Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε Σταμάτα και Κερατέα. Η πυρκαγιά στη Σταμάτα άφησε πίσω ένα άνδρα νεκρό, ο οποίος υπέστη ανακοπή, αφού εισέπνευσε αρκετό καπνό.

Η Αττική βρίσκεται σε κλοιό πυρκαγιών από νωρίς το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία επί ώρες μαίνεται ανεξέλεγκτη. Σε κάποια στιγμή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν τις εστίες φωτιάς, ωστόσο λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ, υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίγεται πευκόδασος.

Σε μία προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ μέχρι την ώρα που ήταν εφικτό, λόγω σκότους, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως σε 52 απεγκλωβισμούς προχώρησε η ΕΛΑΣ από το πύρινο μέτωπο της Κερατέας. Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα του «112» σε κατοίκους έξι οικισμών για να εγκαταλείωψουν τα σπίτια τους στις εξής περιοχές: Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Μαρκάτι, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα.

Αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, μπήκαν σε σπίτια και απεγκλώβισαν άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

keratea1.jpg

kerate3.jpg

anavi

Εκτός ελέγχου και η πυρκαγιά στη Σταμάτα

Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής (30/6) στη Σταμάτα Διονύσου σε δασική έκταση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοπή υπέστη ένας 45χρονος κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην περιοχή. Ο άνδρας, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη διακομιδή άνδρα που λιποθύμησε από εισπνοή καπνού στο γήπεδο Διονύσου. Μεταφέρεται στο ΚΑΤ.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 20.00 το κύριο μέτωπο βρίσκεται κοντά στο γήπεδο της Ροδόπολης.

6262574

Μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών

Στις 17.47 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το «112», με το οποίο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Παράλληλα, πριν τις 17.30 εστάλησαν μηνύματα από το «112» στους κατοίκους που βρίσκονταν στην περιοχή Γαλήνη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά αλλά και σε όσους βρίσκονταν στη Ροδόπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Πάντως και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με το προσωπικό να ξεπερνά τα 150 άτομα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, Γιάννης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες ημέρες που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό Σώμα, για την φετινή περίοδο.

«Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές. Στις 11 και 54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαθρακογιάννης επεσήμανε πως «εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου».

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Σταμάτα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα σημείωσε ότι «συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση. Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας».

Στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση. Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

fotia-stamata-arthrou

fotia-stamata3

stamata-fotia

Πηγή: Πρώτο Θέμα