Έκνομο σύσσωμο το Νομοθετικό Σώμα της χώρας για το ‘Πόθεν Έσχες, με το σύνολο των 56 βουλευτών να παρανομούν, αλλά… ανέξοδα και χωρίς συνέπειες.
Κανένας βουλευτής κανενός κόμματος δεν υπέβαλλε εμπρόθεσμα μέχρι τις 10 Ιουνίου τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της οικογένειάς του.
H δικαιολογία ήταν ότι η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών, αλλά και ότι βρίσκεται στα σκαριά η νέα σχετική νομοθεσία.
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με κάθε είδους παρανομία πολιτών, οι συνέπειες για τους βουλευτές είναι μια… απλή γραπτή παρατήρηση.
Την ώρα μάλιστα που όλοι οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι, πλην υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, αν δεν υποβάλλουν έγκαιρα το Πόθεν Έσχες.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας υπόθεσης που αφορά παρανομία μαζικής μορφής, με το Νομοθετικό Σώμα, δηλαδή και τους 56 βουλευτές, να παρανομούν, αλλά έχοντας πλήρη κάλυψη, αφού ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις. Μια παρανομία χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις, αφού τον Νόμο τον έφτιαξαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.
Πρόκειται για τον Νόμο για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.
Ο λόγος για την ενδιάμεση δήλωση Πόθεν Έσχες των βουλευτών, οι οποίοι με βάση τον Νόμο,  υποβάλλουν την πρώτη δήλωση στην αρχή της κάθε θητείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση το 2021 και την ενδιάμεση με την ολοκλήρωση τριών χρόνων θητείας στη Βουλή.
Οι νομοθέτες, πρώτοι από όλους θα έπρεπε να σέβονται τους Νόμους και να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, την περασμένη Τετάρτη 19 Ιουνίου και οι 56 έλαβαν επιστολή υπενθύμισης από τις υπηρεσίες της Βουλής για να το πράξουν.
Σημειώνεται πρώτον ότι, η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει κυρώσεις για τους βουλευτές που παρανόμησαν, αλλά… γραπτή παρατήρηση και δεύτερον, ούτε αυτές οι δηλώσεις θα ελεγχθούν για αθέμιτο πλουτισμό.
Αυτός ο κρίσιμος έλεγχος, αναμένεται με τη νέα νομοθεσία που βρίσκεται στα σκαριά, και θα διεξάγεται από τον Έφορο Φορολογίας.
Αυτό που εκπλήσσει εξίσου δυσάρεστα, είναι το γεγονός ότι ενώ για τους Κρατικούς Αξιωματούχους, τους Αξιωματούχους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και τους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπονται ποινές για καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες, δεν ισχύει το ίδιο για τους βουλευτές, τους υπουργούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για εξόφθαλμη διάκριση, όχι μόνο έναντι των απλών πολιτών στους οποίους πέφτει πέλεκυς συνεπειών για την παραμικρή παρανομία, αλλά και έναντι όλων των υπόλοιπων αξιωματούχων του Κράτους.
Για όλους τους υπόλοιπου, σε περίπτωση παράλειψης υποβολής της δήλωσης, ο νόμος προβλέπει χρηματικό πρόστιμο μέχρι 5000 ευρώ και επιβολή προστίμου μέχρι 100 ευρώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράλειψης. Για τους βουλευτές προβλέπει μία απλή γραπτή παρατήρηση.
Συνεπώς, αν την ίδια παρανομία διέπρατταν οι υπόλοιποι Κρατικοί αξιωματούχοι, έκαστος από αυτούς θα μπορούσε να δεχθεί πρόστιμο μέχρι σήμερα ύψους 6.700 ευρώ, το οποίο αύριο θα γινόταν 6.800 ευρώ, μεθαύριο 6.900 ευρώ και πάει λέγοντας.
Πάντως, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής μετά την παρανομία των βουλευτών, απέστειλε το απόγευμα νέα επιστολή, δίνοντας «παράταση» υποβολής των δηλώσεων αυτών μέχρι τις 8 Ιουλίου και ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις αυτές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής την ημέρα διεξαγωγής της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας στις 15 Ιουλίου.
Σημειώνεται όμως ότι ακόμη και αν κάποιος βουλευτής επιθυμεί να μην υποβάλλει μέχρι τότε τη δήλωση Πόθεν Έσχες, πάλι δεν έχει νομοθετικές συνέπειες. Θα τεθεί στην κρίση του λαού για αυτή του την παράλειψη. Τίποτα περισσότερο.Το λεγόμενο Name And Shame.
Όλοι αναμένεται να το πράξουν ωστόσο, διότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.
Ήδη, όπως πληροφορείται το Σίγμα, από την υπενθύμιση που έλαβαν στις 19 Ιουνίου, μέχρι σήμερα, πολλοί βουλευτές το έπραξαν, αφού όμως πρώτα παρανόμησαν.
Σήμερα, εννέα από τους έντεκα βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών δεν παρευρέθηκαν στην προκαθορισμένη συνεδρία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και αυτή να αναβληθεί.
Ήρθαν στη Βουλή 24 συνολικά προσκεκλημένοι της Επιτροπής Εσωτερικών, ενημερώθηκαν ότι η συνεδρία μόλις αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας των βουλευτών, ήπιαν το καφεδάκι τους και έφυγαν άπραγοι. Γενικοί Διευθυντές υπουργείων και υφυπουργείων, της Νομικής Υπηρεσίας, και ένα σωρό εκπρόσωπους άλλων οργανισμών.
Παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Μαρίνα Νικολάου, βουλευτές του ΑΚΕΛ.
Απόντες ήταν οι Βαλεντίνος Φακοντής του ΑΚΕΛ, οι κύριοι Νίκος Σύκας, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Νίκος Γεωργίου του ΔΗΣΥ, οι κύριοι Πανίκος Λεωνίδου και Χρίστος Σενέκης του ΔΗΚΟ, ο κύριος Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ, ο κύριος Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ και ο κύριος Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων, απουσίαζαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Τα θέματα, που αφορούσαν τους αλλοδαπούς και το Μεταναστευτικό και τα Έργα Στρατηγικής Ανάπτυξης της χώρας, θα συζητηθούν στο μέλλον.

Πηγή: Sigmalive