Στον Ανδρέα Βεντούρη

Από τα κιτρινοπράσινα στα γαλαζοκίτρινα. Ο Ραφαήλ Μάμας αλλάζει… χρώματα αφήνοντας την ΑΕΚ και τη Λάρνακα, για την ΑΕΛ και τη Λεμεσό. Η αποχώρησή του από τους… μεν και η ένταξή του στους… δε, «έπαιξε» αρκετά. Πρόκειται για έναν Κύπριο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, κάτι… σπάνιο στην εποχή μας και ο ίδιος, παραθέτει στο balla την πρώτη συνέντευξη στην καριέρα του και δίνει τις δικές του απαντήσεις. Για τους λόγους που επέλεξε την ΑΕΛ, την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, το παρελθόν και το μέλλον του…

-Τι σε οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στην ΑΕΛ;
«Πιστεύω ότι στην ΑΕΛ θα βρω περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Είναι μια μεγάλη ομάδα, με πολλούς και πιστούς οπαδούς και νομίζω ότι θα με βοηθήσει στην καριέρα μου».

-Τι σου είπαν από την ΑΕΛ; Ποιο είναι το πλάνο τους, οι φιλοδοξίες τους;
«Μου είπαν ότι η ομάδα θα έχει περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές, με κάποιους καλούς ξένους για να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί».

-Πώς βλέπεις αυτή τη νέα προσπάθεια στην ΑΕΛ;
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί η ομάδα. Άλλαξαν πολλά πράγματα και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για να επανέλθει η ΑΕΛ εκεί που πρέπει».

-Έπαιξε ρόλο η παρουσία του Παναγιώτη Γιάννου και το ότι η ΑΕΛ δείχνει να δίνει έμφαση στο κυπριακό στοιχείο;
«Ναι, έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου. Ήταν δύο επιπλέον στοιχεία για να αποδεχθώ την πρόταση της ΑΕΛ».

-Εσύ γνωρίζεις τον Παναγιώτη από την κοινή σας θητεία στην ΑΕΚ. Είναι ένας νέος ρόλος για τον ίδιο, μπορεί να ανταπεξέλθει;
«Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει στην ΑΕΛ. Είναι πολύ καλός στη δουλειά του και του αξίζει να πετύχει».

-Θεωρείς ότι θα πάρεις τις ευκαιρίες που έψαχνες;
«Αυτό εξαρτάται από μένα, πιστεύω όμως ότι ναι, θα έχω τη δυνατότητα να αγωνιστώ περισσότερο, να έχω χρόνο και να πάρω τις ευκαιρίες μου».

-Ποιες οι φιλοδοξίες σου, τι θες να πετύχεις με την ομάδα της Λεμεσού;
«Να διεκδικήσουμε μια θέση στην πρώτη εξάδα, γιατί όχι και μία θέση στην Ευρώπη και την κατάκτηση του κυπέλλου».

«Δεν ζήτησα εγγυημένο χρόνο»

-Λέχθηκαν και γράφτηκαν διάφορα για την αποχώρησή σου από την ΑΕΚ, πως ζήτησες εγγυημένο χρόνο συμμετοχής. Ποια η δική σου θέση;

«Ποτέ δεν ζήτησα εγγυημένο χρόνο συμμετοχής. Ο όρος που είχα θέσει είναι αν δεν αγωνιστώ σε συγκεκριμένο χρόνο, 1500 λεπτά στη σεζόν, τότε θα μπορούσα να φύγω το επόμενο καλοκαίρι καταβάλλοντας 50.000 ευρώ. Δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά εντάξει, δεν έγινε αποδεκτό και χώρισαν οι δρόμοι μας».

-Τι ειπώθηκε στη συνάντησή σου με τον Τσάβι Ρόκα;
«Οι επαφές γινόντουσαν προηγουμένως με τον μάνατζερ μου. Απλά η συνάντηση κράτησε λίγα λεπτά, ειπώθηκε ότι δεν τα βρίσκουμε στον συγκεκριμένο όρο, του είπα ευχαριστώ κι αποχώρησα».

-Γιατί όμως να ζητήσεις έναν τέτοιο όρο; Δεν μπορούσε πολύ απλά να ζητήσεις συμβόλαιο για ένα χρόνο κι αν δεν αγωνιζόσουν όσο θα ήθελες, τότε να αποχωρούσες; Θέλω να πω, δεν προσπάθησες κι εσύ από την πλευρά σου να βρεθεί μια μέση λύση;
«Δεν έχω κανένα παράπονο, ούτε από τη διοίκηση ούτε από κανέναν. Θα μπορούσαμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση, αλλά αισθάνθηκα ότι δεν ήταν πολύ… ζεστός για να μείνω οπόταν επέλεξα να αποχωρήσω».

