Το βράδυ του Σαββάτου (17/8, 20:00), ο Ολυμπιακός δίνει στον Βόλο απέναντι στην τοπική ομάδα, το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν 2024-25, στην πρεμιέρα της νέας Super League. Πριν λίγους μήνες, οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν μια ιστορική σεζόν -όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά- αφού κατέκτησαν το Conference League και έγιναν έτσι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πλέον, μπαίνουν σε μια… ακόμη πιο ιστορική χρονιά, αφού η συγκεκριμένη θα τους βρει να κλείνουν 100 χρόνια ιστορίας, στις 25 του Μάρτη. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, η φετινή ομάδα έχει σχεδιαστεί ακριβώς με αυτό στο μυαλό και φυσικά οι στόχοι παραμένουν υψηλοί, αν όχι ακόμη πιο υψηλοί από ποτέ!
Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά, το νταμπλ στην Ελλάδα θεωρείται για τον Ολυμπιακό πάντα ο… αυτονόητος στόχος, χωρίς αυτό να χρειάζεται ιδιαίτερες επεξηγήσεις. Ειδικά μετά από δύο πια χρόνια αποχής, η πίεση για την επιστροφή στην κορυφή είναι στο μάξιμουμ, αφού οι Πειραιώτες δεν είναι ακριβώς… συνηθισμένοι ακόμη και σε ένα διετές «διάλειμμα» από αυτή. Πως όμως αυτή η πίεση μπορεί να αυξηθεί; Είναι εξαιρετικά απλό: ο Ολυμπιακός ξεκινά τη συγκεκριμένη αγωνιστική σεζόν, στα 100 χρόνια Ιστορίας του, ως κυπελλούχος Ευρώπης και πλέον δεν μπορεί να μιλά για όνειρα, για υπερβάσεις και αυθαίρετες πορείες. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης τους τελευταίους μήνες έχει ουκ ολίγες φορές ανεβάσει τον -ήδη ανεβασμένο από τις επιτυχίες της ομάδας- πήχη: ο επόμενος στόχος έχει… ονοματεπώνυμο και λέγεται Europa League!
Η πολυετής δουλειά του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, απέδωσε πέρσι καρπούς με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο (και ένα δεύτερο σε επίπεδο ομάδας Νέων φυσικά) και τώρα πια η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι αυτή που ορίζει τους επόμενους στόχους των «ερυθρόλευκων». Το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου, πιο αργά από ποτέ, ρίχνονται στη μάχη της Ευρώπης και του Europa League, ως κάτοχοι του Conference απευθείας στη League phase, σύμφωνα με το νέο φορμάτ της διοργάνωσης. Ακόμη δεν γνωρίζουν αντιπάλους φυσικά, όμως γνωρίζουν προφανώς ότι τα πράγματα… σοβαρεύουν, ο βαθμός δυσκολίας της διοργάνωσης αυξάνεται κατακόρυφα, όπως όμως αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες. Πρωταρχικός στόχος δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από τα πρώτα νοκ-άουτ της διοργάνωσης, όσο πρώιμο και αν μπορεί να ακούγεται αυτό από τη στιγμή που ούτε αντιπάλους γνωρίζει, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα ματς σε 8 αντί για 6 όπως ίσχυε στις φάσεις ομίλων. Αυτά τα 8 ματς, οι «ερυθρόλευκοι» θα τα δώσουν φορώντας στην φανέλα τους το σήμα του κατόχου ευρωπαϊκού τροπαίου της UEFA και αυτό από μόνο του θα πρέπει να τα λέει όλα, όσον αφορά στο τι ευελπιστεί να πετύχει η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ!

«Μιλώντας» όμως για τον Βάσκο τεχνικό, μέχρι τότε αυτός -όπως και όλος ο οργανισμός- έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, πριν αρχίσουν πάλι να μιλούν… ευρωπαϊκά. Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη Super League -ειδικά μετά την περσινή σεζόν- είναι απαραίτητο, ενώ ακόμη -μια μέρα πριν ανοίξει η αυλαία του ελληνικού πρωταθλήματος- το ρόστερ και ο μεταγραφικός σχεδιασμός δεν έχουν καν ολοκληρωθεί…
Μεταγραφές: Καλοκαίρι μεστό, στοχευμένο και μεθοδικό
Με το φινάλε του ιστορικού τελικού της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει και ένα ακόμη «τρόπαιο», πέρα από αυτό του Conference League. Γνώριζε ότι θα είχε κερδίσει με το σπαθί του και ένα δίμηνο ηρεμίας για το προσεχές καλοκαίρι του. Με δεδομένη την απουσία της ομάδας από τις επίπονες διαδικασίες των προκριματικών γύρων, ο «Μέντι» και η διοίκηση θα είχαν μπροστά τους ένα ολόκληρο τρίμηνο για να προετοιμάσουν σωστά την ομάδα για τη νέα σεζόν αλλά και ταυτόχρονα να υλοποιήσουν με ηρεμία και μεθοδικότητα τον μεταγραφικό σχεδιασμό της, αφού δεν θα υπήρχε καμία πίεση χρόνου. Το πλάνο και για φέτος ήταν απλό: η διατήρηση του κορμού της ομάδας και φυσικά η ενίσχυση σε θέσεις κλειδιά και στους τομείς του παιχνιδιού που χρειαζόταν ενέσεις ποιότητας. Ήτοι, το κέντρο της άμυνας και οι πτέρυγες τις επίθεσης.
