Η σεζόν 2023/24 πέρασε στα βιβλία της ιστορίας για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Το ολικό λίφτινγκ του περασμένου καλοκαιριού και η τεράστια οικονομική επένδυση που έγινε από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπολου, απέδωσαν καρπούς και με το παραπάνω. Οι πράσινοι έδωσαν τα κλειδιά στον Εργκίν Αταμάν και τον Κώστα Σλούκα και οι δυο τους οδήγησαν την ομάδα σε κορυφές που είχε χρόνια να πατήσει.

Η εκτόξευση από την 17η περσινή θέση στην EuroLeague έως την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης, με καθηλωτικό μπάσκετ, θα είναι μια συνθήκη που θα μνημονεύεται για χρόνια στα ευρωπαϊκά πάρκε.

Όμως και η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Stoiximan Basket League μετά από τρία χρόνια, με ανατροπή από το 0-2, απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, αποτέλεσε το κερασάκι στη φετινή τούρτα του Παναθηναϊκού AKTOR. Μια σεζόν επιτυχημένη πέρα από κάθε προσδοκία και όνειρο.

Η επόμενη μέρα

Ωστόσο, οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν πολύ, γιατί ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Ή για την ακρίβεια έχει ήδη ξεκινήσει, απλά από εδώ και στο εξής θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαθός “το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς εκεί”.

Κι αυτός είναι, πλέον, ο στόχος στο στρατόπεδο των πρασίνων, αφού έχουν μπει οι βάσεις και δεν θα χρειαστούν ξανά τόσες πολλές και τόσο μεγάλες, ταυτόχρονες αλλαγές σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Αυτοί που φεύγουν

Ας ξεκινήσουμε με αυτούς που του χρόνου δεν θα είναι κάτοικοι ΟΑΚΑ. Ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι δεν κατάφερε να προσφέρει πολλά στο τριφύλλι. Ενδεχομένως δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το κορυφαίο επίπεδο και τις πολύ υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν στον Παναθηναϊκό. Για αυτό ακριβώς, ο Πολωνός σέντερ ετοιμάζεται να επιστρέψει εκεί από όπου ήρθε στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ισπανία.

Όχι όμως και στην ίδια ομάδα, αφού πέρσι αγωνιζόταν στην Γκραν Κανάρια, ενώ η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα τον βρει στη Μάλαγα, την πρωταθλήτρια του Basketball Champions League.

Ο πρόεδρος του συλλόγου το είπε εξάλλου ξεκάθαρα, σε πρόσφατες δηλώσεις του: “Αν ο Μπαλτσερόφσκι αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, τότε θα έρθει σε εμάς. Δεν θέλουμε να πούμε πολλά περισσότερα, αλλά μιλάμε εδώ και πολύ καιρό. Αν αποχωρήσει, κάτι που δεν είναι σίγουρο, έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να έρθει, επειδή δεν είχε χρόνο συμμετοχής και θέλει να παίζει περισσότερο. Πιστεύει ότι μπορεί να βελτιωθεί και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί”.

Δρομολόγιο επιστροφής θα πάρει και ο Λούκα Βιλντόσα, ο οποίος αναμένεται να γυρίσει στον Ερυθρό Αστέρα. Ο Αργεντίνος γκαρντ αγωνίστηκε με τους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου τη σεζόν 2022/23, ενώ είχε συμφωνήσει με τους πράσινους για τη μεταγραφή του πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί εκείνη.

Ο Βιλντόσα δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αταμάν, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί σε έναν πιο περιορισμένο ρόλο δίπλα στους Κώστα Σλούκα, Τζέριαν Γκραντ και εν συνεχεία Κέντρικ Ναν και κάπως έτσι θα αναχωρήσει για γνώριμα για εκείνον λημέρια, έχοντας προσθέσει δύο κούπες στο βιογραφικό του.

Μπασκετική στέγη θα αλλάξει και ο Λευτέρης Μαντζούκας, ο οποίος θα παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα (σσ. πιθανότατα τον Προμηθέα ή τον Άρη), για να βρει τον χρόνο και τον ρόλο που χρειάζεται ώστε να εξελιχθεί και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Πριν τον δανεισμό του αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό (σσ. αφού η τρέχουσα συμφωνία μπαίνει στον τελευταίο χρόνο ισχύς της), που τον θεωρεί μεγάλο asset, αλλά δεν μπορεί στην παρούσα φάση να του δώσει τις ευκαιρίες που πρέπει να πάρει σε αυτή την ηλικία για να “ψηθεί”.

Αυτοί που έχουν ήδη ανανεώσει

Κέντρικ Ναν, Μάριους Γκριγκόνις και Τζέριαν Γκραντ κέρδισαν πρόωρη επέκταση των συμβολαίων τους στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Ανακοίνωση από την πλευρά της πράσινης ΚΑΕ υπήρξε μόνο για τον πρώτο, ο οποίος έχει βέβαια NBA-out στο συμβόλαιό του για το καλοκαίρι του 2024, αλλά και για το επόμενο.

Ο Λιθουανός γκαρντ/φόργουορντ θα παίζει με το τριφύλλι στο στήθος για ακόμα τρία χρόνια, ενώ ο έτερος Αμερικανός γκαρντ, που δεν είχε ενθουσιάσει αρχικά τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά εξελίχθηκε σε λίρα εκατό και στις δύο πλευρές του παρκέ, έχει δώσει τα χέρια του με τους πράσινους για συμβόλαιο δύο ακόμα ετών.

Αυτοί που συνεχίζουν στα πράσινα

Κώστας Σλούκας (2026), Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (2025), Δημήτρης Μωραΐτης (2026), Ιωάννης Παπαπέτρου (2025), Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (2025), Ντίνος Μήτογλου (2026), Ματίας Λεσόρ (2025) και Κώστας Αντετοκούνμπο (2025) δεσμεύονται με συμβόλαια και αναμένεται να συνεχίσουν κανονικά τις θητείες τους στον Παναθηναϊκό AKTOR.

Οι πρώτοι μεταγραφικοί στόχοι για τη σεζόν 2024/25

Με τον Λούκα Βιλντόσα να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να προσθέσει στο ρόστερ του έναν ακόμα γκαρντ, έναν ακόμα χειριστή. Αυτός που έχει ξεχωρίσει και αποτελεί τον μεγάλο στόχο του Εργκίν Αταμάν και των ανθρώπων της διοίκησης είναι ο Λορέντζο Μπράουν.

Ο 34χρονος Αμερικανός γκαρντ μέτρησε φέτος 13.2 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 29’18” συμμετοχής σε 38 παιχνίδια με την Μακάμπι στην EuroLeague. Το μέλλον του στην ομάδα του λαού μοιάζει εδώ και καιρό αβέβαιο, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το κλαμπ με την μετακόμισή του στο Βελιγράδι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπράουν είχε απασχολήσει και παλαιότερα τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι τον είχαν “κυνηγήσει” και το καλοκαίρι του 2020, μετά την rookie σεζόν του στην Ευρώπη με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν προπονητής της ομάδας ήταν τότε ο Γιώργος Βόβορας. Παρά τις προσπάθειες, τότε δεν επετεύχθη ο γάμος, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ξεκινάει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες από εντελώς διαφορετική βάση, όντως ο πρωταθλητής Ευρώπης και κινούμενος σε άλλα οικονομικά μεγέθη.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Μπράουν έχει συμβόλαιο σε ισχύ έως και το φινάλε της σεζόν 2025/26 με την Μακάμπι, οπότε αυτό θα πρέπει να “σπάσει” κάπως για να μετακίνηθει ο παίκτης.