-Θα μπορούσε να σου πει κάποιος γιατί δεν έβαλες και στην ΑΕΛ κάποιον όρο; Δεν ξέρω φυσικά αν υπάρχει κάτι τέτοιο…
«Στην ΑΕΛ ένιωσα ότι μου έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη. Αισθάνθηκα ότι με πιστεύουν. Στην ΑΕΚ έπαιξα πολύ την πρώτη σεζόν, αλλά στα δύο που ακολούθησαν ο χρόνος συμμετοχής μου δεν ήταν αρκετός».

-Έχεις κι εσύ ευθύνη; Κάποιοι για παράδειγμα θεωρούν ότι έμεινες στάσιμος. Έπαιξε ρόλο το ότι δεν αγωνιζόσουν;
«Ναι, καταλαβαίνω τι εννοείς. Σου είπα και πριν ότι εξαρτώνται πολλά και από εμένα, αλλά πιστεύω πως έπαιξε ρόλο το ότι δεν αγωνιζόμουν».

-Με ποια συναισθήματα αποχώρησες από την ΑΕΚ; Με ανάρτησή σου έδειξες πάντως πως δεν ήθελες να φύγεις…
«Εγώ ήθελα να μείνω. Έφυγα με βαριά καρδιά από την ΑΕΚ, αλλά έπρεπε να το κάνω για να προχωρήσω στην καριέρα μου. Είμαι ευχαριστημένος που θα συνεχίσω στην ΑΕΛ».

-Μετά την πρώτη σου σεζόν στην ΑΕΚ, η πορεία σου δεν ήταν η αναμενόμενη, έχοντας λίγες συμμετοχές. Πού το αποδίδεις;
«Σίγουρα είχα να ανταγωνιστώ πολύ καλούς παίκτες. Αυτό με βοήθησε προσωπικά να βελτιωθώ, αλλά πιστεύω ότι άξιζα να έχω περισσότερες ευκαιρίες για να αποδείξω ότι μπορώ να βοηθήσω. Αν αγωνιζόμουν σε κάποια συνεχόμενα παιχνίδια θα μπορούσα να βελτιωθώ και να αποκτήσω και περισσότερη εμπειρία. Αυτό ήταν που με πήρε λίγο πίσω».

-Πόσο εύκολα βέβαια είναι για τον οποιονδήποτε να σπάσει το δίδυμο Λέδες-Πονς…
«Πάρα πολύ δύσκολο. Είναι από τους καλύτερους μέσους που υπάρχουν στην Κύπρο κι έπρεπε να ανταγωνιστώ μαζί τους. Ήταν όντως πάρα πολύ δύσκολο».

-Έχεις μάθει, έχεις πάρει πράγματα απ’ αυτούς τους δύο;
«Ναι σίγουρα. Έβλεπα και τους δύο στις προπονήσεις, τι κάνουν, πώς αγωνίζονταν».

-Θα ήθελες να πάρεις κάποιο στοιχείο απ’ τους δύο πρώην συμπαίκτες σου και να το προσθέσεις στον δικό σου τρόπο παιχνιδιού;
«Να πατώ περισσότερο την αντίπαλη περιοχή, όπως κάνει ο Πονς. Αυτό θα ήθελα να πάρω και να βελτιώσω».

-Η αλήθεια είναι ότι θεωρείσαι περισσότερο ανασταλτικός μέσος. Την πρώτη χρονιά θυμάμαι είχες δεχθεί και κριτική γιατί αντίκρυσες αρκετές φορές την κίτρινη κάρτα. Μελέτησες τον εαυτό σου ώστε να βελτιωθείς σ’ αυτό;
«Το μελέτησα ναι, προσπαθώ να βελτιωθώ σ’ αυτό το κομμάτι και πιστεύω ότι θα είμαι καλύτερος».

«Αδικήθηκα…»

-Με τον Μπεν Σιμόν πήρες κάποιες συμμετοχές ως αλλαγή, είχε πει μάλιστα σε συνέντευξή του στο balla ότι θα μπορούσε να σου δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Με τον Όλτρα όμως είχες ελάχιστες. Αισθανόσουν ότι δεν σε υπολογίζει;
«Κοίταξε, είπα και πριν ότι θα μπορούσα να πάρω περισσότερες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι αδικήθηκα, κυρίως με τον Όλτρα».

-Δεν πήγες ποτέ να του μιλήσεις;
«Όχι ποτέ. Δεν είμαι αυτού του τύπου που θα πάει να ρωτήσει τον προπονητή ή να ζητήσει εξηγήσεις».

