Μετατρέπουν τη νεκρά ζώνη σε καταυλισμό παράνομων μεταναστών, και μάλιστα με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών.

Ξημερώματα Κυριακής, δεκαπέντε παράνομοι μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, προσπαθούν να εισέλθουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, στην περιοχή της Αυλώνας, στη νεκρά ζώνη.

Εντοπίζονται από τις Αρχές της Δημοκρατίας, η οποία στέλνει σήμα στα Ηνωμένα Έθνη για να τους παραλάβει.

Ο Οργανισμός αντί να τους επαναπροωθήσει, έστησε καταυλισμό με αντίσκηνα εντός της νεκράς ζώνης, μετατρέποντας την πράσινη γραμμή σε ένα νέο «Πουρνάρα».

Ο κοινοτάρχης Αυλώνας, Μενέλαος Μυλωνάς, ανέφερε ότι «όπως βλέπετε πίσω μου, βρίσκονται τα τέσσερα αντίσκηνα τα οποία στήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη την Κυριακή το πρωί».

Η κατάσταση στην περιοχή, προκαλεί φόβο και ανησυχία στους κατοίκους. Κάμερα του Σίγμα κατέγραψε καρέ – καρέ την στιγμή που νεαρός εισέρχεται παράνομα στις καλλιέργειες κατοίκων κλέβοντας φρούτα από τα δέντρα.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της νεκράς ζώνης της Αγλαντζιάς και του Γερίου, 27 παράνομοι μετανάστες διαμένουν σε αντίσκηνα των Ηνωμένων Εθνών εδώ και δύο βδομάδες.

Συνεργείο του Σίγμα στην προσπάθεια να καταγράψει την εικόνα από σημείο που δεν βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης δέχθηκε υποδείξεις σε έντονο ύφος από μέλη των Ηνωμένων Εθνών για να απομακρυνθεί.

Προσπάθησαν μάλιστα να σκεπάσουν τον φακό της κάμερας για να μην καταγράφει τίποτε, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις μας με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το Σίγμα επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένα Έθνη ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, όσο η Δημοκρατία δεν παραλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε για την υγεία και την ευημερία των αιτούντων άσυλου, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών, παιδιών, που βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένοι εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ.   Με την άνοδο των θερμοκρασιών του καλοκαιριού στην Κύπρο αντιμετωπίζουν όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.  Αυτά τα άτομα χρειάζονται πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, όπως προβλέπεται στο εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με την Ειρηνευτική Δύναμη ωστόσο, η αποδοχή των εν λόγω προσώπων θα δημιουργήσει μία νέα δίοδο παράνομων μεταναστών.

Οι αφίξεις των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη της Αγλαντζιάς είναι από Συρία, Ιράν, Αφγανιστάν, Σουδάν και Καμερούν.

Εδώ διαπιστώνεται ότι στην ουσία τα Ηνωμένα Έθνη καλούν και μάλιστα εκβιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία να καταστρατηγήσει τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

Με βάση τα άρθρα 2 και 3 του Κανονισμού, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών και τον εντοπισμό και την πρόληψη οιασδήποτε απειλής της δημόσιας ασφάλειας και τάξης να διενεργεί ελέγχους και μάλιστα να επιτηρεί αποτελεσματικά όλο το μήκος της γραμμής, έτσι ώστε να αποθαρρύνει τα πρόσωπα από το να παρακάμπτουν τους ελέγχους στα σημεία διέλευσης.

Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία ορθώς δεν μπορεί να επιτρέπει και να νομιμοποιεί στην ουσία παράνομες διελεύσεις από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός… Και αυτό είναι υποχρέωσή της. Η αποδοχή παράνομων μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή θα σήμαινε παράβαση των διατάξεων του κανονισμού εκ μέρους της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαδικασίες ασύλου ενεργοποιούνται μόνο εφόσον εντοπιστούν μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές ή εφόσον παρουσιάζονταν σε νόμιμο σημείο διέλευσης.

Είναι επίσης κομβικό να επισημάνουμε ότι οι δεκάδες παράνομοι μετανάστες με δικές τους μάλιστα παραδοχές, όπως πληροφορείται το Σίγμα, είχαν προηγουμένως περάσει από άλλες τρεις ασφαλείς χώρες προτού φτάσουν στα κατεχόμενα. Είναι γεγονός ότι οι εν λόγω μετανάστες προέρχονται από Αφγανιστάν, Συρία, Σουδάν, Καμερούν και Ιράν και είναι επίσης από τους ίδιους παραδεκτό ότι πέρασαν από τρεις ασφαλείς χώρες και είχαν λοιπόν κάλλιστα την ευκαιρία να υποβάλουν αίτημα για εξασφάλιση προστασίας σ’ αυτές.

Άρα, όλοι αυτοί δεν είχαν κίνητρο την προστασία. Με βάση τη σύμβαση της Γενεύης και το εγχειρίδιο για τους πρόσφυγες, διαφαίνεται ότι το κίνητρο είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης  τονίζει ακόμη ότι από τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η γενεσιουργός αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες εντός της Νεκρής Ζώνης.

Εξάλλου, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ότι οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες περιέγραψαν ποιοι και πώς τους καθοδήγησαν, αφού πέρασαν από ασφαλείς τρίτες χώρες προτού αφιχθούν στα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσθεσε ο εκπρόσωπος γνωρίζει άριστα και σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως ασφαλώς και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, γι’ αυτό συνεχίζει την αποτελεσματική επιτήρηση κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ως είναι η υποχρέωσή της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE