Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για απόκτηση των 10 ιδιόκτητων πτητικών μέσων της Δημοκρατίας. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη καταρτίσει τον σχεδιασμό και προχωρούν με τον προγραμματισμό, καθώς στόχος είναι όπως ένας αριθμός να σταθμεύσει στην Κύπρο το 2025.
Παρόλο που όλα βρίσκονται υπό διαρκή και συνεχή αξιολόγηση, η Δημοκρατία ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα να βγει σε προσφορές στη βάση πολύ συγκεκριμένων απαιτήσεων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AlphaNews.Live, ο σχεδιασμός που κατάρτισε το Τμήμα Δασών αφορά την απόκτηση συνδυασμού πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, στη βάση μάλιστα και συγκεκριμένων προδιαγραφών ως προς την χωρητικότητα νερού που θα φέρει κάθε ένα από αυτά.
Στο παρόν στάδιο, το Τμήμα Δασών προτίθεται να συσκεφθεί με τις υπόλοιπες κομβικές Υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας και τη Μονάδα Πτητικών Μέσων, ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα, να «κλειδώσει» το πόσα πτητικά μέσα θα είναι αεροπλάνα, και πόσα ελικόπτερα.
Αυτό ουσιαστικά είναι και το τελευταίο στάδιο πριν το Τμήμα Δασών βγει στην αγορά για προσφορές.

Κλείδωσαν τα «θέλω» για χωρητικότητα
Ανεξαρτήτως του αριθμητικού συνδυασμού αεροπλάνων-ελικοπτέρων, αυτό που είναι δεδομένο είναι το που θα κινηθεί το Τμήμα Δασών σε σχέση με τη χωρητικότητα σε τόνους νερού.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έχει αποφασιστεί όπως:
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα είναι χωρητικότητας 3.000 λίτρων νερού, και τα ελικόπτερα θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 4.000 λίτρων νερού.
Με αυτές τις προδιαγραφές γίνεται αντιληπτό πως το Τμήμα Δασών στοχεύει σε ουσιαστική αναβάθμιση του στόλου. Και αυτό αν υπολογιστεί πως τα ιορδανικά ελικόπτερα που συνδράμουν φέτος στις πυρκαγιές, έχουν χωρητικότητα περίπου 1.600 λίτρων.
Σημειώνεται πως η Μονάδα Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών διαθέτει σήμερα δύο αεροσκάφη. Το ένα είναι τύπου Thrush 550P με μεταφορική ικανότητα 2.050 λίτρων νερού, και το δεύτερο αεροσκάφος τύπου AIR TRACTOR 802F, με μεταφορική ικανότητα 3.017 λίτρων νερού. Από αυτά, ωστόσο μόνο το ένα βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα
Ενώ στα δευτερεύοντα πτητικά μέσα περιλαμβάνονται τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας με μεταφορική ικανότητα περίπου 1.000 λίτρα, τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς μεταφορικής ικανότητας περίπου 1.000 λίτρα. Στις πυρκαγιές συνδράμουν και οι Βρετανικές Βάσεις με δύο ελικόπτερα μεταφορικής ικανότητας 1.800 λίτρων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο έφτασαν στην Κύπρο και τέσσερα ενοικιαζόμενα πτητικά μέσα από Αργεντινή και Αυστραλία. Πρόκειται για αεροσκάφη τύπου Air Tractor AT802 με χωρητικότητα 3.000 λίτρων.
Ενώ επιτεύχθηκε και η παραχώρηση από την Αίγυπτο δυο ελικοπτέρων με το 17μελές πλήρωμά τους.

Δυο αεροπλάνα ανά επαρχία
Παράλληλα έχει καταρτιστεί και ο σχεδιασμός για στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών και στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη μετάβαση στα σημεία των πυρκαγιών.
Ως προς αυτό, το Τμήμα Δασών τροχοδρόμησε ήδη την κατασκευή νέου αεροδιαδρόμου που θα καλύπτει την Δυτική Πάφο, και όπως πληροφορείται το AlphaNews.Live, αυτός θα γίνει στο τρίγωνο Γιαλιάς-Αργάκα-Πόλεως Χρυσοχούς. 
Με αυτή την προσθήκη αναμένεται να καλύπτονται αποτελεσματικότερα και σαφώς πιο έγκαιρα δασικές πυρκαγιές που θα απειλούν τον Ακάμα.
Σημειώνεται ότι το 2023 ολοκληρώθηκε και είναι σε χρήση ο αεροδιάδρομος στο Μάμμαρι για να καλύπτει την επαρχία Λευκωσίας.
Την επαρχία Λάρνακας καλύπτει ο αεροδιάδρομος του παλιού Αεροδρομίου, την επαρχία Λεμεσού καλύπτουν οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι και την Ανατολική Πάφο η Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».
Οι σχεδιασμοί του Τμήματος Δασών θέλουν σε κάθε αεροδιάδρομο να σταθμεύει μια δυάδα πυροσβεστικών αεροπλάνων, ως εκ τούτου παγκύπρια θα υπάρχουν σε ετοιμότητα τουλάχιστον 10 αεροπλάνα.
Σημειώνεται πως με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η απόκτηση των 10 πτητικών μέσων έχει ορίζοντα πενταετίας.

Πηγή: Alphanews