Η σεζόν 2023/24 ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό το βράδυ της Παρασκευής (14/6) με άγριο τρόπο, με μία πραγματικά εκπληκτική μάχη. Οι Πειραιώτες έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια στο ΟΑΚΑ, ηττήθηκαν στα σημεία από τον Παναθηναϊκό και μετά από μάχη διάρκειας 292 ημερών, είδαν τη χρονιά τους να ολοκληρώνεται με δύο τρόπαια (Super Cup και Κύπελλο), με την τρίτη θέση στη EuroLeague και με πολλά συμπεράσματα εν όψει της επόμενης περιόδου.

Η πορεία των ερυθρόλευκων θα χαρακτηριστεί από τους ανθρώπους του οργανισμού, που θα την αξιολογήσουν μόλις η σκόνη από τη σειρά των τελικών της Stoiximan Basket League καθίσει. Κάποιοι αποκάλεσαν τη χρονιά επιτυχημένη, κάποιοι τη θεωρούν αποτυχημένη. Στο τέλος του δρόμου όλοι αισθάνονται ότι ο Ολυμπιακός έκανε πολλαπλές υπερβάσεις και ίσως αυτή η παραδοχή να απαντά στο ερώτημα περί επιτυχίας ή αποτυχίας που ούτως ή άλλως είναι… σχετικό.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει έναν πολύ αξιόλογο/ποιοτικό κορμό, ωστόσο θα πρέπει να βρει δύο πολύ καλούς περιφερειακούς που θα προσφέρουν περισσότερο και πιο εύκολο σκορ, με μεγαλύτερη συνέπεια από εκείνη του Αϊζέια Κάναν που αποχωρεί για τον Ερυθρό Αστέρα. Κι αν βγει κι ο Σάσα Βεζένκοβ από τους Σακραμέντο Κινγκς και επιστρέψει στην Ευρώπη, τότε ο ενθουσιασμός που στην έναρξη της περιόδου 2024/25 θα είναι ιστορικά υψηλός.

Τα συμβόλαια του Ολυμπιακού ανά θέση

  • PG: Τόμας Γουόκαπ (2027), Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (2025), Ναζ Μήτρου-Λονγκ (2026)
  • SG: Σακίλ ΜακΚίσικ (2025), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (2026)
  • SF: Κώστας Παπανικολάου (2026), Ίγκνας Μπραζντέικις (2026)
  • PF: Άλεκ Πίτερς (2026), Φιλίπ Πετρούσεβ (2026), Λουκ Σίκμα (2025)
  • C: Μουστάφα Φαλ (2027), Νικόλα Μιλουτίνοβ (2025), Μόουζες Ράιτ (2025), Γιώργος Τανούλης (2027)

Τα συμβόλαια που ολοκληρώθηκαν

Ο Μιχάλης Λούντζης (26, 1μ.95) είναι free agent κι ενώ υπάρχει διάθεση στην ομάδα για παραμονή του, δεν αποκλείεται ο ίδιος να αναζητήσει ένα περιβάλλον στο οποίο θα του προσφερθεί σημαντικότερος ρόλος. Ο Αϊζέια Κάναν θα ενεργοποιήσει το deal του με τον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου και στα 33 του θα μετακομίσει στο Βελιγράδι για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το συμβόλαιο που θα σπάσει

Στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Λουκ Σίκμα (35, 2μ.03), καθώς ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα να τον αποδεσμεύσει. Και θα τον αποδεσμεύσει. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει συμβόλαιο για 1+1 χρόνο, με τον έμπειρο Αμερικανό να μη μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις μίας ελίτ ομάδας της EuroLeague, αλλά να λειτουργεί άκρως επαγγελματικά σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, να βοηθάει σε αποδυτήρια και προπονήσεις και να αποχωρεί σαν φίλος.

Ο παίκτης που δεν χωράει

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να βγει από ακόμα μία σχέση. Από αυτή με τον Ίγκνας Μπραζντέικις, για τον οποίο μάλιστα επένδυσε ένα μεγάλο ποσό (500.000 ευρώ) ώστε να τον αποκτήσει από τη Ζάλγκιρις Κάουνας. Ο 25χρονος ύψους 2μ.01 γκαρντ-φόργουορντ έχει potential για να εξελιχθεί σε αξιόλογο παίκτη στη EuroLeague, ωστόσο στους Πειραιώτες δεν χωράει καθώς πιάνει θέση ξένου. Και οι ευκαιρίες που πήρε για να αποδείξει ότι “έχει” το επίπεδο, δεν ήταν και λίγες.

Ο μονόδρομος στη θέση που “καίει”

Η σημαντικότερη υπόθεση που πρέπει να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός είναι η απόκτηση ενός σούπερ σκόρερ, ενός παίκτη που θα έχει το εύκολο καλάθι.

