Η Ελένα Κουλιτσένκο έγινε πριν από λίγο η πρώτη Κύπρια αθλήτρια στίβου, που εξασφάλισε επισήμως τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!!! Η εκπληκτική πρωταθλήτριά μας και αθλήτρια του Πανεπιστημίου της Τζιόρτζια μοιράστηκε το χρυσό μετάλλιο στους τελικούς του NCAA με την Γκανέζα Ρόουζ Αμοαμίνα Γεμπόα του Ιλινόι, στο οποίο επικεφαλής προπονητής είναι ο συμπατριώτης μας Πέτρος Κυπριανού.
Τα δύο κορίτσια πέρασαν με την τρίτη προσπάθειά τους τα 1,97μ. (νέα ατομική επίδοση και για τις δύο), αποτυγχάνοντας τρεις φορές στα 2,00μ. Κι επειδή είχαν τις ίδιες αποτυχημένες προσπάθειες προηγουμένως (από τρεις), μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο, αφού αυτό προνοεί ο κανονισμός στο NCAA. Να θυμίσουμε ότι στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα του 2023 η Γεμπόα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 1,94μ., αφήνοντας 2η την Κουλιτσένκο με 1,91μ. Να πούμε κάτι ακόμη, ότι στο σημερινό τελικό στο NCAA, πέρασε το 1,97μ. με την τρίτη προσπάθεια και η Νιγηριανή Τεμιτόπε Αντεσίνα (επίσης ατομική επίδοση), όμως πήρε το χάλκινο μετάλλιο, εξαιτίας του ότι είχε τέσσερα άκυρα άλματα προηγουμένως…
Το 1,97μ. είναι ακριβώς και το όριο απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Κουλιτσένκο απέδειξε πως άξια θα βρεθεί στο Παρίσι και μπορεί να φωνάξει δυνατά σε όποια γλώσσα θέλει το «Paris, J’arrive» ή «Paris, here I come» ή «Париж, вот и я», ή απλά Ελληνικά «Παρίσι, έρχομαι»!!! Όσα και να πούμε γι’ αυτό το κορίτσι είναι λίγα, αφού προτού καν συμπληρώσει 22 χρόνια ζωής έχει ήδη έναν τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 23 ετών, είναι από σήμερα χρυσή πρωταθλήτρια στα πολύ δύσκολα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα των ΗΠΑ και έχει ήδη κλείσει θέση για την πρώτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες!!! Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι το 1,97μ. αποτελεί και νέο παγκύπριο ρεκόρ γυναικών και κάτω των 23 ετών, με την Ελένα Κουλιτσένκο να καταρρίπτει το 1,95μ., που δημιούργησε φέτος στις 11 Μαΐου.
Χίλια μπράβο Ελένα Κουλιτσένκο Elena Kulichenko για τη σπουδαία αυτή πολλαπλή επιτυχία σου και στον προπονητή σου Ryan Baily.