Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι ομάδες πυρόσβεσης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα μεταξύ Φικάρδου – Φαρμακά. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, μέχρι που κατέληξε να απειλείται σοβαρά το δάσος του Μαχαιρά. Μεμονωμένες κατοικίες έξω από την κοινότητα του Φαρμακά εκκενώθηκαν, ενώ μερικές υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Υπάρχουν αναφορές πως τουλάχιστον ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς, ωστόσο η καταγραφή των ζημιών θα είναι πιο ξεκάθαρη εντός της ημέρας. Την ίδια ώρα, σήμερα αρχίζει και η διερεύνηση για τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς.
Χθες βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προέβη σε δηλώσεις από το συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στον Φαρμακά, ενημερώνοντας πως η φωτιά είχε οριοθετηθεί.
«Η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες ούτε τραυματισμούς, αλλά σημειώθηκε καταστροφή κάποιων μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών, οι οποίες ήταν άδειες, ενώ κάποιοι άνθρωποι που βρισκόντουσαν σε κάποιες άλλες κατοικίες έχουν απομακρυνθεί. Ήταν εξαιρετικά δύσκολες και πάρα πολύ επικίνδυνες, ενώ σε κάποιο στάδιο είχε κινδυνέψει και το χωριό Λαζανιάς».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει από μετασχηματιστές της ΑΗΚ, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι έχει ακουστεί αυτό ως αιτία, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι όλα  θα εξεταστούν με το πρώτο φως της μέρας.
Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας και με σύμμαχο τη νηνεμία, οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν κα με την υποστήριξη προωθητών γαιών κατάφεραν μα περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα. Είναι επίσης παρατεταμένες περιμετρικά και οριοθετούν την περιοχή. Από νωρίς το πρωί επιχειρούν πέντε εναέρια μέσα (αεροσκάφη airtractor) που ασφαλίζουν περίμετρο και κάνουν ρίψεις εκεί και όπου χρειάζεται. Σε ευθέτω χρόνο τα εναέρια θα φτάσουν τα οκτώ με προσθήκη δύο ελικοπτέρων των Βρετανικών Βάσεων και ελικοπτέρου Ε.Φ για συντονισμό.
Οι ομάδες πυρόσβεσης συνεχίζουν με σοβαρό το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και με στόχο τον περιορισμό τους εν τη γενέσει τους. Όπως έχει ανακοινωθεί στην πυρκαγιά συμμετέχουν για την κατάσβεση πέραν των 250 πυροσβεστών και υποστηρικτών από όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης , οργανωμένα εθελοντικά σύνολα ως επίσης και πέραν των 60 πυροσβεστικών και υποστηρικτικών οχημάτων.

Πηγή: Alphanews