Η Τουρκία επικράτησε 2-1 της Αυστρίας και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2024, όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία. Ήρωας ο Ντεμιράλ με δύο γκολ στο 1′ και στο 59′. Μείωσε ο Γκρέγκοριτς στο 66′ για τους Αυστριακούς.

Πρωταγωνιστής για τους Τούρκους ήταν ο Ντεμιράλ. Εκείνος άνοιξε το σκορ μόλις στα 57 δευτερόλεπτα και πέτυχε το ταχύτερο γκολ στην ιστορία των νοκ-άουτ του Euro. Ο Ντεμιράλ με κεφαλιά στο 59′ διπλασίασε τα τέρματα για την Τουρκία.

Η Αυστρία μείωσε στο 66′ με τον Γκρέγκοριτς, όμως οι Τούρκοι άντεξαν την πίεση και κράτησαν το προβάδισμα, μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης.

Το ματς

Το ματς ξεκίνησε με απίθανο ρυθμό και μόλις στα 57 δευτερόλεπτα ο Γκιουλέρ εκτέλεσε απ’ ευθείας το κόρνερ, ο Μπαουμγκάρτνερ και ο Πεντς έσωσαν στη γραμμή αλλά ο Ντεμιράλ μες προβολή εξ επαφής έκανε το 0-1.

Με τη σέντρα, η Αυστρία βγήκε μπροστά, ο Μπαουμγκάρτνερ έκανε το σουτ λίγοι έξω από την περιοχή και η μπάλα έξυσε το δοκάρι του Γκιουνόκ ενώ στο 6’ ο Σμιντ εκτέλεσε το κόρνερ,  η μπάλα πέρασε από Αρναούτοβιτς και Μπαουμγκάρτνερ πάνω στη γραμμή, με τον Ντεμιράλ να σώζει στη συνέχεια.

Στο 7’ μετά από νέο κόρνερ ο Λίνχαρτ πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε για λίγο και στο 25’ ο Γκιουλέρ εκτέλεσε ένα ακόμη κόρνερ, ο Ντεμιράλ πήρε την κεφαλιά αλλά δεν βρήκε τέρμα.

Στο 26ο λεπτό ο Αλπέρ Γιλμάζ έκανε απίθανη ενέργεια και κούρσα από αριστερά, έβγαλε και τη σέντρα αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πίσω από τον Γιλντίζ ενώ στο 45+1’ ο Πος σέντραρε από δεξιά και ο Μπαουμγκάρτνερ πλάσαρε άστοχα στο πρώτο δοκάρι.

Στο 51ο λεπτό ο Πος πέρασε κάθετα στον Αρναούτοβιτς εκείνος σούταρε από κοντά αλλά ο Γκιουνόκ είχε βγει κι έσωσε με τα πόδια και στο 53’ ο  Λάιμερ έκανε όμορφη ενέργεια στον άξονα, πάτησε περιοχή αλλά πλάσαρε άστοχα.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο  Πος κέρδισε τις κόντρες κι έκανε το σουτ απ’ το πέναλτι αλλά ο Ντεμιράλ έσωσε με προβολή ενώ στο 57’ ο Καντίογλου πάτησε περιοχή από αριστερά αλλά σούταρε στα σώματα. Και στο 59ο λεπτό ο Ντεμιράλ με κεφαλιά μετά από κόρνερ έκανε το 0-2.

Η Αυστρία δεν τα παράτησε και στο 66ο λεπτό μετά από κόρνερ ο Πος πήρε την κεφαλιά και ο Γκρέγκοριτς από κοντά πλάσαρε για το 1-2.

Στο 69’ ο Ζάιβαλντ σήκωσε για τον Γκρέγκοριτς που έπιασε τη γυριστή κεφαλιά αλλά είδε τον Γκιουνόκ να μπλοκάρει και στο 84’ ο Πος σέντραρε από δεξιά, ο Γκιουνόκ έχασε την μπάλα αλλά η κεφαλιά του Μπαουμγκάρτνερ πέρασε έξω, όπως κι εκείνο του ίδιου παίκτη στο 86’.

Στο 90+3′ ο  Γιλμάζ έφυγε στην κόντρα κι έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής αλλά ο Πεντς έσωσε εντυπωσιακά και στο 90+4′ μετά από σέντρα από αριστερά ο Μπαουμγκάρτνερ έπιασε σκαστή κεφαλιά αλλά ο Γκιουνόκ έβγαλε εντυπωσιακά.

Ο πρωταγωνιστής: Μερίχ Ντεμιράλ

Ο στόπερ της Τουρκίας έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Μόλις στα 57 δευτερόλεπτα ανοίγει το σκορ και στο 50’ κάνει και το 2-0 με κεφαλιά.  Στο 54ο λεπτό έκοψε σωτήρια τον Πος που είχε πατήσει περιοχή και γενικά έκοβε ότι μπαλιά περνούσε στην περιοχή.

Ο αφανής ήρωας: Αρντά Γκιουλέρ

Ο πιτσιρικάς ήταν εξαιρετικός για μια ακόμη φορά. Από τα δικά του πόδια ξεκινά το πρώτο γκολ, δική του είναι και η ασίστ στο 2-0 και γενικά πήρε πρωτοβουλίες και ήταν πολύ καλός.

Η απογοήτευση: Μάρκο Αρναούτοβιτς

Το βαρύ πυροβολικό της Αυστρίας δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά του.  Ο φορ της Ίντερ βρέθηκε σε θέση βολής αρκετές φορές και είτε αστόχησε είτε νικήθηκε από τον Γκιουνόκ.

Οι ενδεκάδες

ΑΥΣΤΡΙΑ (Ραλφ Ράνγκνικ): Πεντς, Ντάνσο, Πος, Μουενέ (46’ Πρας), Μπαουμγκάρτνερ, Σμιντ (46’ Γκρέγκοριτς), Λάιμερ (65’ Βέμπερ), Ζάμπιτσερ, Λίνχαρτ (65’ Γκρίλιτς), Ζάιβαλντ, Αρναούτοβιτς.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιτσέντζο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Μίλντιρ, Κιοκτσού, (83’ Καβετσί), Καντίογλου, Αϊχάν, Γιουκσέκ (58’ Εζτσάν), Γκιουλέρ (78’ Γιοκουσλού), Γιλντίζ (78’ Ακτούρκογλου), Αλπέρ Γιλμάζ.