Σάλος προκλήθηκε μετά τις απειλές – προειδοποιήσεις που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, με την Κυβέρνηση ωστόσο να καθησυχάζει, λέγοντας πως έχει ανοίξει κανάλια επικοινωνίας και πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία πολεμική σύρραξη. Ο Χασάν Νασράλα προκάλεσε «σεισμό» με τις δηλώσεις του όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, με ισραηλινό ΜΜΕ να παρουσιάζει μάλιστα τους τέσσερις πιθανούς στόχους της Χεζμπολάχ στην Κύπρο. Πρόκειται για δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako που ανήκει στον ειδησεογραφικό όμιλο Keshet Media Group, με τίτλο: «Στην Κύπρο εκφράζουν ανησυχία και απορρίπτουν τις απειλές του Νασράλα – Οι πιθανοί στόχοι στο νησί». Το άρθρο υπογράφει ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων της ιστοσελίδας, Assaf Rosenzweig.

Οι τέσσερις πιθανοί στόχοι ακριβώς όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις τέσσερις κύριες αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες απέχουν περίπου 300 χλμ. από τις ακτές του Λιβάνου.

Αναλυτικά τα όσα αναγράφονται λέξη προς λέξη:
Στα δυτικά του νησιού βρίσκεται η αεροπορική βάση στην πόλη της Πάφου, που βρίσκεται και λειτουργεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Αυτή η αεροπορική βάση, σχετικά πιο μακριά, απέχει λιγότερο από 300 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου, βεληνεκές που δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη Χεζμπολάχ. Η αεροπορική βάση στην Πάφο θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο κεντρική στην Κύπρο και εκεί βρίσκονται οι κύριες αεροπορικές υποδομές της τοπικής αεροπορίας, παράλληλα με πολλές μονάδες επικοινωνίας.
Ένας άλλος πιθανός στόχος είναι η αεροπορική βάση στη Λακατάμια, η οποία βρίσκεται λίγο νότια της κυπριακής πρωτεύουσας Λευκωσίας. Η βάση αυτή θεωρείται το αρχηγείο της κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά σχετικά λίγα αεροσκάφη βρίσκονται εκεί.
Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου αέρα της Κύπρου, στην περιοχή των ψηλών βουνών του Τροόδους στο κέντρο του νησιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακραίο σενάριο ως στόχος της Χεζμπολάχ. Η βάση δεν διαθέτει διάδρομο για απογειώσεις και προσγειώσεις και δεν χρησιμοποιείται από αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν πολλές μονάδες ραντάρ και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και συστήματα αεράμυνας.
Ένας άλλος σημαντικός και κεντρικός εναέριος στόχος στην Κύπρο, αλλά που θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη προτεραιότητα για πλήγμα από τη Χεζμπολάχ, είναι η βάση Ακρωτηρίου της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κοντά στην πόλη της Λεμεσού. Η βάση θεωρείται αποκλειστική βάση του Βρετανικού Στρατού και δεν φιλοξενεί αεροπορικές επιχειρήσεις της τοπικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται η μόνη βρετανική αεροπορική βάση στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εκκίνησης για τη βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και επίσης σε επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη τους περασμένους μήνες.

«Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Βασιλική Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου φιλοξενούσε αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι γνωστή παρόμοια δραστηριότητα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιλέξει να επιτεθεί στη βάση του Ακρωτηρίου και να θέσει σε κίνδυνο προηγμένα αεροσκάφη και υπηρεσιακό προσωπικό της Βρετανίας, μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μικρή», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Alphanews