Εκμηδενίστηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης το τελευταίο δίμηνο. Καθοριστικό ρόλο, διαδραμάτισε η συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Λιβάνου, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της εξέτασης όλων των αιτήσεων ασύλου από Σύρους για περίοδο 14 μηνών.

Τους τελευταίους δυο μήνες το 95% των αφίξεων αφορούν παράνομη διέλευση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ενώ δεν έχει υπάρξει άφιξη δια θαλάσσης. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της μεταβολής που συντελέστηκε.

Το 2024 ο Ιανουάριος ξεκίνησε με 778 αφίξεις, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών με 1.026 αφίξεις, τον Μάρτιο το φαινόμενο έφτασε στην κορύφωση του με 1.177, ενώ τον Απρίλιο ανήλθε στις 1.123.

Αφότου λήφθηκαν αποφάσεις για επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και της πράσινης γραμμής παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση.

Τον Μάιο ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατακόρυφα σε 299, ενώ περαιτέρω μείωση σημειώθηκε τον Ιούνιο, με μόλις 151 αφίξεις.

Ο αριθμός των αφίξεων ανέρχεται σε 4.474, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο αριθμός ανερχόταν σε 5.103.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται εντατικά οι επαναπατρισμοί και απελάσεις από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν επαναπατριστεί 201 μετανάστες. Από χώρες της Αφρικής: Κογκό, Καμερούν και Νιγηρία και της Ασίας: Πακιστάν, Ινδία και Μπαγκλαντές.

Πλέον το ισοζύγιο είναι θετικό, καθώς οι αναχωρήσεις είναι περισσότερες από τις αφίξεις.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Euronews, το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξένησε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
“Είμαστε ένας τόπος με αρκετά προβλήματα και δεν μπορούμε να επιφορτιστούμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων ανθρώπων που έρχονται εδώ”

Σύμφωνα με το Euronews η μαζική άφιξη μεταναστών, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σχετικά με τις αντοχές της χώρας.

Πηγή: www.alphanews.live