Η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα και του Σάσα Βεζένκοβ και η αποτυχία της απόκτησης ενός εκ των Μάικ Τζέιμς – Κέντρικ Ναν δημιούργησαν έναν έξτρα φόρτο εργασίας στους παίκτες του Μπαρτζώκα, που έπρεπε να παίζουν 40 λεπτά στα κόκκινα για να κερδίζουν.

Κι όταν κολλούσαν, τους έλειπε το “πολυβόλο” που θα καθάριζε τη μπουγάδα.

Ο Κίναν Έβανς θα έλυνε πολλά προβλήματα, θα λειτουργούσε και στις δύο θέσεις των γκαρντ, θα ταίριαζε με τους υπάρχοντες κοντούς, θα ήταν αξιόπιστος και στις δύο πλευρές του παρκέ, όμως ο δεύτερος σοβαρός τραυματισμός τον φρέναρε. Ο Ολυμπιακός καλείται να επενδύσει σε άλλον παίκτη, έχει χρήματα να διαθέσει, όμως η αγορά είναι πλέον αρκετά “στενή” καθώς ο Τζέιμς έμεινε στη Μονακό, ο Πάντερ πηγαίνει στη Μπαρτσελόνα και άλλοι αυτού του επιπέδου δεν υπάρχουν στη δεξαμενή των free agents.

Υπάρχουν πάντως γκαρντ που ενδέχεται να αποδεσμευθούν τις επόμενες ημέρες (π.χ. ο Λαπροβίτολα από τη Μπαρτσελόνα), υπάρχει πάντα και η αγορά του NBA με τον Εβάν Φουρνιέ να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει για τους Πειραιώτες.

Ο Γάλλος (32, 1μ.98) μετράει 12 χρόνια στη Λίγκα (13.6 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1 κλέψιμο ανά 27.7 λεπτά σε 704 αγώνες), έχει εισπράξει 145.384.369 δολάρια, έχει συμβόλαιο 19 εκατομμυρίων με τους Πίστονς, ωστόσο η ομάδα του Ντιτρόιτ αναμένεται να τον αποδεσμεύσει έως τις 29 Ιουνίου για να συνεχίσει το χτίσιμο γύρω από τον Κέιντ Κάνινχαμ και τους νεαρούς αθλητές της.

Ο Φουρνιέ είναι σε καλή ηλικία, βλέπει την πόρτα του NBA να κλείνει, εξυπακούεται πως σε περίπτωση που αποφασίσει να γυρίσει στην Ευρώπη πολλοί θα ασχοληθούν μαζί του, αν όμως ο Ολυμπιακός θέλει να ταράξει τα νερά, πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να τον διεκδικήσει. Άλλωστε κι εκείνος έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν τη συμπάθειά του για τους ερυθρόλευκους και για τον κόσμο τους. Κι αν οι Πειραιώτες του προσφέρουν το χρήμα, το κίνητρο, το περιβάλλον για να ηγηθεί, θα έχουν πιθανότητες να τον αποκτήσουν.

Με έναν παίκτη αυτής της κλάσης, η καθημερινότητα θα γίνει πιο εύκολη και για τον Τόμας Γουόκαπ που χωρίς τον Σλούκα στο πλευρό του δυσκολεύθηκε, είχε 4 πόντους μέσο όρο στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα, 4 πόντους στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2/11 σουτ), 6 πόντους στο Game 4 με τον Παναθηναϊκό (2/6 σουτ) και 2 πόντους από βολές σε 33 λεπτά στο Game 5 με τους πράσινους.

Ο Γουόκαπ δεν είναι σκόρερ, χρειάζεται έναν “Σλούκα” ή έναν “Τζέιμς” στο πλευρό του, το έχει δηλώσει ανοιχτά και περιμένει αυτή την κίνηση ώστε να αφοσιωθεί την επόμενη σεζόν σε δουλειές που μπορεί να κάνει άριστα στο παρκέ.

Η περίπτωση Ντόρσεϊ

Άσχετα από την περίπτωση του παίκτη-πολυβόλου, ο Ολυμπιακός θέλει και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ώστε να έχει δύο αξιόλογους πόιντ και δύο αξιόλογους σούτινγκ γκαρντ, αλλά και γιατί πρέπει να βάλει στο ρόστερ του Έλληνες επιπέδου.

Ο 28χρονος ομογενής δεν είναι ελεύθερος, πρέπει να αποδεσμευθεί από τη Φενέρμπαχτσε και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές του δεν είναι πολλές, σίγουρα όμως η επιστροφή στον Ολυμπιακό μοιάζει ιδανική καθώς θα μπει σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει, θα παίξει για έναν προπονητή που μιλάει για εκείνον με κολακευτικά λόγια, θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας με την οποία έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (12.8 πόντοι, 52% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο, 78% στις βολές, 2.3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 10.3 PIR ανά 24:10 σε 38 αγώνες την περίοδο 2021/22).

