Ο χρόνος κυλάει. Και κυλάει γρήγορα. Η σημερινή ημερομηνία είναι ιστορική για το ελληνικό μπάσκετ. Ισως η πιο ιστορική. Πως όχι άλλωστε από την στιγμή, που η Εθνική σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της το χρυσό σε Ευρωμπάσκετ.

Ηταν 14η Ιουνίου του 1987 όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης Χριστοδούλου και τα άλλα παιδιά ανέβαιναν στη κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας την Σοβιετική Ενωση με 103-101.

Οι βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, οι επίσης χρυσές βολές του Αργύρη Καμπούρη, το σόου του Νίκου Γκάλη, η αυτοθυσία του Παναγιώτη Γιαννάκη, τα μακριά χέρια του Παναγιώτη Φασούλα, το πολύπλευρο ταλέντο του Φάνη Χριστοδούλου και η αυτοθυσία όλων των άλλων παικτών, καθοδηγούμενοι όλοι αυτοί από τον κόουτς, Κώστα Πολίτη, έδωσαν κάτι στην χώρα, που μέχρι τότε φαινόταν απίθανο. Φαινόταν απλησίαστο.

 

Από εκείνη την βραδιά άλλαξαν όλα. Όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ. Γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Αρχισαν όλοι να πιστεύουν ότι μπορούν. Και αυτή την αλλαγή την βλέπουμε ως και σήμερα, όπου οι Ελληνες σαρώνουν παντού.
Εθνική Ελλάδος γεια σου, λοιπόν, για μία επιτυχία, που ποτέ δεν θα ξεχαστεί.

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

Σοβιετική Ενωση (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.