Διαχρονικά οι εκθέσεις των ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να προσθέσει όμως ότι όλοι γνωρίζουν, «και οι ξένες διπλωματικές αποστολές που είναι εδώ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, ποιος στρατιωτικοποιεί και ποιος παραβιάζει συνεχώς τη νεκρή ζώνη».

Ο Πρόεδρος κλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ περί αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης, χωρίς να κατονομάζει τις κατοχικές δυνάμεις.

«Εξάλλου, ο κ. Στιούαρτ είναι επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, είναι πολύ πρόσφατα (που είδαμε) σε ποιους επιτέθηκε ο τουρκικός κατοχικός στρατός», ανέφερε, προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Στιούαρτ έθεσε σήμερα εκ νέου το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν είναι στους όρους εντολής του κ. Στιούαρτ το θέμα της μετανάστευσης.

«Για το θέμα της μετανάστευσης είμαστε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει πολλές φορές δείγματα γραφής για το πώς προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα, καθαρά ανθρωπιστικά. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας οδού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα συζητήθηκε με τον κ. Στιούαρτ στην απογευματινή συνάντηση που είχαν, και ο ίδιος έθεσε το θέμα των δημόσιων δηλώσεων που έγιναν από τον Εκπρόσωπο Τύπου των ΗΕ, πριν κάποιο διάστημα, λέγοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν.

«Αν θέλουμε να επιλύσουμε ένα θέμα δεν βγαίνουμε με τέτοιου είδους δηλώσεις. Και ένιωσα την ανάγκη, ήταν η πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις, να θίξω το θέμα. Δεν συζητήθηκε η ουσία του θέματος, δεν είναι στις αρμοδιότητες του κ. Στιούαρτ», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση του στο Λονδίνο με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε να αναμένουμε να ενημερωθούμε επίσημα.

«Δεν ανέμενα να ακούσω οτιδήποτε διαφορετικό από τον κ. Τατάρ, είναι αυτό που εδώ και καιρό λέει. Άρα, δεν θέλω να σχολιάσω επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, να αναμένουμε να γίνει επίσημη ενημέρωση και ακολούθως θα τοποθετηθούμε», είπε.

Φόβοι Στριούαρτ για πιθανές συνέπειες στη Νεκρή Ζώνη

Νωρίτερα μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως είπε, ταξιδεύει το Σάββατο και θα επιστρέψει στο νησί αρχές Αυγούστου.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν τα θέματα που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης.

Μίλησε για συνεχιζόμενες εντάσεις που βλέπει εδώ στο νησί και είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην πολιτική διαδικασία «γιατί βλέπουμε μια άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης κάποιας μορφής κινητικότητας στην πολιτική διαδικασία και της διατήρησης της ειρήνης στο νησί».

Πρόσθεσε πως εάν η πολιτική διαδικασία φθάσει σε κάποιο τέλος, τότε φοβάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στη Νεκρή Ζώνη. Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις αυτή την περίοδο, όπως θρησκευτικά προσκυνήματα και στις δύο πλευρές, τα οποία, πρόσθεσε, «είναι καλά, οικοδομούν εμπιστοσύνη, οικοδομούν ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον».

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος μοιράστηκε μαζί του τις απόψεις του.

Κληθείς να αναφέρει παραδείγματα στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης στα οποία έκανε αναφορά στις δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι όπως θα δείτε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες δύο ημέρες, «έχουμε την κατασκευή σημαντικών αμυντικών θέσεων, έχουμε αύξηση στη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, αισθητήρων, καμερών κατά μήκος της νεκρής ζώνης, έχουμε δει αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των παρεμβολών στη Νεκρή Ζώνη».

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά υπονομεύουν την εντολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη δυνατότητα διατήρησης της ακεραιότητας της ουδέτερης ζώνης που είναι το θεμέλιο για το έργο που κάνουμε εδώ».

ΠΗΓΗ: REPORTER