Στα επιτεύγματα της Κύπρου στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει καταστεί ένα δυναμικό κέντρο στους τομείς αυτούς.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή Αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταστεί κέντρο αριστείας σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία, σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αρχαιολογία και άλλα.

Επεσήμανε ότι η δουλειά του Ινστιτούτου Κύπρου σε έρευνες για την κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και παρείχε εξαιρετικής σημασίας στοιχεία για τη διαμόρφωση εθνικών και περιφερειακών περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως είναι η Πρωτοβουλία της Κύπρου για το Κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει καταστεί ένα δυναμικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, καθώς και τεχνολογικής ανάπτυξης και έχει χαρακτηριστεί ως ένας ισχυρός νεωτεριστής σε επίπεδο πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το start up οικοσύστημα της Κύπρου έχει χαρακτηριστεί ως το πλέον αναπτυσσόμενο σύμφωνα με τον Δείκτη Blink Global Startup Ecosystem 2024, και κατατάσσεται ανάμεσα στα 50 καλύτερα παγκοσμίως», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η προσήλωση της Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την καινοτομία διαφαίνεται μέσα από πρωτοβουλίες που στηρίζονται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου», σημειώνοντας ότι «το Κυπριακό Ινστιτούτο μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, σημειώνοντάς ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό ενισχύουν και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η Εκπαίδευση διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι η συμπερίληψη αυτών των τομέων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com