Μετά από μια… χορταστική πρώτη αγωνιστική, πλέον μπαίνουμε στην δεύτερη, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει τρεις αναμετρήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει ο αγώνας Γερμανία – Ουγγαρία.

Κροατία-Αλβανία

Με 3-0 ηττήθηκαν από την Ισπανία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης οι Κροάτες και ο  Ζλάτκο Ντάλιτς χαρακτήρισε «φθηνά» λάθη τα τέρματα που δέχτηκαν οι παίκτες του, οι οποίοι φάνηκαν να μην πατούν καθόλου καλά στον αγωνιστικό χώρο. . Ο Κροάτης ομοσπονδιακός παράλληλα δεν δίστασε να τα βάλει με τον Πέτκοβιτς για το χαμένο πέναλτι, τονίζοντας πως την εκτέλεση έπρεπε να αναλάβει άλλος παίκτης: «Ο Πέτκοβιτς είναι πολύ καλός εκτελεστής αλλά είχε χάσει πέναλτι κόντρα στον ίδιο τερματοφύλακα στο Nations League. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, εγώ είχα δώσει εντολή να το εκτελέσει είτε ο Μάγερ είτε ο Πέρισιτς, αφού είχαν βγει εκτός οι Μόντριτς και Κόβατσιτς».

Η Κροατία δεν έχει πια περιθώριο για άλλο… στραβοπάτημα και για το σημερινό παιχνίδι ο Ντάλιτς δήλωσε ότι  «η Αλβανία είναι μαχητική ομάδα, με την Ιταλία έχασε δύσκολα και διατηρεί ενθουσιασμό, δεν θα πτοηθεί από την ήττα της. Θα είναι δύσκολα για μας και πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί». Ο Νίκολα Βλάσιτς τέθηκε εκτός για το υπόλοιπο της διοργάνωσης και λογικά θα υπάρξουν αλλαγές στην ενδεκάδα.

Η Αλβανία μπορεί να έσπασε το ρεκόρ του γρηγορότερου γκολ στην ιστορία του EURO, με το τέρμα του Μπαϊράμι απέναντι στην Ιταλία, ωστόσο δεν ήταν πειστική η εμφάνισή της και γνώρισε δίκαια την ήττα με 2-1. Προέκυψε αγωνιστικό πρόβλημα με τον Ασάνι, ο οποίος δεν είναι στο 100% για να αγωνιστεί απέναντι στην Κροατία. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο κόουτς Σιλβίνιο θα κάνει μία μόνο αλλαγή στην ενδεκάδα σε σχέση με αυτήν κόντρα στην Ιταλία, με τον Χότζα να μπαίνει στο αριστερό άκρο της επίθεσης αντί του Σέφερι.

Πιθανές ενδεκάδες

Κροατία: Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Σόσα – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Κράμαριτς, Πέτκοβιτς, Πέρισιτς.

Αλβανία: Στρακόσια – Χίσαϊ, Αγέτι, Τζιμσίτι, Μιτάι – Λάτσι, Ραμαντάνι, Ασλάνι – Χότζα, Μπρόγια, Μπαϊράμι.

Γερμανία-Ουγγαρία

Η νίκη με 5-1 στην πρεμιέρα κόντρα στη Σκωτία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Γερμανίας στα τελικά EURO, αλλά η Ουγγαρία λογικά θα… ζορίσει λίγο περισσότερο τους οικοδεσπότες. «Ήταν μόνο το πρώτο βήμα» είπε ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει την ίδια ενδεκάδα με την πρώτη αγωνιστική.

«Πήραμε ανάσες και προετοιμαστήκαμε καλά. Οι τελευταίες μέρες ήταν καλές για εμάς. Εχουμε αναλύσει την Ουγγαρία και έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θέλουμε να παίξουμε με ή χωρίς την μπάλα. Δεν περιμένουμε κάθε παιχνίδι να είναι περίπατος, όμως στόχος είναι η νίκη. Ξέρουμε ότι οι Ούγγροι είναι δυνατοί σε καταστάσεις μετάβασης κι έχουν εξαιρετικούς επιθετικούς στο ψηλό παιχνίδι. Επίσης, δουλεύουν πολλά χρόνια με τον ίδιο προπονητή» συμπλήρωσε ο προπονητής της «νάσιοναλμανσαστ».

