Η κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού, Euro 2024, δίχως καμία αμφιβολία πρόκειται να γεννήσει νέες συγκινήσεις και δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις στον φίλαθλο κόσμο.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που ίσχυε και στο παρελθόν, με τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων στη διοργάνωση να θυμίζουν σε μικρούς και μεγάλους ορισμένα από τα highlights που προσφέρθηκαν απλόχερα από τους τότε πρωταγωνιστές.

Οι εθνικές που έχουν κατακτήσει το Euro πάνω από μία φορά

Η Ιταλία νίκησε την Αγγλία με 3-2 στα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 και έγινε μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πάνω από μία φορά.

Αυτές είναι η Ισπανία κι η Γερμανία (τρία τρόπαια η καθεμία), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ιταλία και Γαλλία με δύο τίτλους έκαστος.

Οι χώρες που κατέκτησαν το Euro ούσες οικοδέσποινες

Μόνο τρεις χώρες που φιλοξένησαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, με πιο πρόσφατη τη Γαλλία το 1984. Πριν από αυτή την αρχή έκανε η Ισπανία το 1964 και τέσσερα χρόνια μετά η Ιταλία (1968).

Τα μεγαλύτερα σκορ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

Το πρώτο Euro που διεξήχθη το 1960 στη Γαλλία, ανάμεσα στους οικοδεσπότες και τους Γιουγκοσλάβους ξεκίνησε εντυπωσιακά, με το εναρκτήριο παιχνίδι στην ιστορία του τουρνουά να προσφέρει περισσότερα γκολ από οποιοδήποτε άλλο από τα 336 που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε.

Σε κανένα ματς της διοργάνωσης από τότε δεν σημειώθηκαν εννέα γκολ από τις δύο ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως το ημίχρονο έληξε 1-1 και πως τα επτά τέρματα σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος, με τους Γιουγκοσλάβους να είναι αυτοί που στο τέλος πανηγύρισαν με 5-4.

Η πιο ευρεία νίκη ομάδας στην διοργάνωση

Ως οικοδέσποινα του Euro, το 2000 η εθνική Ολλανδίας έπαιξε καθηλωτικό ποδόσφαιρο σκοράροντας έξι φορές απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, η οποία κατάφερε να βρει το γκολ της τιμής διαμορφώνοντας το τελικό 6-1, μένοντας στην ιστορία ως την μόνη ομάδα στα χρονικά της διοργάνωσης που σκοράρει παραπάνω από πέντε τέρματα.

Οι μεγάλοι τελικοί που κρίθηκαν στα πέναλτι

Στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουν διεξαχθεί 22 εκτελέσεις πέναλτι, με την πρώτη φορά να είναι το 1976 που περιλάμβανε ένα από τα πιο εμβληματικά πέναλτι που έχουν σημειωθεί ποτέ, καθώς ο Πανένκα σκόραρε με σκάψιμο της μπάλας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον τίτλο στην Τσεχοσλοβακία.

Η μόνη άλλη διαδικασία πέναλτι που έλαβε χώρα σε τελικό ήταν η πρόσφατη περίπτωση της Ιταλίας και της Αγγλίας το 2021, με την πρώτη να επικρατεί με 3-2 στα πέναλτι στο στάδιο Γουέμπλεϊ και να κατακτά το Euro.

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Euro

Το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι συνυφασμένο με αυτή τη διοργάνωση, αφού ο ίδιος -πέρα από το γεγονός πως το έχει κατακτήσει το 2016- έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα (14) στην ιστορία του Euro.

Μετά τον επιθετικό της Αλ Νασρ ακολουθεί ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος κατάφερε να πετύχει 9 τέρματα το 1984.

