Έφτασε η μεγάλη στιγμή του καλοκαιριού, με την έναρξη του EURO 2024! Η Ουγγαρία θα βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, συμμετέχοντας για τρίτη διαδοχική φορά, στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Ένας παλιός γνώριμος των ελληνικών γηπέδων, αναφέρεται στα δυνατά σημεία της Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας, δίνοντας έτσι συνέχεια στο μεγάλο αφιέρωμα του BN Sports, για το σπουδαίο τουρνουά.

- Advertisement -

Ο λόγος για τον Κρίστιαν Νέμεθ, που πέρασε από την Ελλάδα για δύο χρόνια, φορώντας την φανέλα τριών διαφορετικών ομάδων (ΑΕΚΟλυμπιακόςΟλυμπιακός Βόλου). Η «χρυσή» ομάδα του Πούσκας, ο παίκτης που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και φυσικά, όσα θυμάται ακόμα, από το πέρασμά του στη χώρα μας!

Ποια είναι η γνώμη σου για την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας αυτή τη στιγμή;

«Η ομάδα μόλις άρχισε να ανεβαίνει. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό σύνολο, αυτό που θα έχουμε στο EURO. Θα είναι μία καλή μείξη με τους έμπειρους και τους νέους. Οπότε νομίζω ότι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να περάσουμε από τον όμιλο».

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας;

«Σίγουρα ο Ντομινίκ Σόμποσλαϊ. Αυτός είναι η κυριότερη πηγή κινδύνου της Ουγγαρίας. Είναι ο αρχηγός. Και έχουμε και μερικούς ακόμα φυσικά. Ο τερματοφύλακας, που είναι ο Γκουλάτσι, αλλά και ο Σάλάϊ, με τον Όρμπαν, που παίζουν επίσης στην Bundesliga, σε υψηλό επίπεδο. Οπότε θα έχουμε καλούς παίκτες. Ελπίζω να μπορέσουν να δείξουν τον εαυτό τους και στο EURO».

nemeus.jpg

H καλύτερη ανάμνησή σου από τα επιτεύγματα της εθνικής Ουγγαρίας, απ’ όσο θυμάσαι;

«Πιθανότατα η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών, το 2009. Και φυσικά, το γεγονός πως μετά από 44 χρόνια προκριθήκαμε στο EURO, το 2016. Και στο πρώτο παιχνίδι κερδίσαμε την Αυστρία, ενώ στη συνέχεια τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλο. Οπότε αυτό ήταν κάτι εξαιρετικό, που δεν το ξεχνάω».

Η αγαπημένη σου ομάδα της Ουγγαρίας όλων των εποχών;

«Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από την ομάδα με πρωταγωνιστή τον Πούσκας. Εκείνη, που όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούμε στην Ουγγαρία, ήταν η χρυσή μας ομάδα. Ήταν εκείνη που έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 και ήταν για πολλά χρόνια αήττητη. Οπότε σίγουρα αυτή θα επιλέξω. Πιθανότατα ήταν η καλύτερη ουγγρική ομάδα όλων των εποχών. Αξέχαστη».

nemeyd.jpg

Και ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα φτάσουν στον τελικό του EURO 2024;

«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι εξαρτάται περισσότερο από το ποιες θα φτάσουν ως τα ημιτελικά. Αλλά η Αγγλία και η Γαλλία είναι τα δύο φαβορί. Κατά τη γνώμη μου, οι δύο αυτές ομάδες μπορούν να προκριθούν στον τελικό και μετά εκεί, όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Αλλά πιστεύω ότι Αγγλία και Γαλλία έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν».

Τι είναι αυτό που θυμάσαι ακόμα από την παραμονή στην Ελλάδα;

«Έχω πολλές αναμνήσεις και μάλιστα ωραίες! Ξεχωρίζω τα ντέρμπι με την ΑΕΚ. Και επίσης ένα φιλικό παιχνίδι με την ομάδα του Ζιντάν, από την περίοδό μου στον Ολυμπιακό. Ήταν πολύ ωραίο να παίζεις απέναντι σε τέτοιου είδους παίκτες, τόσο υψηλού επιπέδου.

Ακόμα, μπορεί να μην έπαιξα πολλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά κερδίσαμε το πρωτάθλημα, εκείνη τη σεζόν, οπότε ήταν ξεχωριστό. Όπως φυσικά και η ατμόσφαιρα που έζησα στο γήπεδο της ΑΕΚ, στα μεγάλα ματς. Άλλωστε, ήταν η πρώτη μου χρονιά, οπότε ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Όλη η χρονιά ήταν ξεχωριστή».