Ο απαραίτητος και η υπομονή

Από εκεί και πέρα, στον Ολυμπιακό παρακολουθούν και την περίπτωση του Σάσα Βεζένκοβ που έχει ενημερώσει τους Κινγκς ότι δεν θέλει να επιστρέψει στο Σακραμέντο για δεύτερη σεζόν. Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πότε, αν και με ποιον τρόπο θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση, καθώς ο μεν οργανισμός θα προσπαθήσει να πάρει την πιο συμφέρουσα επιλογή, ο δε αθλητής θεωρεί ότι αδικήθηκε και περιμένει πως με τον έναν (ανταλλαγή) ή με τον άλλο τρόπο (αποδέσμευση) θα αποχαιρετήσει την Καλιφόρνια. Ιδανικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για τον Βεζένκοβ έχουμε αναλύσει σε κείμενα, σε εκπομπές και στο Bald Brothers όλα τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι στον Ολυμπιακό η πόρτα είναι ανοιχτή, για την ακρίβεια δεν έκλεισε ποτέ, με τη διοίκηση να θεωρεί τον Σάσα μοναδική περίπτωση και τον Μπαρτζώκα να γνωρίζει ότι στο ενδεχόμενο της επιστροφής του Βούλγαρου φόργουορντ, ο Ολυμπιακός θα εκτοξεύσει το επίπεδό του κυρίως στο κομμάτι της εκτέλεσης και της παραγωγικότητας, φυσικά και στο ριμπάουντ.

Ο Ράιτ και οι νεαροί

Στον Ολυμπιακό ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν δύο (Κάναν και Σίκμα), θέλουν να βρουν μία λύση με τον Μπραζντέικις και να ενεργοποιήσουν την option στο συμβόλαιο του Μόουζες Ράιτ. Θα υπάρχει, πράγματι, υπερφόρτωση στη φροντ λάιν με τους Φαλ, Μιλουτίνοβ, Ράιτ και αυτή η υπερφόρτωση θα είναι ακόμη πιο έντονη αν επιστρέψει ο Βεζένκοβ και μπει σε μία θέση στην οποία επίσης υπάρχουν ο Πίτερς και ο Πετρούσεβ, προς το παρόν ωστόσο το πλάνο είναι να μείνει ο νεαρός Αμερικανός που απέδειξε ότι είναι παίκτης επιπέδου EuroLeague, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και εξαιρετικό χαρακτήρα.

Από εκεί και πέρα, στον Ολυμπιακό ενδέχεται να αναζητήσουν έναν έξτρα γκαρντ σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Λούντζης και αυτός ο γκαρντ θα προέρχεται σίγουρα από την ελληνική αγορά. Θα στηριχθούν οι νεαροί Αμπόση – Σπάρταλης κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι Πειραιώτες θα μπουν στη σεζόν 2024/25 με ένα ρόστερ που θα έχει 15 αθλητές ικανούς να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Το ονειρικό ρόστερ θα είναι κάπως έτσι

Με τον Παναθηναϊκό σε ραγδαία άνοδο, στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι πρέπει να επενδύσουν για να διεκδικήσουν την κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό θέλει ο οργανισμός, αυτό θέλει ο κόσμος και δεν αποκλείεται στην έναρξη της περιόδου οι δύο ελληνικές ομάδες να έχουν τα κορυφαία ρόστερ σε όλη την Ευρώπη.

Με τον Γουόκαπ (Έλληνας), τον Γουίλιαμς-Γκος, τον Μήτρου-Λονγκ (Έλληνας) στον άσο, με έναν “Φουρνιέ”, τον Ντόρσεϊ (Έλληνας) και τον ΜακΚίσικ στο δύο, με τον Παπανικολάου (Έλληνας), τον Λαρεντζάκη (Έλληνας) στο τρία, με τους Βεζένκοβ (Έλληνας), Πίτερς, Πετρούσεβ στο τέσσερα και με τους Φαλ, Μιλουτίνοβ, Ράιτ στο πέντε, ο Ολυμπιακός θα έχει πράγματι ένα ονειρικό ρόστερ. Και με έξι παίκτες που θα καλύπτουν την εξάδα των Ελλήνων με ποιοτικό τρόπο.

Δεν θα προκαλέσει, πάντως, έκπληξη αν οι Πειραιώτες επιλέξουν τον καλύτερο διαθέσιμο παίκτη και τελικά αυτός δεν αγωνίζεται στο δύο, αλλά στο τρία.

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να θεωρηθεί starting SG και να παίξει 25 λεπτά, οπότε αν στο λιμάνι προτιμήσουν έναν πρωτοκλασάτο σμολ φόργουορντ για να προφυλαχθεί και ο Κώστας Παπανικολάου που μεγαλώνει, θα είναι λογικό να καλύψουν το δύο με τους Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη και να φορτώσουν το τρία. Εκτός αν ξεκαθαρίσει άμεσα η υπόθεση Βεζένκοβ και ξεκινήσουν άλλου είδους συζητήσεις.