Η αλλαγή δεδομένων στον Παναθηναϊκό AKTOR μέσα σε ένα χρόνο είναι εντυπωσιακή! Δεν είναι μόνο η επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο πλέον κινείται ο οργανισμός στο μεταγραφικό παζάρι, έχοντας τη δυνατότητα να κλείνει τα κενά που υπάρχουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας

Η απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που έχει πλέον στην αγορά ο Παναθηναϊκός AKTOR, καταφέρνοντας να αποκτήσει έναν εκ των καλύτερων (και ελάχιστων) χειριστών που βγήκαν στην αγορά τις τελευταίες ημέρες. Η μεταγραφή του δε, είναι σημαντική όχι μόνο γιατί προσθέτει στη μηχανή του Εργκίν Αταμάν ακόμη έναν χειριστή υψηλού επιπέδου, αλλά κι επειδή αφαιρεί από τους άμεσους ανταγωνιστές τη δυνατότητα να τον αποκτήσουν.

Κίνηση ματ σε μια στεγνή αγορά

Όλα αυτά σε μια αγορά που είναι πολύ στεγνή φέτος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους παίκτες που ήταν στην EuroLeague το 2023/24. Επί της ουσίας, οι μόνοι κοντοί από το πάνω ράφι που ήταν διαθέσιμοι (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) ήταν ο Λορέντζο Μπράουν, ο Γουέιντ Μπάλντουιν και -φυσικά- ο Μάικ Τζέιμς. Οι δύο πρώτοι είχαν βέβαια συμβόλαιο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες τους οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσουν για άλλες (πιο ήρεμες) πολιτείες.

Αυτό που δεν είχε φέτος

Πλέον, όπως διαμορφώνεται το depth chart του Παναθηναϊκού AKTOR στην περιφέρεια είναι προφανές πως ο Εργκίν Αταμάν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει στο παρκέ επί μονίμου βάσεως δύο χειριστές της μπάλας. Στη διάρκεια της φετινής σεζόν ουσιαστικά είχε να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις παίκτες (Κώστας Σλούκας, Κέντρικ Ναν, Τζέριαν Γκραντ) για τις δύο θέσεις των κοντών, από την στιγμή που ο Λούκα Βιλντόσα δεν ήταν ενεργό μέλος του rotation στη βάση του πράγματος.

Κοινώς, ο Παναθηναϊκός AKTOR θα έχει σταθερά (τουλάχιστον) δύο παίκτες με ικανότητα τόσο στο πικ εν ρολ όσο και στην εκτέλεση -ο Λορέντζο Μπράουν είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στο σουτ μέσης απόστασης.

Όπως είναι λογικό, έχει δύο άξονες λειτουργίας για μια ομάδα: πρώτον επειδή επιτρέπει το versatility στην περιφέρεια (όλοι ταιριάζουν με όλους) και δεύτερον γιατί υποχρεώνει την αντίπαλη άμυνα να δίνει μεγάλη προσοχή… επί δύο σε κάθε on ball screen που γίνεται στην περιφέρεια. Κάτι που ανεβάζει τα επίπεδα έντασης που υποχρεούται να έχει ο αντίπαλος, όπως επίσης την πνευματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης.

Στα “συν” (και) το μέγεθος

Συν τοις άλλοις, δεν πρέπει να παραβλέπουμε κάτι ακόμη: τα αθλητικά προσόντα και το μέγεθος. Η υψομετρική διαφορά με τον Λούκα Βιλντόσα (αυτός θα αποχωρήσει, ως γνωστόν) δεν είναι τόσο μεγάλη (1μ96 έναντι 1μ91). Υπάρχει όμως απόσταση ανάμεσά τους (και μάλιστα σημαντική) στο κομμάτι των αθλητικών προσόντων, αφού ο Λορέντζο Μπράουν μπορεί να λειτουργήσει σε πεντάδες με τρεις κοντούς, έχοντας την ευθύνη (sic) να μαρκάρει τον small forward της αντίπαλης ομάδας -αυτό δεν μπορούσε επ’ ουδενί να συμβεί με τον Λούκα Βιλντόσα.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ο Εργκίν Αταμάν θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με μια τετράδα πολύ υψηλού επιπέδου στην περιφέρεια, κάνοντας την αντίστοιχη διαχείριση στη διάρκεια της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Τι σημαίνει αυτό;

Το load management που θα είναι απαραίτητο για τον Κώστα Σλούκα, για παράδειγμα, μετά από μια επίπονη σεζόν και την παρουσία στην Εθνική Ελλάδας το καλοκαίρι. Ή, αντίστοιχα, στον Τζέριαν Γκραντ που χρειάστηκε να κουβαλήσει τον Παναθηναϊκό AKTOR στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, παίζοντας σταθερά στα… κόκκινα σε EuroLeague και Stoiximan Basket League.

Ο ψηλός και η ηρεμία της off season

Τι έμεινε πλέον για τον Παναθηναϊκό AKTOR; Ένας ψηλός για να κλείσει η front line και να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το 2024/25. Ο παίκτης που θα πλαισιώσει τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, τον Ντίνο Μήτογλου, τον Ματίας Λεσόρ και τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Για να δημιουργηθεί μια ισχυρή πεντάδα ψηλών, που θα παράχει την ανάλογη ασφάλεια με αυτή της… τετράδας των κοντών.

Το μείζον για τον Παναθηναϊκό AKTOR είναι ένα: η ηρεμία με την οποία μπορεί να πορευτεί στην off season πλέον, γνωρίζοντας πως το μεγαλύτερο κενό (αυτό που είχε αναχθεί ως Νο1 δηλαδή) καλύφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο χρόνος μόνο καλό μπορεί να κάνει στους Πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε οργανισμό που χαρακτηρίζεται για την σταθερότητα, τις δομές και το πλάνο.

Αυτά δηλαδή που του έλειπαν τόσα χρόνια. Αυτά που απέκτησε τους τελευταίους μήνες. Και με το παραπάνω.