Έρευνα γεγονότων ζητά από τον ΟΚΥπΥ ο Υπουργός Υγείας, έπειτα από τις καταγγελίες της εθνικής επιτροπής Θαλασσαιμίας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας για ασυνεννοησία γιατρών και απουσία εξειδίκευσης για το θάνατο 41χρονου ασθενούς με δρεπανοκυτταρική αναιμία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο Υπουργός Υγείας με επιστολή του προς τον ΟΚΥπΥ ζητά όπως προχωρήσει ο Οργανισμός άμεσα σε διεξαγωγή έρευνας γεγονότων και όπως του αποσταλεί το πόρισμα εντός ενός μήνα.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η πρόεδρος της εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Ανδρούλα Ελευθερίου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α Νικόλας Λαζάρου επισημαίνουν την ανάγκη για θεσμοθέτηση πρωτοκόλλων, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν μερικά λεπτά για τη ζωή των ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Όπως αναφέρει η κ. Ελευθερίου, έχει ήδη γίνει καταγγελία για την υπόθεση και αναμένουν ότι θα διερευνηθεί. Εξηγεί επίσης ότι η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια σπάνια για την Κύπρο που επιφέρει σοβαρότατες επιπλοκές οι οποίες όταν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μεταξύ μερικών λεπτών ή ωρών, καταλήγουν σε πολύ σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, μέχρι και κατάληξη.
«Επιστημοσύνη υπάρχει, πραγματογνωμοσύνη υπάρχει, γιατροί που διαχειρίζονται τα άτομα αυτά υπάρχουν, δεν υπάρχει όμως μια θεσμοθετημένη κατάσταση διαδικασιών που να ενημερώνουν τους γιατρούς των ΤΑΕΠ και των κλινικών σε ποιους γιατρούς να αποταθούν όταν μεταβεί ένα άτομο με δρεπανοκυτταρική αναιμία.»
«Αυτοί οι άνθρωποι σε 30 λεπτά πρέπει να μεταφερθούν κάπου που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν», υπογραμμίζει.
Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο μηχάνημα το οποίο ζητούν εδώ και τέσσερα χρόνια, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει το μηχάνημα ωστόσο όχι στη διάθεση των ατόμων που χρειάζονται αφαιμαξομετάγγιση, μια πρακτική η οποία πρέπει να εφαρμοσθεί εντός 30 λεπτών ή εντός λίγων ωρών και σώζει ζωές.
«Το άλφα και το ωμέγα για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση στο ΤΑΕΠ», τονίζει ο κ. Λαζάρου.
Όπως αναφέρει, η ενημέρωση που έχει για την περίπτωση του 41χρονου είναι ότι περίμεναν αρκετές ώρες για να δουν ποιος θα αναλάμβανε τον ασθενή και αυτοί που είχαν αναλάβει τον ασθενή κατέβαλαν το παν των δυνατοτήτων τους.
Ο κ. Λαζάρου επισημαίνει ότι με την ίδρυση του Συνδέσμου ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α το 2019 είχαν μπει σε προτεραιότητα όλα όσα αναδεικνύονται σήμερα με την υπόθεση του 41χρονου, επισημαίνοντας την θεσμοθέτηση πρωτοκόλλων και την ανάγκη για δημιουργία μονάδας αφαιμαξομετάγγισης.
«Ξέρω τη δουλειά μου» είναι η απάντηση που λαμβάνουν από τους γιατρούς οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, όπως αναφέρει ο κ. Λαζάρου, λέγοντας ότι είναι και ο ίδιος ασθενής και κάθε φορά που μεταβαίνει με κρίση σε νοσηλευτήριο και ενημερώνει για την κατάσταση, λαμβάνει αυτή την απάντηση, την ώρα που πρέπει να ενημερωθούν γιατροί που έχουν την επιστημοσύνη για τη διαχείρηση τέτοιων περιστατικών.

Πηγή: Alphanews