Γαλλία και Βέλγιο συναντιούνται μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, για τη φάση των «16» του EURO 2024 με την ιστορία να… μαρτυρά την γαλλική υπεροχή.

Το 1984, η Γαλλία ήταν αυτή που διοργάνωσε το EURO καταφέρνοντας εν τέλει να το κατακτήσει, και έγινε έτσι η τρίτη και τελευταία διοργανώτρια που το κάνει αυτόμετά την Ισπανία το 1964 και την Ιταλία το 1968.

Το Γαλλία-Βέλγιο δεν αποτελεί ένα κοινότυπο ζευγάρι και έτσι, στις 16 Ιουνίου του ίδιου έτους, ήταν και η μόνη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες σε τελική φάση EURO.

Σε εκείνο το ματς, οι «τρικολόρ» με χατ τρικ του Μισέλ Πλατινί και άλλα δύο γκολ από τους Αλαίν Ζιρές και Λουίς Φερναντές, κατατρόπωσαν τους Βέλγους με το εμφατικό 5-0!

Αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το τουρνουά ο Πλατινί κατάφερε να σκοράρει εννέα γκολ! Ένας αριθμός ο οποίος αποτελεί και ρεκόρ τουρνουά, ενώ του επιτρέπει να βρίσκεται μέχρι και σήμερα στη δεύτερη θέση των σκόρερ στην ιστορία του EURO!

Η πιο πρόσφατη νίκη των «κόκκινων διαβόλων» κόντρα στη Γαλλία, ήρθε στις 9 Σεπτεμβρίου 1981 για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1982. Με σκόρερ τον Αλεξαντρέ Τσερνιατίνσκι και τον Έρβιν Βάντενμπεργκ, επικράτησαν με 2-0 και έκτοτε μετράνε μόνο ήττες σε επίσημα παιχνίδια.

Η πιο πρόσφατη, έλαβε μέρος στις 7 Οκτωβρίου 2021 για το Nations League. Παρότι το Βέλγιο προηγήθηκε με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο χάρη στους Λουκάκου και Καράσκο, οι Γάλλοι «έφεραν τούμπα» το ματς στο δεύτερο και με γκολ των Μπενζεμά, Εμπαπέ και Τέο Ερνάντεζ, γράφτηκε το τελικό 3-2 υπέρ τους!

Μπορεί η προϊστορία να μην είναι με το μέρος των Βέλγων, όμως στο ποδόσφαιρο οι παραδόσεις υπάρχουν για να «σπάνε». Ωστόσο όταν αντιμετωπίζεις ένα εκ των φαβορί της διοργάνωσης, όπως είναι η Γαλλία, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην αρχίζεις να στοιχειώνεσαι από αυτές.