Ας δούμε κάποια σημεία-κλειδιά του φετινού σχεδιασμού:
- Τι χρειαζόταν: Με το φινάλε της σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε ήδη οριοθετήσει τους πρώτους μεταγραφικούς στόχους του, γνωρίζοντας ποιοι πιθανότατα θα έφευγαν, ποιοι δεν υπολογίζονταν και τι θα είχε ανάγκη βάσεις της εικόνας της ομάδας. Οι πρώτες λοιπόν βασικές επιδιώξεις αφορούσαν σε 5 μεταγραφές: 1 στόπερ, 2 κεντρικούς χαφ, 1 αριστερό εξτρέμ και 1 σέντερ φορ.
- Συμβόλαια που έληγαν: Φορτούνης, Μασούρας, Ιμπόρα, Κίνι, Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί, Καρβάλιο, Μ. Καμαρά, Ελ Κααμπί.
- Ήθελε να κρατήσει: Ελ Κααμπί, Ποντένσε, Όρτα, Τζολάκης, Μασούρας, Φορτούνης, Ρέτσος, Κάρμο.
- Δεν υπολογίζονταν δεδομένα: Καρβάλιο, Βέζο, Βρουσάι, Αλεξανδρόπουλος.

Τι τελικά συνέβη και τι ακολουθεί…
Όπως έγινε σύντομα σαφές, με τον Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι να έχει το απόλυτο κουμάντο στις αποφάσεις και την ομάδα να έχει όλο το χρόνο μπροστά της για στοχευμένες κινήσεις, ο σχεδιασμός άρχισε γρήγορα να υλοποιείται. Με βάση το ρόστερ που ολοκλήρωσε τη σεζόν, ο Ολυμπιακός θα χρειαζόταν μίνιμουμ 5 «ενδεκαδάτες» μεταγραφές, ενώ είχε να διαχειριστεί 9 συμβόλαια που έληγαν. Από αυτά, τα σημαντικότερα δύο ήταν φυσικά του πρώτου σκόρερ της Αγιούμπ Ελ Κααμπί και του αρχηγού και ηγέτη της, Κώστα Φορτούνη. Ο πρώτος -μετά από σίριαλ- αποφάσισε να ανανεώσει έναντι 2,3 εκατ. ευρώ ετησίως, για την επόμενη διετία και έτσι να ηγηθεί της ερυθρόλευκης επίθεσης και για τη σεζόν που ξεκινά. Ο αρχηγός της ομάδας, αποφάσισε να μην αποδεχθεί την επίσης τεράστια προσφορά του Ολυμπιακού προκειμένου να κυνηγήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, από τη Σαουδική Αραβία -έστω και αν 16 Αυγούστου οι Άραβες τον έχουν αφήσει στο… περίμενε.
Έπειτα, δύο ακόμη ακρογωνιαίοι λίθοι της περσινής επιτυχίας, ο Κωνσταντής Τζολάκης και ο Γιώργος Μασούρας, ανανέωσαν χωρίς… πολλά πολλά και θα παραμείνουν βασικά στελέχη της ομάδας και για τα επόμενα χρόνια, όπως ήταν κοινή επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Από τα υπόλοιπα συμβόλαια, ο Μαντί Καμαρά έμεινε ελεύθερος αφού δεν υπολογιζόταν εδώ και… πολύ καιρό, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Ζοάο Καρβάλιο. Ελεύθερος να φύγει σαν φίλος και σαν… θρύλος της ομάδας, έμεινε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, αφού και για αυτόν ήρθε το πλήρωμα του ποδοσφαιρικού χρόνου. Οι περιπτώσεις των Βιθέντε Ιμπόρα, Στέφαν Γιόβετιτς, Κίνι ήταν ξεχωριστές, αλλά για όλους τελικά ίσχυσε το ίδιο: μετά από έναν χρόνο αμφισβήτησης που τελικά τον έκλεισαν ιδανικά και οι τρεις έμειναν ελεύθεροι να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους.