Απογοητευτική ήταν η εικόνα της των Ούγγρων κόντρα στην Ελβετία και δίκαια ηττήθηκαν με 3-1. «Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ως επικεφαλής της ομάδας, εγώ είμαι ο Νο1 υπεύθυνος», δήλωσε μετά από το ματς ο Μάρκο Ρόσι, ενώ πρόσθεσε: «Πριν από τρία χρόνια είχαμε χάσει με τρία γκολ διαφορά το πρώτο παιχνίδι στη διοργάνωση, αλλά στη συνέχεια βελτιωθήκαμε και μάλιστα σε ματς με Γαλλία, Γερμανία. Χρειαζόμαστε μία παρόμοια βελτίωση και τώρα. Βέβαια, μόνο εύκολο δεν θα είναι απέναντι στους Γερμανούς, που είναι με διαφορά η κορυφαία ομάδα του ομίλου». Στόχος της Ουγγαρίας είναι ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να παίξει… τελικό πρόκρισης με τη Σκωτία. Πολύ πιθανό και οι Ούγγροι να παραταχθούν με την ενδεκάδα της πρεμιέρας.

Πιθανές ενδεκάδες

Γερμανία: Νόιερ – Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα, Μίτελστεντ – Κρόος, Αντριχ – Μουσιάλα, Γκουντογκάν, Βιρτς – Χάβερτς.

Ουγγαρία: Γκουλάτσι – Α. Σαλάι, Όρμπαν, Φιόλα – Κερκέζ, Σέφερ, Νάγκυ, Μπόλα – Ρ. Σαλάι, Σομποσλάι – Βάργκα.

Σκωτία-Ελβετία

Μια… διαφορετική Σκωτία θα παρουσιαστεί στο δεύτερο παιχνίδι της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας απέναντι στην Ελβετία, όπως δήλωσε ο αρχηγός της, Τζον ΜακΓκιν. «Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να καταλάβεις τι πήγε στραβά κόντρα στη Γερμανία. Την Τετάρτη (19/6), θα δείτε μια διαφορετική Σκωτία. Μια ομάδα με ένα σημείο να αποδείξουμε, μάλλον περισσότερο στον εαυτό μας από οτιδήποτε άλλο. Βλέποντας τον αριθμό των οπαδών της Σκωτίας στο Μόναχο, αυτό είναι το απογοητευτικό, καθώς νιώθουμε ότι τους έχουμε απογοητεύσει. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ευκαιρία είναι ακόμα εκεί» είπε.

Καμία ομάδα της Σκωτίας δεν προχώρησε ποτέ από τη φάση των ομίλων σε τελική φάση.

Άσχημα είναι τα νέα για τον Ράιαν Πορτέους, ο οποίος αποβλήθηκε στην πρεμιέρα με αντίπαλο τη Γερμανία και τιμωρήθηκε για δύο αγώνες για το μαρκάρισμά του στον Ιλκάι Γκουντογκάν. Λογικά στη θέση του θα χρησιμοποιηθεί ο Χάνλεϊ. Μετά το «στραπάτσο» της πρώτης αγωνιστικής ο προπονητής  Στιβ Κλαρκ προτίθεται να προβεί σε ορισμένες αλλαγές. Ίσως δούμε στο αρχικό σχήμα τους Γκίλμουρ και Σάκλαντ αντί των Κρίστι και Άνταμς, αντίστοιχα.

Οι Ελβετοί επικράτησαν με 3-1 της Ουγγαρίας και θέλουν να διπλασιάσουν τις νίκες τους κάνοντας πια αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση. «Είδαμε το παιχνίδι της Σκωτίας με τη Γερμανία. Δεν είναι εύκολο να παίζεις κόντρα στους Γερμανούς στην πρεμιέρα. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις αυτό το πρέσινγκ.

Οι παίκτες μου άξιζαν τη νίκη απέναντι στην Ουγγαρία, όμως το ματς της Τετάρτης είναι εντελώς διαφορετικό. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι κερδίσαμε το πρώτο μας παιχνίδι. Μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Βέβαια, δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος με την εικόνα μας στο δεύτερο μέρος, πρέπει να παίξουμε καλύτερα στον αγώνα με τη Σκωτία» ανέφερε ο Μουράτ Γιακίν, ο οποίος δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα.

Πιθανές ενδεκάδες

Σκωτία: Γκαν – Χέντρι, Χάνλεϊ, Τίρνι – Ράλστον, ΜακΤόμινεϊ, ΜακΓκρέγκορ, Ρόμπερτσον – ΜακΓκιν, Άνταμς, Κρίστι.

Ελβετία: Ζόμερ – Σαρ, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ – Τσάκα, Φρέιλερ, Βίντμερ, Αμπισερ – Βάργκας, Ντόι, Εμπολό.

Το σημερινό πρόγραμμα

16:00 Κροατία – Αλβανία, ΡΙΚ
19:00 Γερμανία – Ουγγαρία, ΡΙΚ
22:00 Σκωτία – Ελβετία, ΡΙΚ