Διπλασιάζεται το ποσοστό που θα καταβάλλει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στην ΚΟΠ, από τα καθαρά έσοδα που θα λαμβάνει από την στοιχηματική δραστηριότητα των παικτών, τόσο από το στοίχημα στα πρακτορεία, όσο και από το διαδικτυακό στοίχημα.

Η αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους προβλέπεται από νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Πέραν της αύξησης του ποσοστού που καταλήγει στην ΚΟΠ, θα ανέβει και η συνεισφορά των αδειούχων αποδεκτών στοιχήματος.

  • την αύξηση της εισφοράς που καταβάλλεται στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων από τους αδειούχους αποδέκτες Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα-πρακτορεία στοιχημάτων ή Β (δυακτιακό) από 3% επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα στο 4,5%.
  • αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα που καταβάλλεται από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στον ΚΟΑ από 2% σε 3,5%.
  • Επιπρόσθετα, προβλέπει και αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από 1,5% σε 3%.

Δεν τοποθετήθηκε η Αρχή Στοιχημάτων

Σκοπός της τροποποίησης του νόμου, για την οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, είναι η ενίσχυση της ΚΟΠ και κατ’ επέκταση η ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους.

Συμψηφισμός με οφειλές στον φόρο

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι εισπράξεις από την επιβολή της αποκοπής επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα, οι οποίες θα διατίθενται για σκοπούς ενίσχυσης του ποδοσφαίρου, θα συμψηφίζονται με όποιες εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Σχεδίου Ρύθμισης των Φορολογικών Υποχρεώσεων των ομάδων που εφαρμόζεται από τον Έφορο Φορολογίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρέχει τη σχετική βεβαίωση ότι οι συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι συμμορφούμενες με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος.

Στην τελευταία αλλαγή του σχεδίου, που έγινε πέρσι τον Μάιο, αποφασίστηκε πως όποιο ποδοσφαιρικό σωματείο/ εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις προς το κράτος θα βγαίνει από το νέο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών. Πέρσι τέτοια περίοδο οι ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν προειδοποιηθεί αυστηρά από το Υπουργείου Οικονομικών για την τήρηση των προνοιών του σχεδίου αποπληρωμής.

ΠΗΓΗ: philenews