Οτρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης FTI Group κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία, καθώς οι κρατήσεις συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και μετά την πρόσφατη πρόταση εξαγοράς ύψους ενός ευρώ.

Εκτός από την βουτιά των παραγγελιών, πολλοί προμηθευτές επέμεναν σε προκαταβολές, τις οποίες η FTI δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει.

Η FTI απασχολεί 11.000 εργαζόμενους, παγκοσμίως, και προσφέρει εκδρομές σε περισσότερους από 40 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω των 10.000 συνεργαζόμενων πρακτορείων της στη Γερμανία.

Κατά το οικονομικό έτος 2022/2023, κατέγραψε ετήσιες πωλήσεις περίπου 4,1 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή και ιστοσελίδα για τους πελάτες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Θα πρέπει είτε να ακυρώσει είτε να ολοκληρώσει μόνο εν μέρει τα προγραμματισμένα ταξίδια, από τις 4 Ιουνίου, επηρεάζοντας ενδεχομένως χιλιάδες παραθεριστές στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επλήγησαν, και ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε την πτώχευση «τραγική», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετη βοήθεια.

Η γερμανική Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς τι επιπτώσεις θα έχει η πτώχευση στην χρηματοδότηση που είχε χορηγήσει στην FTI κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

«Μόνο μικρές ανακτήσεις μπορούν να αναμένονται από τις εκκρεμείς απαιτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση βρισκόταν σε αναμονή για την έγκριση της πώλησης απαιτήσεων ως τον πιο οικονομικό τρόπο για την ανάκτηση των κεφαλαίων που χορήγησε, πριν η εταιρεία καταθέσει αίτηση πτώχευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η επιστροφή των απαιτήσεων δεν είναι πλέον δυνατή μετά την πτώχευση, πρόσθεσε.