Μπορεί ένα παιχνίδι να είναι «προβλέψιμο», για να το θέσουμε ευγενικά, ενώ τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα πάνω του; Οι Ιταλοί πάντως αυτό υποστηρίζουν και στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν έχουν άδικο…

Το EURO του 2004 έχει σίγουρα μία ειδική θέση στην καρδιά του κάθε Έλληνα, με το «πειρατικό» να καταφέρνει να πετύχει το αδιανόητο, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όμως στη συγκεκριμένη διοργάνωση, συνέβησαν και κάποια γεγονότα που θεωρήθηκαν το λιγότερο «ύποπτα».

79263669_3319458424773647_4932071262424459273_n.jpg

Ο 3ος όμιλος συμπεριλάμβανε το αδιαμφησβήτητο φαβορί, την Ιταλία, μαζί με τις Σουηδία, Δανία και Βουλγαρία.

Οι «Ατζούρι» πραγματοποίησαν ένα «άνοστο» ξεκίνημα με ισάριθμες ισοπαλίες στα δύο πρώτα τους παιχνίδια, απέναντι στις χώρες της Σκανδιναβίας (0-0 με Δανία και 1-1 με Σουηδία).

Η νίκη στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Βουλγαρία ήταν «μονόδρομος», αλλά ακόμη και τους πέντε βαθμούς να έφταναν συνολικά οι Ιταλοί, δεν «κλείδωναν» στο 100% την πρόκριση τους στη φάση των «8». Ο λόγος; Αν στο άλλο ματς μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, το παιχνίδι έληγε στο 2-2 ( ή μία ισοπαλία με μεγαλύτερο σκορ), τότε οι Σκανδιναβοί θα πέταγαν εκτός την ομάδα του Τραπατόνι, διότι θα είχαν όλοι από πέντε βαθμούς, αλλά θα υπερτερούσαν στην ισοβαθμία, χάρη στη καλύτερη διαφορά τερμάτων.

PORTO, PORTUGAL - JUNE 22:    Fussball: Euro 2004 in Portugal, Vorrunde / Gruppe C / Spiel 22, Porto; Daenemark - Schweden ( DEN - SWE ); Zlatan IBRAHIMOVIC / SWE, Martin LAURSEN / DEN 22.06.04.  (Photo by Sandra Behne/Bongarts/Getty Images)

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ιταλία είχε «πληγωθεί» από εξωαγωνιστικά «προβλήματα», καθώς το Μουντιάλ του 2002 ήταν μόλις δύο χρόνια πριν.

Εκεί είχε αποκλειστεί στη φάση των «16», από την διοργανώτρια Νότια Κορέα στην παράταση (2-1), με την διαιτησία όμως να είναι προκλητικά εναντίον της.

Έτσι μετά και την δεύτερη ισοπαλία με τη Σουηδία, Τα «φίδια έζωσαν» από νωρίς του Ιταλούς. Τη «φωτιά» που πήγαινε σιγά σιγά να… ξεσπάσει, θέλησαν να σβήσουν οι Σκανδιναβοί.

Ο Μόρτεν Όλσεν, προπονητής της Δανίας, είχε δηλώσει ξεκάθαρα: «Αυτά που ακούγονται είναι γελοία. Μην μου μιλάτε για αυτό το πράγμα, είμαστε έντιμοι άνθρωποι και θα παίξουμε για να νικήσουμε».

Παρόμοια στάση κράτησε και ο Λαρς Λάγκερμπακ, μέλος του τεχνικού επιτελείου της Σουηδίας«Δεν είναι δυνατόν να παίξουμε με σκοπό το παιχνίδι να λήξει 2-2 και δεν πιστεύω πως αυτό θα είναι το τελικό σκορ. Άλλωστε σπάνια ένα παιχνίδι λήγει 2-2».

Όσο έντιμοι και αν ήταν οι άνθρωποι των δύο ομάδων και όσο σπάνιο μπορεί να είναι το 2-2, τελικά στο Δανία – Σουηδία ήρθε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.

Οι Σκανδιναβοί πήραν τα δύο διαθέσιμα «εισιτήρια» για την επόμενη φάση και οι Ιταλοί έμειναν με το… παράπονο, για έναν δεύτερο συνεχόμενο αποκλεισμό σε μεγάλη διοργάνωση, που έγινε υπό περίεργες -τουλάχιστον- συνθήκες.

Αρκετά χρόνια μετά, ένα ποδοσφαιρικό περιοδικό της Σουηδίας, δημοσίευσε ένα κείμενο, στο οποίο ανέφερε μερικές συζητήσεις που είχαν κάνει οι παίκτες μεταξύ τους, στην προθέρμανση και κατά τη διάρκεια του ματς.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα εκείνου του άρθρου ήταν η συζήτηση του Έντμαν με τον Γιένσεν: «Μήπως να πάμε τελικά για το 2-2;» με τον δεύτερο να του απαντάει «Ναι γιατί όχι;». Τότε ο Έντμαν είπε χαρακτηριστικά «Εντάξει, αλλά θα δεχθείτε εσείς πρώτοι γκολ».

Η ιστορία όμως έχει ήδη γραφτεί και αυτό δεν αλλάζει. Οι Ιταλοί έπεσαν «θύμα» ενός οργανωμένου σχεδίου από τους Σκανδιναβούς ή απλώς το παιχνίδι ανάμεσα σε Δανία και Σουηδία έτυχε να λήξει 2-2;