Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να επιβάλει ποινές «χάδι» σε 39χρονο αστυνομικό που κρίθηκε ένοχος ότι προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα με θύμα 70χρονο. Το δικαστήριο καταδίκασε το μέλος της Αστυνομίας σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 2,500 ευρώ, έξι βαθμούς ποινής και στέρηση άδειας οδηγού για ένα μήνα.
Ο 39χρονος αστυνομικός συμμετείχε σε επιχείρηση της ΥΚΑΝ και παρέσυρε με το υπηρεσιακό του όχημα, 70χρονο Γάλλο υπήκοο μόνιμο κάτοικο Κύπρου που κινούνταν πεζός στον δρόμο Αγίας Άννας-Ψευδά. Το δυστύχημα συνέβη στις 16 Ιανουαρίου 2022 και ενώ ο άτυχος 70χρονος είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του. Κατά το δυστύχημα τραυματίστηκε κρίσιμα και «άφησε» την τελευταία του πνοή νοσηλευόμενος, τρείς μήνες μετά.
Στην απόφαση του, το δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το αδίκημα στο οποίο περιέπεσε ο αστυνομικός ήταν «στιγμιαίο σφάλμα κάτω από την αγωνία και πίεση της στιγμής που υπαγόρευε άμεση αντίδραση επιλογής.»
Κατά τη δικαστική διαδικασία, η σύζυγος και η κόρη του 70χρονου κατέθεσαν ότι ο 39χρονος οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δύο συναδέλφοι του και ο Διοικητής της ΥΚΑΝ κατέθεσαν κεκλεισμένων των θυρών με αναφορές για αμελή οδήγηση.
Το δικαστήριο μάλιστα, έκρινε αναξιόπιστους τόσο τον 39χρονο αστυνομικό όσο και τους δύο συναδέλφους του που επίσης συμμετείχαν στην επιχείρηση της ΥΚΑΝ.
Την ίδια ώρα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το γεγονός ότι μάρτυρας επρόκειτο να καταθέσει για την υπόθεση και αφού έκανε λόγο για απειλές εναντίον του, αποσύρθηκε και διέκοψε κάθε επικοινωνία με την οικογένεια του 70χρονου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας του θύματος προσανατολίζονται στην υποβολή ένστασης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Alphanews