολ με κεφαλιά-ψαράκι του Καραγκούνη από το 25′, να διαμορφώνει το τελικό 1-0. Στο Λονδίνο έκαναν μεγάλο ματς οι Πράσινοι, αλλά λύγισαν με 2-1, στο φινάλε όμως πέρασαν ως 1οι του ομίλου, φτάνοντας κι ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Το 2003-04 και πάλι η Γιουνάιεντ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Συντριβή με 5-0 στο Μάντσεστερ και δεύτερη ήττα με 1-0 εντός έδρας, ενώ την επόμενη σεζόν ήρθε ξανά το αντάμωμα με την Άρσεναλ, παίρνοντας δύο ισοπαλίες: 2-2 στη Λεωφόρο με την ιστορική λόμπα του Έκι Γκονζάλες και την ισοφάριση του Ολισαντέμπε στο 82′ και 1-1 στο Λονδίνο.
Η επόμενη και τελευταία φορά έως σήμερα που έπαιξε με αγγλικό κλαμπ, ήταν για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ πριν από 12 χρόνια. Αντίπαλος πάλι από το Λονδίνο, αλλά η Τότεναμ αυτή τη φορά και μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ, ακολούθησε η ήττα με 3-1 στην Αγγλία.
Ως γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός έχει δώσει δέκα παιχνίδια με αγγλικές ομάδες, έχοντας απολογισμό 1-4-5. Στα πέντε πιο πρόσφατα όμως γνώρισε μόνο μία ήττα (1-3-1), εκείνη από τη Γιουνάιτεντ με γκολ του Φορλάν στο 85′, πριν από 21 χρόνια.
Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια: