Νέες απειλητικές δηλώσεις με αποδέκτη τη Δύση, έκανε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της χώρας του από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα απάντησε με απειλές και προειδοποιήσεις, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι κυρώσεις που υιοθετεί η Ε.Ε. κατ’ εντολή των ΗΠΑ, ανοίγουν το δρόμο προς την κόλαση αποκλειστικά για τους ίδιους».
«Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε, έχουμε καλή μνήμη… Θα υπάρξει κόλαση και θα πληρώσετε», απειλεί ο Μεντβέντεφ.

Οργή για το 14ο πακέτο κυρώσεων
Συγκεκριμένα σε μία οργισμένη και μακροσκελή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ μία ημέρα αφότου η Ε.Ε. υιοθέτησε τη 14η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας ειδικά στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας εμφανίστηκε μαινόμενος.
«Ακόμη ένα πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων εγκρίθηκε. Αυτό είναι ήδη το 14ο και ο συνολικός αριθμός των κυρώσεων πλησιάζει τις 20.000. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, ή τρομακτικό σε αυτό, αλλά κάθε φορά γίνεται όλο και πιο παραληρηματικό», ανέφερε αρχικά.
Ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει επιπλέον 69 άτομα και 47 οντότητες «υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ε.Ε. τη Δευτέρα.
Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις στοχεύουν τον τομέα του φυσικού αερίου της χώρας, συγκεκριμένα το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), απαγορεύοντας «τις υπηρεσίες μεταφόρτωσης ρωσικού LNG στο έδαφος της Ε.Ε.».
Το μέτρο αυτό θα εμποδίσει τις ρωσικές μεταφορτώσεις LNG από τα λιμάνια της Ε.Ε., καθώς και την αγορά «ρωσικού LNG μέσω τερματικών σταθμών της ΕΕ που δεν είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα φυσικού αερίου».
Ο Μεντβέντεφ αναφέρει ωστόσο ότι η Ε.Ε. είναι ουσιαστικά η μόνη χαμένη, καθώς είναι η μόνη που πλήττεται ουσιαστικά από το νέο πακέτο κυρώσεων, καθώς αυτό οδηγεί στην καταστροφή πολλών επιχειρήσεων και στη φτωχοποίηση των πολιτών.

«Οι κυρώσεις οδηγούν στην καταστροφή πολλών επιχειρήσεων και στη φτωχοποίηση των πολιτών της Ε.Ε.»
«Οι κουτοπόνηροι ευρωλαγνοί θέλουν να ματαιώσουν κάθε ρωσική εμπορική δραστηριότητα χωρίς να χάσουν τίποτα οι ίδιοι», σημειώνει αλλά όπως λέει: «Συνολικά, η Ε.Ε. απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμη να θυσιάσει τα κυρίαρχα συμφέροντα τόσο των κρατών μελών της όσο και των Ευρωπαίων. Η χώρα μας πλήττεται πολύ λιγότερο από τους πολίτες και τις εταιρείες της Ε.Ε.».
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στα τέλη του 2023, οι συνολικές απώλειες της Ευρώπης από τις αντιρωσικές κυρώσεις έφτασαν περίπου τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο για το φυσικό αέριο οι κάτοικοι του Γηραιού Κόσμου πλήρωσαν επιπλέον 185 δισ. ευρώ: η στροφή σε εναλλακτικούς προμηθευτές δεν απέδωσε και, επιπλέον, το LNG αποδείχθηκε ανεπαρκές υποκατάστατο των παραδόσεων μέσω αγωγών», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας αυτές που βγήκαν κερδισμένες ήταν οι αμερικάνικες εταιρείες εξαγωγών. «Η Ευρώπη αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή ενεργοβόρων προϊόντων, όπως οι χαλυβουργίες, και να μεταφέρει το βάρος της πληρωμής των εγχώριων αναγκών στους απλούς πολίτες. Συνέπεια της κρίσης στον ενεργειακό τομέα ήταν η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση του εξωτερικού χρέους των κρατών μελών της Ε.Ε., η καταστροφή πολλών επιχειρήσεων και η φτωχοποίηση των πολιτών», συμπληρώνει.
Ακόμα ανέφερε πως «η Ρωσία αποκατέστησε τα έσοδα που δεν κατάφερε να λάβει από την εξαγωγή ενεργειακών πόρων με την εδραίωση της παρουσίας της στις ασιατικές αγορές. Δεν μας λείπουν οι δυτικές εταιρείες: υποκατάστατα υπάρχουν. Η οικονομία μας αναπτύσσεται σταθερά, το κράτος εκπληρώνει τις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Για λόγους σύγκρισης: σήμερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας είναι 3,6%, ενώ στην Ευρώπη είναι περίπου 0,1%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ευρώπη πρέπει να εγκρίνουν πακέτα νέων κυρώσεων με το ένα χέρι και να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο με το άλλο: αυτή είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας τους».

«Ανοίγετε τον δρόμο προς την κόλαση»
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταλήγει προειδοποιώντας την Ε.Ε. ότι με τις ενέργειές της ανοίγει τον δρόμο προς την κόλαση. «Η ζωή έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι λεγόμενες ‘κυρώσεις από την κόλαση’ που υιοθετεί η Ε.Ε. κατ’ εντολή των ΗΠΑ, ανοίγουν το δρόμο προς την κόλαση αποκλειστικά για τους ίδιους τους δημιουργούς τους. Έτσι, το 14ο πακέτο κυρώσεων δεν θα πετύχει τον στόχο, αλλά θα είναι μια ακόμη πράξη εχθρότητας».
«Θα επιβιώσουμε από αυτό. Ωστόσο, δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε, έχουμε καλή μνήμη. Δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση την πρόθεση να βλάψει τον λαό μας και οι κυρώσεις κάθε είδους πλήττουν πάντα ανθρώπους και επιχειρήσεις. Θα σημειώσουμε διεξοδικά αυτή ακριβώς την περίπτωση επίθεσης στα συμφέροντά μας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε τις απαιτήσεις μας -και όχι μόνο τις οικονομικές- στις εχθρικές χώρες. Θα υπάρξει κόλαση για να πληρώσετε», κατέληξε.

Πηγή: In.gr