Στις 5 Ιουνίου, μετά από  μια ποδοσφαιρική διαδρομή 16 ημερών και με τη διεξαγωγή 30 αγώνων , ολοκληρώθηκε η τελική φάση του EURO K-17 2024. Την διοργάνωση  των τελικών U17 , ανέλαβε η ΚΟΠ, η μικρή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ευρώπης και η οποία πρέπει  να νοιώθει υπερήφανη όπως και όλος ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου, για την επιτυχία της πραγματικά δύσκολης αυτής διοργάνωσης. Μια οποιαδήποτε ανάλογη διοργάνωση, πόσο μάλλον μια ποδοσφαιρική διοργάνωση μακράς διάρκειας 16 ημερών, δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.
Για να διεξαχθεί μια τέτοια διοργάνωση χρειάζονται πάρα πολλές ικανότητες και ανθρώπινο κεφάλαιο, σκληρή δουλειά και εμπειρίες.
Πίσω από κάθε ποδοσφαιρικό παιγνίδι , υπάρχει πολλή και ποιοτική προσπάθεια για την οργάνωση του , η οποία δεν φαίνεται και για την οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και μεγάλη κοπιαστική εργασία.
Νοιώθω την ανάγκη να συγχαρώ θερμά την ΚΟΠ, τον Πρόεδρο και τα στελέχη της, καθώς και το εξαίρετο προσωπικό της, για την μεγάλη , δύσκολη και επίπονη προσπάθεια τους, να φέρνουν την κρίσιμη αποστολή τους σε αίσιο τέλος. Ηταν εξετάσεις δύσκολες, πανευρωπαϊκές και η μικρή μας πατρίδα βαθμολογήθηκε με άριστα. Θεωρώ  ότι η επιτυχία  της διοργάνωσης αυτής δικαίωσε την Κύπρο μας, την ΚΟΠ και το Ποδόσφαιρο μας, το οποίο με  τις δραστηριότητες του, αναβαθμίζει και το επίπεδο το και το γόητρο του.
Θεωρώ ότι οι ποδοσφαιρικοί επισκέπτες, έμειναν ικανοποιημένοι από την διαμονή τους στον τόπο μας. Γνώρισαν την Κύπρο και την κουλτούρα της, γνώρισαν και γεύτηκαν τις ομορφιές της, την κουζίνα της και την φιλοξενία της. Αυτοί όλοι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας, όταν επιστρέψουν στις χώρες τους.
Οι επισκέπτες του Τουρνουά, έμαθαν ότι σ΄αυτό το κομμάτι της Ευρώπης, υπάρχει Τουρκική Εισβολή και ότι οι  ποδοσφαιρικές μας ομάδες εδώ και 50 χρόνια, είναι πρόσφυγες και νοιώθουν έντονα την κατοχή στην ίδια τους την πατρίδα και αγωνίζονται, προοδεύουν και αναπτύσσονται σε δύσκολες συνθήκες. Διότι αν η πατρίδα μας , ήταν ενωμένη και ελεύθερη, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτυχθεί και  να μεγαλώσει περισσότερο.
Η διοργάνωση του EURO 17 2024 , αφήνει στον τόπο μας  και στην ΚΟΠ , μια μεγάλη εμπειρία και συσσωρευμένη κληρονομιά, για όλους τους συμμετέχοντες και γενικά σ΄ όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Πρέπει  να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους μεγάλες διοργανώσεις είναι πολύ δύσκολες και μικρά λάθη είναι αναπόφευκτα. Η εμπειρία όμως που σου προσφέρει τέτοια διοργάνωση είναι μοναδική και πρωτόγνωρη.
Θέλω πάλι να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ΚΟΠ, τους Αξιωματούχους της, την UEFA και το ανθρώπινο  δυναμικό της Ομοσπονδίας και όλους όσους βοήθησαν στην επίτευξη  των στόχων τέτοιας διοργάνωσης, που είναι η επιτυχία. Θεωρώ ότι δικαιούνται κάθε επαίνου για το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς τους.
Από ποδοσφαιρικής, τεχνικής άποψης , η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ ψηλού επιπέδου. Ηλθαν στην Κύπρο ποδοσφαιρικές ομάδες U17, οι καλύτερες της Ευρώπης και παρουσίασαν το ταλέντο τους και την πρόοδο τους στα Κυπριακά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου τίμησε την διοργάνωση με την παρουσία του, όχι μόνο στα παιγνίδια της Εθνικής μας ομάδας, αλλά σ’ όλα τα παιγνίδια της διοργάνωσης.
Σ’ αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι τα παιγνίδια διεξήχθηκαν σε πολύ επιλεγμένα γεωγραφικά γήπεδα , που διευκόλυναν τους φιλάθλους. Τσεχία, Σερβία, Ουκρανία, Αυστρία, Δανία , Κροατία, Ουαλλία, Ιταλία , Πολωνία , Σουηδία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, είναι ποδοσφαιρικά μεγαθήρια και είναι χώρες με ψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο και αξία.
Αρκετά ποδοσφαιρικά στοιχεία απόλαυσαν οι Κύπριοι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Κατά την άποψη μου, το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ο ομαδικός σχεδιασμός, η οργάνωση, η τεχνική και επιδεξιότητα, η τακτική, μας έδειξαν το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας τους. Δεν θα αναφερθώ στα επί μέρους τεχνικά στατιστικά στοιχεία. Αυτό που με εντυπωσίασε από τα παιγνίδια είναι η ωριμότητα , υπευθυνότητα , οι αποφάσεις των ποδοσφαιριστών μιας τόσο μικρής ηλικίας. Η υπομονή τους , οι σκέψεις τους και η διαφοροποίηση τους ανάλογα και σύμφωνα με τις ποδοσφαιρικές απαιτήσεις ενός αγώνα.
