Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν σήμερα οι κατηγορούμενοι για τη νέα υπόθεση σχετικά με τα χρυσά διαβατήρια. Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για τις 16/1/2025.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οκτώ φυσικά και δύο νομικά πρόσωπα: οι Μάριος Δημητριάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Δημητριάδης, Ελένη Σιμιλλίδη, Jing Wang, Josef Friedrich Santin, Βασιλική Γεωργίου, Santin, Andreas Demetriades & Co LLC και Delsk (Cyprus) Business Services Ltd.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 59 κατηγορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς καταδολίευση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για τη διασφάλιση της παρουσίας των κατηγορουμένων στη δίκη, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, καταβάλλοντας εγγυήσεις ως ακολούθως:
- Κατηγορούμενοι 1-4: προσωπική εγγύηση 100.000 ευρώ
- Κατηγορούμενος 5: προσωπική εγγύηση 60.000 ευρώ
- Κατηγορούμενος 6: χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ
- Κατηγορούμενοι 7-8: προσωπική εγγύηση 60.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Δημητριάδης, μετά την καταχώριση της υπόθεσης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ανέφερε ότι «η στοχοποίησή μου ήταν προαποφασισμένη και αυτό για να στραφεί η προσοχή μακριά από όσους έχουν την πραγματική ευθύνη για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Επιστρατεύτηκαν ψευδείς ισχυρισμοί και κακόβουλες κατηγορίες, για να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα και να οδηγηθώ στο δικαστήριο. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα είμαι το θύμα των δικών τους ευθυνών, λαθών και παραλείψεων. Θα αποδειχθεί όμως πως δεν είναι έτσι».
2025… για Al Jazeera
Σε ό,τι αφορά την άλλη σημαντική υπόθεση για τις πολιτογραφήσεις, γνωστής και ως υπόθεση Al Jazeera λόγω των ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου, οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Ιανουαρίου. Ενδιάμεσα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα συνέλθει στις 16 Δεκεμβρίου για προγραμματισμό της υπόθεσης. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του Αντώνης Αντωνίου. Υπεράσπιση και κατηγορούσα Αρχή συμφώνησαν ότι θα διαβουλευτούν για να καταλήξουν σε αποδεκτούς μάρτυρες σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος. Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση, επηρεασμό δημόσιου λειτουργού και για αδικήματα διαφθοράς.
Υπόθεση Σάλεμ
Άλλη μια υπόθεση για τα «χρυσά» διαβατήρια βρίσκεται ενώπιον Κακουργιοδικείου και διαδικαστικά είναι στο στάδιο των τελικών αγορεύσεων. Πρόκειται για την υπόθεση με τις πολιτογραφήσεις του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Σάλεμ και των παιδιών του οι οποίοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο μετά την αγορά διαμερίσματος αξίας €2 εκατ. στη Λεμεσό. Η ακρόαση της υπόθεσης ξεκίνησε αρχές του χρόνου, με τις καταθέσεις των μαρτύρων να έχουν ολοκληρωθεί.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται τέσσερα φυσικά πρόσωπα και τρεις νομικές οντότητες. Πρόκειται για στελέχη της εταιρείας Zavos Group Management Services Ltd και του δικηγορικού γραφείου Tsangarides LLC και αντιμετωπίζουν συνολικά 15 κατηγορίες.
Αθωώθηκαν
Η υπόθεση με την πολιτογράφηση τριών Ιρανών, για την οποία κατηγορούνταν 5 φυσικά και 4 νομικά πρόσωπα, εκδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας με τους κατηγορούμενους να απαλλάσσονται από τις 36 κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Η καταχώριση της υπόθεσης έγινε τον Μάιο του 2021. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας με απόφασή του στις 04/11/2022 αθώωσε τους κατηγορούμενους.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχαν εκτενείς αναφορές στο πόρισμα της ad hoc Επιτροπής Καλογήρου. Μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταχώρισε έφεση.
ΠΗΓΗ: POLITIS