Οι τρεις δανεικοί που έγραψαν Ιστορία!
Μια ακόμη ξεχωριστή κατηγορία ήταν οι δανεικοί που ήρθαν και τα… έσπασαν! Νταβίντ Κάρμο, Ντάνιελ Ποντένσε και Αντρέ Όρτα άλλαξαν την… Ιστορία, αφού αποτέλεσαν κολόνες της ομάδας σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση. Όλοι τους όμως ήταν δανεικοί και μάλιστα… πανάκριβοι! Ο πρώτος, αποφάσισε να παραμείνει στην Πόρτο για τη νέα σεζόν παρά την πίεση από Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ. Ο «κοντός» έκανε προετοιμασία κανονικά με τη Γουλβς αλλά με το μυαλό και την καρδιά στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν να πιέζουν και να προσπαθούν να τον κάνουν μόνιμα δικό τους, αφού ήταν πρακτικά ο φυσικός ηγέτης της ομάδας της σεζόν που τελείωσε, κάνοντας τη διαφορά μεσοεπιθετικά με την ποιότητά του. Τέλος, σίριαλ παίζεται εδώ και καιρό και για τον Πορτογάλο κεντρικό χαφ. Η Μπράγκα θεωρητικά τον πουλάει, ο Ολυμπιακός τον θέλει, όμως από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις ακόμη δεν έχει βγει λευκός καπνός. Είναι δεδομένο όμως ότι οι Πειραιώτες θα κάνουν ότι μπορούν για να τον έχουν και αυτόν στο ρόστερ τους για τη νέα σεζόν.
Ποιοι ήρθαν…
Όπως προαναφέρθηκε, οι κινήσεις που είχε σκοπό να κάνει ο Ολυμπιακός στο θερινό παζάρι ήταν μετρημένες και στοχευμένες. Ο μίνιμουμ ένας στόπερ που θα έπαιρνε βρέθηκε στο πρόσωπο του αρχηγού της ομάδας Νέων της Ιταλίας, Λορέντσο Πιρόλα, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Σαλερνιτάνα έναντι 3.000.000 ευρώ. Οι δύο κεντρικοί χαφ που ήρθαν ήταν Ντάνι Γκαρθία και Μάρκο Στάμενιτς. Ο πρώτος, πολύπειρος Ισπανός με πολυετή θητεία στη La Liga και φυσικά πρώην παίκτης του Μεντιλίμπαρ για μια τριετία, αποκτήθηκε ως ελεύθερος και ως πρώτος στόχος της ομάδας στα χαφ. Ο ταλαντούχος Νεοζηλανδός διεθνής, ήρθε στα 22 του ως δανεικός από τη Φόρεστ για να αποτελέσει την έξυπνη βόμβα της ομάδας στη μεσαία γραμμή.
Στα εξτρέμ, ο Νο1 στόχος ήταν ο εκρηκτικός Κρίστοφερ Βέλντε της Λεχ Πόζναν. Σε εξαιρετική ηλικία (24) ο Νορβηγός διεθνής, έδειξε αμέσως με τις εμφανίσεις του στα φιλικά γιατί ο «Μέντι» καιγόταν για αυτόν και γιατί ο Ολυμπιακός έδωσε χωρίς να το πολυσκεφτεί τα 4.000.000 ευρώ που ήθελαν οι Πολωνοί. Τέλος, με δεδομένες τις αποχωρήσεις (Ελ Αραμπί, Γιόβετιτς, Ναβάρο), ο δεύτερος ενδεκαδάτος σέντερ φορ της ομάδας, βρέθηκε στο πρόσωπο του 28χρονου διεθνή Ουκρανού «κανονιέρη», Ρόμαν Γιάρεμτσουκ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Ολυμπιακός δαπάνησε για να τον αγοράσει από τη Μπριζ ένα ποσό που μετά τα bonus θα φτάσει τα 5.000.000!

Μετά τις 5 αυτές βασικές κινήσεις που ήθελε να κάνει και έκανε, ο Ολυμπιακός πήρε επίσης έναν backup τερματοφύλακα, τον Αλέξανδρο Αναγνωστόπουλο ως ελεύθερο από την Κηφισιά, ενώ είχε ήδη κλείσει από πέρσι έναν από τους καλύτερους μπακ του πορτογαλικού πρωταθλήματος, τον Κοστίνια, έναντι 2.500.000 ευρώ από τη Ρίο Άβε, προκειμένου να πλαισιώσει τον Ροντινέι.
