22 Ιουνίου 1986: Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, μέσα σε 90′ παιχνιδιού, αποκαλύπτει τη διπλή του «φύση». Είναι αυτός που ντριμπλάρει ολόκληρη την Αγγλία σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν σκοράρει και αυτός που ξεγελά τους πάντες σκοράροντας με το χέρι για την Αργεντινή

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ήταν μία έντονη προσωπικότητα, που είτε συμπαθούσες, είτε αντιπαθούσες. Πάντοτε, όμως, σεβόσουν το μεγαλείο του και δεν μπορούσες να μην υποκλιθείς στην ποδοσφαιρική του μαεστρία.

Είναι ένας από του παίκτες που πέρασαν από τον κόσμο του ποδοσφαίρου και έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο άθλημα. Πολλές φορές, μάλιστα, ξεπερνώντας τα όρια του αθλήματος. Άλλωστε, για τον ίδιο, ακόμα και η πιο πολυσυζητημένη στιγμή του, εντός των τεσσάρων γραμμών, ήταν μία πολιτική κίνηση!

αρχείο_λήψης_2_1.png

Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, ο Μαραντόνα «άνοιξε» το σκορ για την Αργεντινή, χρησιμοποιώντας το χέρι του. «Το Χέρι του Θεού», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος. Και κάπως έτσι, το γκολ αυτό, μαζί με το μαγικό σόλο που ακολούθησε, ουσιαστικά απογείωσαν τον μύθο του. Τον έκαναν ήρωα. Ήταν αυτός που υπερασπίστηκε την Αργεντινή απέναντι στην Αγγλία, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμό τους στα νησιά Φόκλαντ. Ταυτόχρονα, όμως, για μια άλλη πλευρά, έγινε «κόκκινο πανί»!

Οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ο διαιτητής Μπιν Νασέρ δεν είχε δει τίποτα και το γκολ μέτρησε και έμεινε στην ιστορία ως «το χέρι του Θεού». Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μαραντόνα χόρεψε όλη την ομάδα των Άγγλων αποδεικνύοντας ότι είναι απλά «εξωπραγματικός». Τα «Τρία Λιοντάρια» βρήκαν ένα γκολ στο 81ο λεπτό με τον Γκάρι Λίνεκερ, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά…

«Αυτό το γκολ έγινε μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου», έγραψε στην αυτοβιογραφία του. Πραγματικά είναι αδιανόητο το γεγονός πως συζητάμε ακόμα για εκείνο το γκολ 38 ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Ο Άλι Μπιν Νάσερ δεν κατηγόρησε ποτέ τον εαυτό του που δεν είδε τον Μαραντόνα, αντίθετα επέμενε πάντα ότι απογοητεύτηκε από τον βοηθό του, Μπογκντάν Ντότσεφ.

«Αν κοιτάξετε τον αγώνα, μπορείτε να δείτε ότι ο Ντότσεφ ήταν σε καλύτερη θέση», είπε ο Μπιν Νάσερ σε δηλώσεις του το 2001 και συμπλήρωσε:

«Είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά όταν είδα ότι ο διαιτητής έτρεχε προς τον κεντρικό κύκλο, έδωσα το γκολ γιατί ήμουν υποχρεωμένος να ακολουθήσω τους κανόνες της FIFA (σ.σ ότι η απόφαση του διαιτητή με το καλύτερο πλεονέκτημα οπτικής πρέπει να έχει προτεραιότητα)».