Τα περισσότερα ατομικά τέρματα κατά την διάρκεια ενός Euro

Ο Μισέλ Πλατινί διατηρεί το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα σε μία διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το 1984 ο ίδιος σκόραρε 9 φορές βοηθώντας τα μέγιστα την οικοδέσποινα Γαλλία να σηκώσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Οι περισσότερες συμμετοχές παίκτη στην ιστορία της διοργάνωσης

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται για ακόμη μία φορά στην κορυφή μιας λίστας. Ο Πορτογάλος σταρ έκανε την πρώτη του συμμετοχή στο Euro το 2004 και έκτοτε μετράει συνολικά 25, ενώ υπενθυμίζεται πως αυτό το νούμερο μπορεί να αυξηθεί σύντομα, αφού ο CR7 θα συμμετάσχει σε έκτη σερί διοργάνωση.

Οι γηραιότεροι σκόρερ στην ιστορία του Euro

Ο Ίβιτσα Βάστιτς ανέλαβε να εκτελέσει ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις για τη συνδιοργανώτρια Αυστρία στο Euro 2008, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1 με την Πολωνία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο 38 ετών και 257 ημερών τότε Βάστιτς έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro και το ρεκόρ παραμένει δικό του μέχρι και σήμερα.

Παρόλα αυτά, ο 39χρονος πλέον Κριστιάνο Ρονάλντο χρειάζεται μόλις ένα τέρμα στο επικείμενο Euro προκειμένου να αποκτήσει εκείνος αυτόν τον τίτλο.

Οι γηραιότεροι παίκτες με συμμετοχή στην διοργάνωση

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ουγγαρίας Γκάμπορ Κίραλι είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (40 ετών και 86 ημερών).

Έθεσε ψηλά τον πήχη το 2016 στον πρώτο αγώνα του ομίλου της Ουγγαρίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε άλλες τρεις συμμετοχές, διευρύνοντας έτσι κάθε φορά το ρεκόρ του.

Οι νεότεροι σκόρερ στα χρονικά του Euro

Τα πρώτα τέρματα ενός ποδοσφαιριστή μένουν στην μνήμη του για πάντα, πόσο μάλλον το πρώτο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Γιόχαν Φονλάντεν κατέχει το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο ίδιος, όντας 18 ετών και 141 ημερών, σκόραρε για λογαριασμό της Ελβετίας εναντίον της Γαλλίας στο Euro 2004 καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε θέσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Γουέιν Ρούνεϊ με τέρμα απέναντι στην Ελβετία (18 χρονών, 237 ημερών).

Οι νεότεροι παίκτες με συμμετοχή στην διοργάνωση

Ο μέσος της Πολωνίας, Κάσπερ Κοζλόφσκι έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του Euro το 2021, αγωνιζόμενος εναντίον της Ισπανίας σε ηλικία 17 ετών και 246 ημερών.

Βέβαια, υπάρχει σημαντική πιθανότητα το ρεκόρ να καταρριφθεί ξανά στο Euro 2024, με τον ταλαντούχο παίκτη της Μπαρτσελόνα, τον Λαμίν Γιαμάλ, που ενδεχομένως θα γίνει ο πρώτος 16χρονος που θα συμμετέχει στη διοργάνωση.

Τα περισσότερα χατ-τρικ που έχουν σημειωθεί στα τελικά

Σε 674 αγώνες του Euro από την ίδρυσή του το 1960, έχουν σημειωθεί οκτώ χατ-τρικ στα τελικά της διοργάνωσης, και μόνο ένα από αυτά επιτεύχθηκε μετά το Euro 2000.

Ο Μισέλ Πλατινί είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει περισσότερα από ένα χατ-τρικ στο Euro, πετυχαίνοντας 3 τέρματα σε διαδοχικούς αγώνες στο Euro του 1984, με το ρεκόρ των εννέα γκολ που πέτυχε να οδηγεί τη Γαλλία στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το πιο γρήγορο τέρμα που σημειώθηκε σε αγώνα

Ο Ντμίτρι Κιριτσένκο έπαιξε μόνο ένα ματς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά το έκανε να μετρήσει, μπαίνοντας στα βιβλία των ρεκόρ με το “χτύπημά” του εναντίον της Ελλάδας στο Euro 2004.

Το γκολ του για τη Ρωσία σημειώθηκε μόλις 65 δευτερόλεπτα (01:05) μετά την έναρξη του ματς και παραμένει το ταχύτερο τέρμα που έχει σημειωθεί στην ιστορία των Euro.