-Πιστεύεις ότι άξιζες περισσότερες ευκαιρίες κι από τον Μπεν Σιμόν;
«Κοίτα, καταλαβαίνω ότι ήταν πολύ δύσκολο να σπάσει το δίδυμο Λέδες-Πονς. Η ομάδα είχε ρολάρει, αγωνιζόταν πολύ καλά και το καταλαβαίνω γιατί δεν αγωνιζόμουν πέραν από κάποιες φορές ως αλλαγή».

-Τι είχε αλλάξει ο Μπεν Σιμόν;
«Την ψυχολογία. Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχε η ΑΕΚ. Κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας. Άλλαξε πολλά πράγματα στα αποδυτήρια, το ένιωσαν και οι παίκτες κι αυτό βγήκε στο γήπεδο».

-Πού χάθηκε το πρωτάθλημα κατά την άποψή σου;
«Στο παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ στην Αρένα, στα πλέι οφ, όταν χάσαμε με 2-1. Πιστεύω ότι αν κερδίζαμε αυτόν τον αγώνα τα πράγματα θα είχαν πάρει το δρόμο τους και θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Για μένα εκεί θα τελείωνε ο τίτλος».

-Είναι πιθανότατα το μοναδικό που λείπει από την ΑΕΚ. Νιώθεις ότι χρειάζεται κάτι επιπλέον για να το πετύχει;
«Πολλοί λένε ότι η ΑΕΚ δεν έχει νοοτροπία πρωταθλητή. Δεν συμφωνώ, για μένα αυτό είναι λάθος. Πιστεύω αυτό που είχε πει κι ο Τόμοβιτς, απλά στα κρίσιμα παιχνίδια, σε τέτοιες στιγμές θα πρέπει να παρουσιάζεται πιο δυνατή για να παίρνει αυτό που θέλει».

-Μετά την είδηση της αποχώρησής σου, είδα πολλές αναρτήσεις από τον κόσμο με τις οποίες σου έδειξε την αγάπη του. Πώς το εξέλαβες;
«Σίγουρα ένιωσα μια δύναμη μέσα μου. Ο κόσμος μου έδειξε πολλή αγάπη στην ΑΕΚ, θα είναι στην καρδιά μου».

-Ως Κύπριος ποδοσφαιριστής, αισθάνεσαι εκ των προτέρων σε μειονεκτική θέση ανάμεσα σε τόσους ξένους στο κυπριακό ποδόσφαιρο;
«Ναι, κάποιες φορές το αισθάνομαι. Αλλά αυτό με πεισμώνει περισσότερο, έτσι το αντιμετωπίζω».

-Δεν έχει όμως κι ο Κύπριος παίκτης το δικό του μερίδιο ευθύνης; Δεν το λέω για όλους. Στο να επαναπαύεται στη δικαιολογία της αδικίας;
«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει. Χρειάζεται να δουλεύεις περισσότερο, να δίνεις το κάτι παραπάνω. Με τη δουλειά, το πείσμα μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο».

Η Ιταλία και η Εθνική…

-Πόσο σε βοήθησε η παρουσία σου στις ακαδημίες της Νάπολι και της ΣΠΑΛ; Τι διαφορετικό σου έδωσε, σε σχέση με τα όσα παίρνει ένας νεαρός εδώ στην Κύπρο;
«Με βοήθησε πάρα πολύ που πήγα στην Ιταλία στα 17 μου. Ήμουνα μόνος μου, το πρόγραμμά μου ήταν σχολείο το πρωί,  μετά γυμναστήριο, προπόνηση και σπίτι».

-Σε αντιμετώπιζαν διαφορετικά λόγω του ότι ήσουν ένα νεαρό παιδί από μια ξένη χώρα; Είχες μια επιπλέον βοήθεια;
«Με βοηθούσε πολύ ο τιμ μάνατζερ. Ότι χρειαζόμουν ήταν δίπλα μου, ένιωθα μεγάλη στήριξη».

-Σε ποια σημεία υστερούμε εδώ στην Κύπρο σε σχέση με την Ιταλία σε θέματα ακαδημιών;
«Νομίζω ότι δεν είμαστε τόσο οργανωμένοι εδώ σε θέματα ακαδημιών όσο στην Ιταλία. Εκεί νιώθεις σαν να είσαι στην πρώτη ομάδα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη οργάνωση σε κάποια θέματα. Είναι φυσικά και θέμα ομοσπονδίας, να υπάρξει ένα πλάνο για τις ακαδημίες και τους Κύπριους παίκτες».

-Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Τον τελευταίο καιρό δεν περιλαμβάνεσαι στις κλήσεις. Σε ενοχλούσε αυτό; Είναι ένας προσωπικός σου στόχος να επιστρέψεις;
«Σίγουρα με ενοχλούσε. Καταλαβαίνω όμως ότι δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής για να κληθώ στην Εθνική. Νομίζω όμως ότι θα έρθει η ώρα που θα επιστρέψω».