Το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει απερίγραπτες συγκινήσεις και συναισθήματα που δημιουργεί μόνο ο αθλητισμός και δη το συγκεκριμένο άθλημα. Το πάθος όμως πολλές φορές παρασύρει μαζί και τους ποδοσφαιριστές μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε «πεδίο μάχης» με σκληρά μαρκαρίσματα, κλωτσιές, αγκωνιές μέχρι και μπουνιές.

Αυτό που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμως είναι οι… δαγκωματιές και κάτι τέτοιο μας το έχει προσφέρει απλόχερα και παραπάνω από μία φορά, ο Λουίς Σουάρες.

Luis Suárez on 'right path' after seeing therapist to cure biting problem | Luis Suárez | The Guardian

Αφορμή για το κείμενο αυτό είναι η επέτειος 10 χρόνων από την τελευταία φορά που ο Ουρουγουανός επιχείρησε να «κόψει κομμάτι» από αντίπαλο του, με τον Κιελίνι να αποτελεί το έσχατό του… θύμα.

Η αρχή είχε γίνει το μακρινό 2010 όταν ο Λουίς στο ντέρμπι μεταξύ του Άγιαξ και της Αϊτχόφεν σε μία σύρραξη των ποδοσφαιριστών, «δοκίμασε» τον Ότμαν Μπακάλ. Για καλή τύχη του Ουρουγουανού, ο διαιτιτής δεν είδε τίποτα και ταυτόχρονα δεν πίστεψε τον εξοργισμένο Μπακάλ που του έδειχνε την οδοντσοστιχία του Σουάρες πάνω στο κορμί του.

Οι κάμερες όμως είχαν καταγράψει τα πάντα και ο επιθετικός του «Αίαντα» τιμωρήθηκε για 10 αγωνιστικές, ενώ οι ολλανδικές εφημερίδες του έδωσαν το προσωνύμιο του «Κανίβαλου». Λίγες εβδομάδες μετά από το συμβάν πήρε την μεταγραφή του για το Νησί και τη Λίβερπουλ.

Με τη φανέλα των «κόκκινων» έγραψε τη δική του ιστορία, όμως και πάλι οι ατασθαλίες του εντός γηπέδων έγιναν η αιτία ώστε το όνομα του να έρθει εκ νέου στο επίκεντερο για τους λάθος λόγους.

Το 2013 η Λίβερπουλ υποδέχθηκε την Τσέλσι στο Άνφιλντ με τον Σουάρες να… επιτίθεται αυτή την φορά στον Ιβάνοβιτς και τον διαιτητή να χάνει την φάση με αποτέλεσμα ο Ουρουγουανός να γλιτώσει ξανά την αποβολή.

Ο Σουάρες κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του. Η «καμπάνα» όμως που δέχθηκε ήταν και πάλι βαριά, με αποκλεισμό από τα επόμενα 10 παιχνίδια, μία τιμωρία που κράτησε μέχρι και την αρχή της επόμενης σεζόν.

Η τρίτη και «φαρμακερή» του Λουίς Σουάρες έγινε με την Εθνική του ομάδα στη μεγαλύτερη διοργάνωση που μπορεί να συμμετέχει ένας ποδοσφαιριστής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων η Ουρουγουάη αντιμετώπισε την Ιταλία. Ενώ το παιχνίδι κυλούσε ομαλά, ο Σουάρες έκανε άλλη μία αψυχολόγητη ενέργεια και δάγκωσε αυτή τη φορά τον Κιελίνι.

Οι δύο παίκτες έπεσαν στο έδαφος με τον διαιτητή και πάλι να μην αποβάλει τον Λουίς, όμως με την λήξη του παιχνιδιού το «ποτήρι είχε ήδη ξεχειλίσει» και ο Ουρουγουανός δέχθηκε μία σφοδρή ποινή ώστε να καταλάβει πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές στον χώρο του αθλητισμού.

Τετράμηνος αποκλεισμός από οποιαδήποτε επαφή με το ποδόσφαιρο και επιπλέον εννέα παιχνίδια εκτός από την Εθνική του ομάδα. Η τιμωρία αυτή έθεσε σε κίνδυνο και την επερχόμενη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα η οποία όμως εν τέλει προχώρησε με τον Σουάρες να πραγματοποιεί μερικές από τις σπουδαιότερες σεζόν της καριέρας του στη Βαρκελώνη.

La razón por la cual la Champions League es un lujo para pocos uruguayos - EL PAÍS Uruguay

Πλέον ο Λουίς Σουάρες έχει αποχαιρετίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αγωνίζεται στις ΗΠΑ για χάρη της Ίντερ Μαϊάμι. Σε ηλικία 37 ετών το ποδόσφαιρο του χρωστάει πολλά για όσα πρόσφερε, καλός ή κακός όμως στο όνομα Σουάρες θα ακολουθεί πάντα η λέξη «Κανίβαλος» και ας ήταν από τους κορυφαίους επιθετικούς του 21ου αιώνα.