Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ανδρέας Καραμανώλης στο balla.com.cy.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ ο οποίος αναδείχθηκε και πρωταθλητής με τους γαλαζοκίτρινους μας άνοιξε την καρδιά του.
Μας μίλησε για την σεζόν του στο ΑΠΟΕΛ, τον Σα Πίντο, την πορεία προς τον τίτλο, αποκάλυψε πότε φοβήθηκε ότι μπορεί να χαθεί το πρωτάθλημα και στάθηκε και στους τεράστιους όπως τους χαρακτήρισε ποδοσφαιριστές με τους οποίους έκανε προπόνηση καθημερινά και τον βοήθησαν να εξελιχθεί.
Αναφέρθηκε στον Κβιλιτάια, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ντάλσιο, για την εμπειρία του Πέτροβιτς, τον επαγγελματισμό του Εφραίμ και αποκάλυψε το… μυστικό που οδήγησε το ΑΠΟΕΛ στον τίτλο.
Μίλησε επίσης και για τους λόγους που αποχώρησε από την ομάδα και την επόμενη μέρα για τον ίδιο στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ανδρέα, ολοκληρώθηκε μια χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πως νιώθεις ποια τα συναισθήματα; «Αυτό που ζήσαμε και τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας που επανέφερε το ΑΠΟΕΛ στους τίτλους, στην κορυφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου εκεί όπου ανήκει. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι ο κόσμος της ομάδας, θυμάμαι αυτά που έζησα στον εξώστη και λέω “σε ευχαριστώ Θεέ μου γι’ αυτό που ζω”, απίστευτες στιγμές».

Ήταν η πρώτη σου σεζόν σε μια μεγάλη ομάδα, τι κρατάς, από αυτήν, τι σου μένει; «Ήταν μια τεράστια εμπειρία, ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό σχολείο. Προπονήθηκα δίπλα σε ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, επιπέδου πολύ ψηλότερου από την Κύπρο και όταν είσαι δίπλα από αυτούς βελτιώνεσαι καθημερινά. Κρατάω το ότι όποτε μου ζητήθηκε να βοηθήσω έδωσα το 100% για την ομάδα και χαίρομαι που έβαλα κι εγώ έστω ένα μικρό, πολύ μικρό λιθαράκι για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Τι σημαίνει για έναν ποδοσφαιριστή της ηλικίας σου να βρίσκεται στο ΑΠΟΕΛ; «Το να είσαι ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ σε μια τέτοια ηλικία στέλνει το μήνυμα σε όλους που θέλουν να αγωνιστούν σε ψηλό επίπεδο και βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Στο ποδόσφαιρο δεν έχεις πολλές φορές την ευκαιρία να πανηγυρίσεις τίτλους κι εγώ το κατάφερα. Στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό όταν παίζεις ποδόσφαιρο να κατακτάς και τρόπαια, νιώθεις ότι ανταμείβονται οι κόποι σου».

«ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

Ήσουν μέλος μιας ομάδας για την οποία παραδέχθηκαν όλοι ότι πήρε πανάξια το πρωτάθλημα. Συμφωνείς με αυτούς που λένε ότι ήταν το πιο μάγκικο πρωτάθλημα; «Συμφωνώ ότι ήταν ένα μάγκικο πρωτάθλημα. Ήταν μια δύσκολη σεζόν για την ομάδα με τα πάνω και τα κάτω της. Πολλές ομάδες διεκδίκησαν σχεδόν μέχρι το τέλος αυτό τον τίτλο, έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο αλλά στο φινάλε και αξιολογώντας την σεζόν από την αρχή μέχρι το τέλος της, πήραμε αυτό που μας άξιζε, δίκαια στεφθήκαμε πρωταθλητές» .

Πότε κατάλαβες ότι αυτή η ομάδα θα έφτανε στο τέλος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος; «Για να είμαι ειλικρινής πίστευα από την αρχή της σεζόν ότι με το ρόστερ που είχαμε και την ποιότητα στην ομάδα θα κατακτούσαμε τον τίτλο. Στην συνέχεια όταν στα σημαντικά παιχνίδια με τους βασικούς μας ανταγωνιστές πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε τότε καταλάβαμε ότι αυτή η ομάδα στο τέλος θα είναι πρωταθλήτρια. Η συνέπεια που δείξαμε σαν ομάδα σε βάθος χρόνου μέσα στο πρωτάθλημα μας χάρισε αυτό τον τίτλο τον οποίο αξίζαμε πέρα για πέρα».

Φοβήθηκες καθόλου ότι θα χαθεί αυτός ο τίτλος; Αν ναι σε πιο σημείο; «Η μοναδική στιγμή που πέρασε από το μυαλό μου αυτό το πράγμα ήταν όταν δεν αρχίσαμε καλά την διαδικασία της β’ φάσης του πρωταθλήματος αλλά όταν ήρθε εκείνο το διπλό επί της ΑΕΚ στη Λάρνακα είπα ότι το πρωτάθλημα δεν χάνεται. Ήταν σημαντικό εκείνο το παιχνίδι και το νικηφόρο αποτέλεσμα ειδικά σε θέμα ψυχολογίας αλλά και βαθμολογικά καθώς όπως αποδείχθηκε η ΑΕΚ ήταν η ανταγωνίστρια μας μέχρι το τελευταίο ματς για τον τίτλο».

Γιατί είδαμε αυτή την διαφορά απόδοσης του ΑΠΟΕΛ από την κανονική διάρκεια στα πλέι οφ που παραλίγο να στοιχήσει τον τίτλο; Υπάρχει εξήγηση; «Συμφωνώ ότι δείξαμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Στα πλέι οφ τα παιχνίδια είναι διαφορετικά με περισσότερη ένταση, άγχος και πίεση για το αποτέλεσμα. Είναι τα παιχνίδια που στο τέλος θα αναδείξουν τον πρωταθλητή, που δείχνουν ποια ομάδα έχει τις περισσότερες αντοχές για τίτλο και παρά το μέτριο ξεκίνημα δείξαμε ότι είχαμε αντοχές».

«Ο ΣΑ ΠΙΝΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ»

Μίλησε μας λίγο για το… πρόσωπο της χρονιάς, με τον οποίο συνεργάστηκες, τον Ρικάρντο Σα Πίντο; «Ο κύριος Σα Πίντο είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτό το είδαν όλοι, πολύ περισσότερο εμείς που τον ζούσαμε καθημερινά στις προπονήσεις. Θέλει από τους ποδοσφαιριστές του να δίνουν το 100% στις προπονήσεις και στα παιχνίδια, τίποτα λιγότερο και ζητά συνεχώς σταθερότητα από όλους. Το χαρακτηριστικό είναι ότι από την πρώτη μέρα μας το έλεγε και το υπενθύμιζε συνεχώς ότι στο τέλος της χρονιάς θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα όπως και έγινε. Αυτό ήταν σημαντικό για εμάς, να το πιστεύει ο προπονητής πριν καν αρχίσει η σεζόν».

Υπήρχε διαφορά σε σχέση με την περίοδο που ήταν στον πάγκο και την περίοδο που ήταν στην κερκίδα; «Και στις δύο περιπτώσεις ο κύριος Σα Πίντο ήταν δίπλα μας, αυτός έκανε τις προπονήσεις, αυτός έφτιαχνε την ομάδα πριν από κάθε παιχνίδι και είχε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Ντομίνγκες. Βοήθησε και ο κ. Ντομίνγκες στο να κάνουμε ένα καλό σερί χωρίς τον προπονητή μας στον πάγκο. Ήταν σημαντικό που σε αυτή την δύσκολη συγκυρία βγάλαμε σταθερότητα».

Νιώθεις ότι μπορούσες να έπαιζες περισσότερο στην σεζόν που ολοκληρώθηκε; «Είχαμε πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και με τεράστια εμπειρία στην θέση στην οποία αγωνίζομαι στο κέντρο της άμυνας αλλά πιστεύω ότι υπήρχαν παιχνίδια στα οποία θα μπορούσα να πάρω χρόνο. Ο προπονητής είναι αυτός που κρίνει και αποφασίζει πότε θα παίξει ο κάθε ποδοσφαιριστής και πάντα σέβομαι τις αποφάσεις του εκάστοτε προπονητή μου».

«Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΑΛΣΙΟ, Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ»

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης σου στην σεζόν που πέρασε; «Για να είναι στο ΑΠΟΕΛ σημαίνει ότι όλοι είναι ποιοτικοί. Αυτός που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο Ντάλσιο ο οποίος έκανε μια απίστευτη σεζόν και ξεχώριζε στο γήπεδο. Έχει απίστευτη ποιότητα, ξέρει που να κινηθεί με την μπάλα και χωρίς αυτήν και δεν φοβάται. Ξεχώρισα επίσης την εμπειρία, την τεχνική και την διαχείριση του αγώνα από τον Πέτροβιτς και τον επαγγελματισμό του Γιώργου Εφραίμ ακόμα και στην τελευταία του χρονιά σαν ποδοσφαιριστής».

Με ποιον συμπαίκτη ήσουν πιο κοντά; «Περισσότερο με τους υπόλοιπους Κύπριους αλλά και τους δύο Ελλαδίτες, τον Δώνη και τον Φετφατζίδη με τους οποίους έκανα αρκετή παρέα. Με όλους είχα πολύ καλές σχέσεις και όλοι μεταξύ τους. Είχαμε δεμένα αποδυτήρια και αυτό βοήθησε στο να ξεπερνιούνται τα εμπόδια μέσα στην χρονιά και στο τέλος να κόψουμε πρώτοι το νήμα».

