Ο Παναθηναϊκός AKTOR προχωρά σε μία κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον. Οι πράσινοι θα εγκαταστήσουν στο ΟΑΚΑ το glass floor, το οποίο αποτελεί την επανάσταση στα γήπεδα του μπάσκετ.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, οπουδήποτε έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε. Τόσο οι αθλητές, όσο και οι θεατές, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο γυάλινο δάπεδο, το οποίο δειλά-δειλά εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερα γήπεδα.

Ένας από τους λόγους που δεν εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς είναι το κόστος. Τα χρήματα που απαιτούνται για την εγκατάστασή του είναι αρκετά, καθώς η τιμή του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 εκατομμύρια. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, πρόκειται για μία αρκετά κοστοβόρα επένδυση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ του ενός και των δύο εκατομμυρίων.

Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U19, όταν η καινοτόμα ιδέα της FIBA μετουσιώθηκε σε πράξη και οι αθλήτριες της διοργάνωσης αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο δάπεδο της νέας εποχής. Λίγους μήνες αργότερα, η Μπάγερν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το glass floor στην πρεμιέρα της στο γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο το γυάλινο δάπεδο πέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το All Star Game του NBA διεξήχθη σε αυτή τη νέα επιφάνεια, ενώ τον Μάιο του 2024 η FIBA διοργάνωσε το Final Four του Basketball Champions League σε glass floor.

Τόσο οι αθλητές, όσο και οι θεατές εντυπωσιάστηκαν από τη νέα εμπειρία που προσφέρει στο άθλημα αυτή η καινοτομία, η οποία μεταξύ άλλων λύνει και ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους παίκτες και δεν είναι άλλο από τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα στο παρκέ.

Οι αθλητές έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις ανησυχίες τους για πιθανούς τραυματισμούς σε περίπτωση που γλιστρήσουν σε αυτά, ωστόσο με το γυάλινο δάπεδο αυτό το πρόβλημα λύνεται οριστικά. Όλες οι διαφημίσεις προβάλλονται ψηφιακά, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος τοποθέτησης αυτοκόλλητου.

Η επιφάνεια έχει δοκιμαστεί για την αποφυγή των κραδασμών, με σκοπό την αποφυγή συχνών τραυματισμών των παικτών. Όπως είναι λογικό, κάθε τι καινούριο γεννά ερωτήματα στον κόσμο και ένα από αυτά είναι αν μπορούν τα LED φώτα να δημιουργήσουν αντανακλάσεις και να δυσκολέψουν τους αθλητές. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η επιφάνεια είναι σχεδιασμένη να φιλτράρει τυχόν αντανακλάσεις.

Τα φώτα LED, τα έντονα χρώματα, η δυνατότητα εναλλαγής τους και η προβολή υλικού πάνω στον αγωνιστικό χώρο, περνούν το “περιτύλιγμα” του θεάματος σε άλλο επίπεδο, τόσο τηλεοπτικά, όσο και δια ζώσης.

Το μπάσκετ περνά σταδιακά σε μία νέα εποχή και ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι μεταξύ των πρώτων που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην καινοτόμα επιφάνεια που ενθουσιάζει αθλητές και φιλάθλους.

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τα βελτιωτικά έργα με σκοπό την αναβάθμιση του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, τότε μοιάζει δεδομένο ότι η μπασκετική εμπειρία του κόσμου και των παικτών θα εκτοξευθεί τη νέα αγωνιστική περίοδο.