Δεν μίλησε με το στόμα ο Κώστας Σλούκας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Game 5. Απευθείας η ψυχή του τα είπε όλα. Όσα κρατούσε μέσα του, τα «κατάπινε» ένα χρόνο τώρα, με τον ίδιο και την οικογένειά του να γνωρίζουν τι τράβηξαν.

Όμως η μοίρα τον δικαίωσε. Η ηγετική ψυχή του, το τεράστιο ταλέντο του, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στους σημαντικότερους τίτλους της σεζόν. Σε Ευρώπη και Ελλάδα. Αφού έγινε αυτό, ήρθε η δική του στιγμή. Η πρώτη φορά που έβαλε το εγώ του μπροστά. Κάτι για το οποίο τον κατηγορούσαν, αλλά το κρατούσε πίσω για το καλό της ομάδας του. Φάνηκε άλλωστε στο παρκέ τόσους μήνες, φάνηκε στο αποτέλεσμα.

Η αλαζονεία, η έλλειψη σεβασμού που ανέφερε ο Σλούκας, ήταν επαναλαμβανόμενα στοιχεία μέσα στη σεζόν. Από πρόσωπα του Ολυμπιακού, από τον οργανισμό στο σύνολό του. Αυτά έγιναν τα ξύλα στη φωτιά που έκαιγε μέσα του. Του έδωσαν επιπλέον κίνητρο, αιτία για να απαντήσει. Εκεί που του αρέσει, στο παρκέ. Αφού το έκανε εκεί, ήρθαν και τα λόγια. Φάνηκαν σκληρά σε πολλούς. Έτσι τα χαρακτήρισαν. Ξέχασαν, όμως, να χαρακτηρίσουν όσα τράβηξε ο Σλούκας, όσα άκουγε, όσα διάβαζε και δεν μιλούσε. Ας θυμίσουμε λοιπόν τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα εμπάθειας, αλαζονείας και «δολοφονίας χαρακτήρα» που επιχειρήθηκε. Για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ίσως να βάλετε και τον εαυτό σας στη θέση του Σλούκα, για να σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε εσείς κι αν είχατε την υπομονή του.

* Τον Αύγουστο στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Τσουκαρίτσκι στο ποδόσφαιρο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε στην εξέδρα. Ο Τάκης Τσουκαλάς τον πλησίασε, του φώναξε «γ@μ% τον Σλούκα», δυνατά για να ακούσουν όλοι. Ο κόουτς του Ολυμπιακού χαμογέλασε όλο νόημα, σηκώθηκε και αγκάλιασε τον τηλε-οπαδό.

* Τέλη Σεπτεμβρίου ήρθε η πρώτη δημόσια αναφορά του Μπαρτζώκα στον Σλούκα. Με αναφορές μειωτικές για τον χαρακτήρα του, αλλά και την οικογένειά του. Οι δηλώσεις τις οποίες ανέφερε ο Σλούκας μετά το Game 5, όταν μίλησε για τον πατέρα του που δεν είναι στη ζωή και τις αναφορές στην ανατροφή του:

«Συζητούσαμε, όπως το έκανα με όλους τους παίκτες. Απλώς κάποιοι παίκτες είναι θετικοί στο να ακούσουν και άλλοι δεν μπορούν τόσο… Είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Ξέρετε, ο κάθε παίκτης που έρχεται ως ένας ώριμος ενήλικας, δεν είναι εύκολο να αναδιαμορφώσει τον χαρακτήρα του. Έχει κάποιες προσλαμβάνουσες από την παιδική ηλικία του, από την εφηβεία του, τον κύκλο των ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν και συχνά θέλουν να του λένε μόνο αυτά που θέλει να ακούσει. Με κάθε παίκτη υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας στη συνεργασία, η οποία μπορεί να πάει καλά ή και όχι. Αυτό συμβαίνει μέχρι και στην οικογένειά μας. Ακόμη και οι γάμοι, κάποιοι πάνε καλά και άλλοι όχι. Δεν είναι κανόνας πως θα γίνουμε κολλητοί με όλους όσους συνεργαζόμαστε. Πρέπει, όμως, όλοι να είμαστε στην ίδια σελίδα και να πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι αλλιώς δημιουργείται πρόβλημα».