Γνωρίζεις από πρώτο χέρι τον Κβιλιτάια, αποτέλεσε το σίριαλ του καλοκαιριού, θα επηρεάσει την ομάδα η απουσία του από το ΑΠΟΕΛ; «Τα τελευταία χρόνια που είναι στην ομάδα ο Κβιλιτάια νομίζω ότι το παιχνίδι ήταν προσαρμοσμένο σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν. Σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει την ομάδα η απουσία του καθώς συνήθισε να παίζει με αυτό τον τρόπο αλλά αφότου ο νέος προπονητής περάσει την δική του φιλοσοφία θα είναι όλα μια χαρά. Εξάλλου περιμένω ότι η ομάδα θα κινηθεί δυνατά στην μεταγραφική περίοδο που είναι σε εξέλιξη για να καλύψει το κενό του».

Για τον Ντάλσιο ο οποίος επίσης αποχώρησε: «Το είπα και πριν, είναι ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής που κάνει την διαφορά».

Τι σημαίνει για έναν ποδοσφαιριστή της ηλικίας σου να είναι συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου; «Σημαίνει πολλά. Όπως είπα και πριν, καθημερινά στις προπονήσεις γίνεσαι καλύτερος. Όλοι έχουν κάτι να σου δώσουν και όλα αυτά πρέπει ένας νεαρός να τα απορροφά. Αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ».

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΕΛ

Η επόμενη μέρα για εσένα που θα σε βρει; «Είμαι σε καθημερινή επαφή με τον μάνατζερ μου για να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή».

Έχεις προτάσεις ή η Δόξα έχει πρόταση για να συνεχίσεις στην καριέρα σου σε άλλη ομάδα στην α’ κατηγορία; «Έχω προτάσεις στα χέρια μου τις οποίες αξιολογώ μαζί με τον μάνατζερ μου για να κάνω την καλύτερη επιλογή. Σύντομα θα αποφασίσω κάτι που θα αφήνει ικανοποιημένη και την Δόξα».

Ήθελες να συνεχίσεις στο ΑΠΟΕΛ; «Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε να είναι μέλος του ρόστερ του ΑΠΟΕΛ, είναι υπέροχο να βρίσκεσαι σε αυτή την τεράστια ομάδα με τον υπέροχο κόσμο που την ακολουθεί παντού και την στηρίζει. Πρέπει όμως να δω και το δικό μου κομμάτι το ποδοσφαιρικό».

Γιατί έφυγες από το ΑΠΟΕΛ; «Έγινε μια προσπάθεια από το ΑΠΟΕΛ για να ανανεώσει τον δανεισμό μου αλλά προτίμησα να ψάξω κάτι άλλο για να μπορέσω να παίζω περισσότερο, να έχω περισσότερα λεπτά στα πόδια μου. Αυτός είναι ο λόγος».

Φαντάζομαι ότι νιώθεις ότι μπορείς δείξεις περισσότερα πράγματα από αυτά που έδειξες μέχρι τώρα: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου και σίγουρα μπορώ να δείξω περισσότερα πράγματα από αυτά που έδειξα μέχρι τώρα».

Η εμπειρία του ΑΠΟΕΛ σε έκανε καλύτερο; «Πιστεύω ότι όποια επιλογή και να κάνουμε δεν υπάρχει λάθος και σωστό και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Όπου και αν αγωνίζεσαι θα πάρεις πράγματα και θα γίνεις καλύτερος. Στο ΑΠΟΕΛ μπορεί να μην έπαιξα σε πολλά παιχνίδια αλλά απέκτησα εμπειρίες και έμαθα πολλά τα οποία θα με βοηθήσουν στην συνέχεια της καριέρας μου».

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΚΟΡΑΡΕ, ΔΑΚΡΥΣΕ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Μέσα στην σεζόν κρατήσαμε από εσένα μια δυνατή-συγκινητική στιγμή όταν σκόραρες, δάκρυσες και έδειξες με τα χέρια σου τον ουρανό αφιερώνοντας το γκολ στον πατέρα σου: «Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμένα. Ήταν το πρώτο γκολ που πέτυχα μετά τον θάνατο του πατέρα μου και ήταν το πιο ξεχωριστό από όλα. Πάντα ήταν δίπλα μου και έκανε τα πάντα για εμένα. Δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι μου από τον καιρό που άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο. Θα κάνω τα πάντα για να είναι περήφανος για εμένα από εκεί ψηλά που βρίσκεται».

Το καταληκτικό σου σχόλιο: «Ήταν μια υπέροχη σεζόν στο ΑΠΟΕΛ. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας και τον υπέροχο κόσμο που ήταν πάντα στο πλευρό μας και βοήθησε στα μέγιστα ώστε η ομάδα να επιστρέψει στην κορυφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ελπίζω στο μέλλον να είμαι τυχερός και να πανηγυρίσω ξανά τρόπαια με το ΑΠΟΕΛ».

Χρίστος Χρίστου