Η νοοτροπία τους , είναι αυτή που ξεχώρισε σ’ όλους τους αγώνες της νεανικής διοργάνωσης, η ηρεμία τους και η υπομονή τους, η κριτική τους σκέψη και οι αποφάσεις τους.
Ανεξάρτητα ποιον αντίπαλο, είχαν να αντιμετωπίσουν όλες οι ομάδες είχαν επιθετικό προσανατολισμό, διενεργώντας πολλές επιθετικές φάσεις και ευκαιρίες. Καμιά ομάδα δεν χρησιμοποίησε παθητική
, αμυντική συμπεριφορά και όλες οι ομάδες είχαν αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητα του χώρου, προσπαθούσαν να οργανωθούν με μεταβιβάσεις , κατοχή ανεξάρτητα του ρίσκου που λάμβαναν. Απολαύσαμε τα παιγνίδια τα οποία είχαν καλή οργάνωση και επιθετικά και αμυντικά.
Με αυτά τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, η εθνική μας ομάδα, αγωνίσθηκε με πάθος και αρχικό ενθουσιασμό, όμως δεν κατάφερε να φέρει καλά αποτελέσματα , τα οποία προσδοκούσαμε. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και δεν προτίθεμαι  σ’ αυτό το άρθρο να τα παραθέσω.
Τα παιδιά μας γέμισαν με εμπειρίες και βιώματα και προσδοκώ ότι με την σωστή δουλειά έχουμε τις δυνατότητες να αναπτυχθούμε και να προοδεύσουμε. Ένα δεδομένο όμως νοιώθω την ανάγκη να αναφέρω. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές μας χρειάζονται, παρά τις δυσκολίες περισσότερη δουλειά και εκπαίδευση, στην νοοτροπία και στην εν συναίσθηση. Μέσα από την δουλειά των προπονητών μας, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κοινωνικοποίηση των νέων μας, στην ωρίμανση τους, στην διαφοροποίηση της κουλτούρας τους και στην αναθέρμανση της ψυχολογίας τους. Το πιο  δύσκολο κομμάτι του ποδοσφαίρου, είναι η νοοτροπία, η κουλτούρα, η ψυχολογία, η πνευματικότητα και όχι η Τεχνική και η Τακτική. Αυτά τα στοιχεία είναι τα πιο εύκολα στο ποδόσφαιρο.
Στους τρεις αγώνες της Εθνικής μας με την Τσεχία, Σερβία και Ουκρανία, παρ’ όλο ότι είχαμε αγωνιστική βελτίωση, η μεγάλη μας διαφορά με τους αντιπάλους μας ήταν η κουλτούρα, η νοοτροπία.
Στο επίπεδο των νέων οι διαφορές στην Τεχνική  και στις ιδέες είναι μικρές. Η μεγάλη διαφορά είναι στην κοινωνική ωρίμανση και στην κριτική σχέση , στην υπερηφάνεια και στο αίσθημα του νικητή.
Επειδή η κοινωνία μας, είναι συντηρητική και προστατευτική με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, οφείλει το ποδόσφαιρο και οι προπονητές του , να βοηθήσουν στον τομέα αυτό τα νέα παιδιά, τους ποδοσφαιριστές μας να διαφοροποιηθούν και να αναπτύξουν αντισώματα και αντιστάσεις για την υπευθυνότητα , υπομονή , επιμονή, αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμό, σοβαρότητα, επαγγελματικότητα, όραμα, υπερηφάνεια, με προσωπικότητα ισχυρή και ποιοτική.
Το Ποδόσφαιρο  είναι κοινωνικό, ψυχολογικό, πνευματικό φαινόμενο. Το Ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός. Πρέπει να δώσουμε στους νέους ποδοσφαιριστές διαφορετικές παραστάσεις, από όλες αυτές τις παραμέτρους. Να τους διδάξουμε και εκπαιδεύσουμε ότι η ζωή έχει και νίκες και ήττες, να τους κάνουμε ανθεκτικούς στις ήττες και δυναμικούς αγγελιαφόρους της νίκης.
Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι οι ποδοσφαιριστές όλων των εθνικών ομάδων που έλαβαν μέρος στο EURO 17 2024 ,  ανήκαν σε διάσημες ποδοσφαιρικές ομάδες των χωρών τους, με μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία , οδοιπορικό και επιτυχίες. Πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε σοβαρά , σ’ αυτό το θέμα.
Οι εφεδρείες τους Κυπριακού Ποδοσφαίρου και της κοινωνίας, είναι οι νέοι μας ποδοσφαιριστές. Για να υπάρξει πρόοδος και συνέχεια του, πρέπει να  καλλιεργούμε  τα παιδιά και τους νέους με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επαγγελματισμό.
Οφείλουμε να τους ενθαρρύνουμε να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο και την προοπτική του. Εισήγηση πολλές ομάδες μας στο Κυπριακό Πρωτάθλημα έχουν στην δύναμη τους, , νέους ποδοσφαιριστές. Θα μπορούσαν  να συμμετέχουν στις προπονήσεις της επαγγελματικής ομάδας μερικές φορές , δίνοντας έτσι στους νέους μας γόητρο, εμπειρίες και αυτοπεποίθηση. Η συνύπαρξη με ξένους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, θα λειτουργεί και ως ταχύρρυθμη εκπαίδευση στην κουλτούρα  και νοοτροπία.
Συγχαρητήρια ΚΟΠ και Αξιωματούχοι, προσωπικό και όλοι οι παράγοντες που βοήθησαν, μια δύσκολη και απαιτητική διοργάνωση στην πατρίδα μας να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Καλό καλοκαίρι.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»

 

 

 

13/06/2024