Ποιοι έφυγαν…
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 29 συνολικά -μέχρι τώρα- ονόματα ποδοσφαιριστών που είτε άνηκαν στον σύλλογο, είτε ήταν στο περσινό ρόστερ, κούνησαν μαντήλι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…
Μάξι Λοβέρα (Ροσάριο Σεντράλ / 800.000), Μάριος Βρουσάι (500.000 / Ρίο Άβε), Αγκιμπού Καμαρά (2.000.000 / Λουντογκόρετς), Ουσεϊνού Μπα (1.200.000 / Μπασάκσεχιρ), πουλήθηκαν.
Μαντί Καμαρά, Βιθέντε Ιμπόρα, Ζοάο Καρβάλιο, Κίνι, Στέφαν Γιόβετιτς, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, Πέπε, Θανάσης Παπαδούδης, Τζόρνταν Χόλσγκροουβ, Πιέρ Κούντε και Κώστας Φορτούνης, έμειναν ελεύθεροι.
Ιβάν Μπρνιτς (Τσέλιε), Ντορόν Λάιντνερ (Ζυρίχη), Πεπ Μπιέλ (Σάρλοτ) από την πρώτη ομάδα και Θανάσης Κουτσογούλας (Πανσερραϊκός), Χρήστος Λιάτσος (Χανιά), Κώστας Κωστούλας (Ρίο Άβε) και Άντζελο Σίνα (Ρίο Άβε) από την ομάδα Νέων, δόθηκαν δανεικοί.
Επίσης παρελθόν αποτελούν και οι Φώτης Κίτσος (Ομόνοια) και Αλγκασίμ Μπα (ΑΠΟΕΛ), χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν έμειναν ελεύθεροι ή αν ο Ολυμπιακός καρπώθηκε κάποιο μικρό ποσό για την παραχώρησή τους.
Ποιοι ακολουθούν…
Το καλοκαίρι όμως ακόμη δεν έχει τελειώσει! Ο Ολυμπιακός ακόμη έχει αρκετές ανοιχτές υποθέσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις του ρόστερ, από και προς! Μεγάλες εκκρεμότητες είναι αυτές του Ντάνιελ Ποντένσε και Αντρέ Όρτα, όπως επίσης και του στόπερ-ηγέτη, αφού οι «ερυθρόλευκοι» σαρώνουν την αγορά. Άρα μιλάμε για τρεις ακόμη κινήσεις. Έπειτα, ερωτηματικά παραμένουν οι περιπτώσεις των Ρούμπεν Βέζο, Θανάση Ανδρούτσου και Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, με τους δύο τελευταίους ειδικά να επιστρέφουν από δανεισμούς και να θεωρείται μάλλον απίθανη η παραμονή τους στο ρόστερ… από το πουθενά.

Τέλος, μεγάλα ερωτηματικά είναι και τα χρυσά παιδιά της ομάδας, οι πρωταθλητές Ευρώπης της ομάδας Νέων. Ο Μπάμπης Κωστούλας μάλλον κερδίζει με το σπαθί του τη θέση του τρίτου σέντερ φορ για τη νέα σεζόν πίσω από Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ, ο Αποστολόπουλος λογικά θα είναι πίσω από τον Ορτέγκα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ ο υπερταλαντούχος Παπακανέλλος, αναμένεται να δοθεί δανεικός για να πάρει χρόνο και εμπειρίες στα πόδια του, αφού υπάρχει πληρότητα μεσοεπιθετικά. Ο Μπότης θα παραμείνει λογικά για να συμπληρώνει το τιμ των γκολκίπερ, ενώ εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις του «Μέντι» για Κουτσίδη, Μουζακίτη και Μπακούλα.
Το… σχεδόν τελικό ρόστερ της σεζόν 2024-25
Μετά από όλα τα παραπάνω, το δεδομένο ρόστερ του Ολυμπιακού για την αγωνιστική περίοδο 2024-25, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται ως εξής:
- Τερματοφύλακες: Τζολάκης, Πασχαλάκης, Αναγνωστόπουλος, Μπότης.
- Στόπερ: Ρέτσος, Πιρόλα, Μπιανκόν, Ντόη, Άμπι, +1 μεταγραφή.
- Αριστερά μπακ: Ορτέγκα, Αποστολόπουλος.
- Δεξιά μπακ: Ροντινέι, Κοστίνια.
- Αμυντικά/κεντρικά χαφ: Έσε, Στάμενιτς, Γκαρθία, Τσικίνιο, +1 μεταγραφή (Όρτα).
- Μεσοεπιθετικοί/εξτρέμ: Βέλντε, Μαρτίνς, Μασούρας, +1 μεταγραφή (Ποντένσε).
- Σέντερ φορ: Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ, Κωστούλας.