Το Κυπριακό συμπεριλήφθηκε στις δέκα βασικές και σημαντικότερες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατόπιν παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στο ΕΛΚ με την ιδιότητά του ως αρχηγός κράτους, ενώ η Αννίτα Δημητρίου συμμετέχει με την ιδιότητά της ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το οποίο ανήκει στην ευρωομάδα.

Η αναφορά αναμένεται να τονίζει την σθεναρή υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αρχών και αξιών, καθώς και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα εκφράζει επίσης ετοιμότητα για προώθηση και ενίσχυση των προσπαθειών υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως σε συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία συμμετέχει επίσης στη σύνοδο του ΕΛΚ, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη του Κυπριακού στο προσχέδιο της ανακοίνωσης για τις δέκα βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ για την επόμενη πενταετία. Όπως σημείωσε, η αναφορά αυτή αποτελεί ένδειξη των μηνυμάτων που έχουν σταλεί στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τον ρόλο της ΕΕ.

Ηγεσία θεσμών και επαφές με Μελόνι

Ερωτηθείς αν αναμένει πως σήμερα θα υπάρξει τελική συμφωνία όσον αφορά τα ονόματα των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ελπίζω να τα κλειδώσουμε» προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, είναι γνωστές από κάποιους κύκλους».

«Χθες το βράδυ είχα και μια ανταλλαγή μηνυμάτων με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «έχουμε διευθετήσει να συναντηθούμε σήμερα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακριβώς για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα». Πρόσθεσε πως θα ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανταλλαγή απόψεων.

Τόνισε πως «πρέπει άμεσα να υπάρξει κατάληξη» στη συζήτηση για τα ονόματα, και πως πρέπει στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να ληφθούν αποφάσεις» καθώς «έχουμε μπροστά μας σοβαρότατες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε».

Τόνισε πάντως απαντώντας σε ερωτήσεις πως «κανείς δεν θα είναι 100% ευχαριστημένος» και πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χτισμένη πάνω στη συναίνεση», και τόνισε πως «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι προκλήσεις ενώπιον μας είναι πολύ σοβαρές» και πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για αντιμετώπιση τους.

Κληθείς να σχολιάσει τι ζητά η κ. Μελόνι, ο ΠτΔ ανέφερε πως η Ιταλίδα Πρωθυπουργός «μου ανέφερε κάποιες από τις προσεγγίσεις της». «Οφείλω να πω ότι σε κάποια των θεμάτων που μου ανέφερε βλέπω και αντιλαμβάνομαι ότι έχει δίκιο» σημείωσε. «Είναι για αυτό το λόγο που συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και όποιο ρόλο μπορούμε να διαδραματίσουμε έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ως Κύπρος θα το πράξουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, τις καλές σχέσεις που έχουμε με τα κράτη μέλη».

Ερωτηθείς τι αναμένει σε σχέση με τη στάση της Ουγγαρίας και τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι «αισιόδοξος πως στο τέλος της ημέρας», παρά τις δυσκολίες και «παρά κάποιες διαφορετικές απόψεις εσωτερικά» η ΕΕ θα βρει λύσεις, εφόσον υπάρχει η θέληση.

ΠΗΓΗ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