* Πριν το Super Cup στην Ρόδο, ρωτήθηκε ο Μπαρτζώκας αν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση λόγω της παρουσίας του Σλούκα στον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής του Ολυμπιακού σχολίασε:

«Ο Σάσα έφυγε και πήγε στην Αμερική. Και για αυτό υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Τώρα, το ότι ο Κώστας πήγε στον ανταγωνιστή μας, συναισθηματικά δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ίσως έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο».

* Την ώρα του Super Cup στη Ρόδο, οπαδοί του Ολυμπιακού έβριζαν τον Σλούκα. Οι διαιτητές διέκοψαν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας… διαμαρτυρήθηκε. Ενοχλήθηκε απ’ το γεγονός, λέγοντας:

«Όταν βρίζουν εμένα γιατί δεν σταματάτε το παιχνίδι;»

* Τον Νοέμβριο με τα προβλήματα στο ρόστερ του Ολυμπιακού να είναι εμφανή, οι ερωτήσεις για τις μεταγραφές ήταν πολλές. Ο Μπαρτζώκας για να υπερασπιστεί τις επιλογές του, με ειρωνικό τόνο είπε στους δημοσιογράφους: «Όλες αυτές τις βόμβες μεγατόνων όπως αναφέρονται θέλω να δείτε τι προσφορά έχουν στην ομάδα τους». Ήταν η εποχή που ο Κώστας Σλούκας ακόμη ψαχνόταν στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε και πρόβλημα τραυματισμού (θλάση). Συγχρόνως ο προπονητής του Ολυμπιακού υπερασπίστηκε τους παίκτες του, λέγοντας: «Ποιος θα έρθει στον Ολυμπιακό και θα τον κάνουν καλύτερο;». Τις επόμενες εβδομάδες η ομάδα του απέκτησε τρεις παίκτες (Μήτρου Λονγκ, Πετρούσεφ, Ράιτ).

* Στον τελικό Κυπέλλου με το ματς να έχει κριθεί και τον Σλούκα να μην είναι στο 100% καθώς προερχόταν από τραυματισμό, ακούστηκε από την εξέδρα το σύνθημα «βάλε μέσα τον Σλούκα». Ειρωνικό. Ο Παπανικολάου, ο Μπαφές και ο Λεπενιώτης, έκαναν νόημα στην εξέδρα να σταματήσει. Εκείνη τη στιγμή ο Μπαρτζώκας φάνηκε να… βάζει χέρι στον αρχηγό της ομάδας, για το γεγονός πως τάχθηκε υπέρ του επί σειρά ετών συμπαίκτη και φίλου του. Λίγο καιρό μετά, ο Παπανικολάου… απαγόρευσε ουσιαστικά στον Σλούκα να πανηγυρίζει με τον συνήθη τρόπο του στο ΣΕΦ. Μία από τις περιπτώσεις αντιδράσεων πρώην συμπαικτών του έμπειρου γκαρντ.

* Σε ματς ουσιαστικά αδιάφορο για την Basket Leagueστο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 77-71 του Ολυμπιακού. Με τον Σλούκα να πετυχαίνει κρίσιμο τρίποντο. Την ώρα των δηλώσεων του Μπαρτζώκα, ο Παπαπέτρου φώναζε στον Σλούκα το γνωστό «ποιος, ποιος;». Ο κόουτς του Ολυμπιακού ενοχλημένος φώναξε μπροστά στην κάμερα «αυτός». Σε μια αψυχολόγητη κίνηση εμπάθειας προς τον πρώην παίκτη του.

* Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και με αποκορύφωμα τον Οκτώβριο (μετά τις δύο σερί ήττες του Παναθηναϊκού απ’ τον Ολυμπιακό και τον τραυματισμό του Σλούκα) υπήρξε ένα ξέσπασμα δημοσιευμάτων. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας στη σεζόν, έσπευσαν πολλοί να εκφράσουν το ίδιο… συμπέρασμα. Πως ο Μπαρτζώκας δικαιώθηκε με τον Σλούκα. Δικαιώθηκε δηλαδή που τον άφησε να φύγει. Παράλληλα, υπήρχαν και δημοσιεύματα που υπονοούσαν πως ο Σλούκας είχε συμφωνήσει με τους «πράσινους» πολύ καιρό πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη σεζόν! Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε, αλλά ήταν στην προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα» για να εξαγριωθεί ο κόσμος του Ολυμπιακού.

Όλα αυτά έγιναν… καζάνι που βράζει στην ψυχή του Σλούκα. Με την εμπειρία, τον χαρακτήρα και τα… καρύδια του, τα μετέτρεψε σε «τροφή» για την φιλοδοξία και το κίνητρό του. Δεν επέτρεψε να τον πάρουν από κάτω. Η απόδειξη ήρθε στο δεύτερο μισό της σεζόν, όπου απλά ήταν το καλύτερο διάστημα στην τεράστια καριέρα του.

Απλά καλό είναι να θυμόμαστε όλοι τι έχει τραβήξει αυτός ο αθλητής. Από έναν ολόκληρο οργανισμό που τον πολέμησε λυσσαλέα και βρώμικα, χωρίς να του αξίζει εννοείται. Ο πρώην προπονητής του μπροστάρης, η επικοινωνιακή δύναμη του κλαμπ ακολούθησε και στον… χορό μπήκαν και οι πρώην συμπαίκτες του.

Ο ΜακΚίσικ έγραψε στα social media: «Μην γυρίζεις ποτέ την πλάτη σου στην οικογένεια… Ακόμα και όταν εκείνοι το κάνουν». Ο Παπανικολάου την ώρα του αγώνα στο ΣΕΦ προκλητικά του έκανε νόημα να το… βουλώσει. Ο Κάνααν έδειξε το ήθος του, κάνοντας κίνηση για να δείξει τα χρήματα, πως για αυτό δηλαδή έφυγε ο Σλούκας. Ο Ουόκαπ (παίκτης τον οποίο δημόσια στήριξε ο Σλούκας την περασμένη σεζόν που δεν πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της Euroleague) ειρωνεύτηκε γελώντας τον αρχηγό του Παναθηναϊκού την ώρα που ο Κάνααν προκαλούσε.

Σε όλα αυτά, υπολογίστε τον κάθε άγνωστο στα social media που ειρωνευόταν με χυδαίο τρόπο την οικογένεια του Κώστα Σλούκα. Τον ανέφεραν με το επίθετο της συζύγου του, σαν να είναι κάτι μειωτικό. Έφτασαν στο σημείο μέχρι και να κρίνουν την ομορφιά της κορούλας του. Η χυδαιότητα ξεπέρασε κάθε όριο!

Εν μέσω όλων αυτών των καταστάσεων, ο Κώστας Σλούκας έκανε σεζόν καριέρας. Τεράστιοι αθλητές έχουν υπάρξει πολλοί στην Ελλάδα. Μπασκετμπολίστες-μύθοι, ίσως και καλύτεροι από τον Σλούκα. Όμως τέτοιες ψυχικές αντοχές, τέτοια υπομονή για να μην αντιδρά στις βρωμιές και τα «χτυπήματα» κάτω απ’ τη μέση, δεν έχει επιδείξει κανείς.

Βγαίνοντας όχι απλά νικητής, αλλά απόλυτος θριαμβευτής. Δίνοντας τις απαντήσεις του στο παρκέ με τρόπο εμφατικό! Πριν σχολιάσει για ένα δεκάλεπτο όσα έγιναν μια σεζόν ολόκληρη. Με κάθε του λέξη να «τσακίζει» τη σαπίλα τους και τα μυαλά τους που ξέφυγαν απλά και μόνο για να μειώσουν έναν τέτοιο αθλητή.