Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε τη σεζόν 2023/24 με τον πλεόν ιδανικό τρόπο. Κατακτώντας το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League με ολική ανατροπή από το 0-2 κόντρα στον Ολυμπιακό. Κι αυτό το σπουδαίο επίτευγμα είχε ακόμα πιο ξεχωριστή σημασία και από την κατάκτηση της EuroLeague για τους οπαδούς των πρασίνων, όπως τόνισε ο Ματίας Λεσόρ στο SPORT24 μετά τη νίκη με 87-82 στο Game 5 της σειράς των τελικών.

Ο Γάλλος σέντερ εξήγησε ακόμα πώς ο Εργκίν Αταμάν μετέδωσε στους παίκτες του την αυτοπεποίθηση και την νοοτροπία νικητή που κουβαλάει, ενώ αποκάλυψε τις υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος στη σύζυγο του πολυαγαπημένου φροντιστή των πρασίνων, Πάρη Δερμάνη, μετά τον θάνατό του.

Όταν υπέγραψες με τον Παναθηναϊκό AKTOR το περασμένο καλοκαίρι, πίστευες ότι μπορεί να εξελιχθεί τόσο επιτυχημένα η σεζόν;

“Το λέω από την αρχή της σεζόν ότι εγώ είμαι ο τύπος ανθρώπου που κοιτάζει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ήμουν επικεντρωμένος στο να βελτιώνομαι σε κάθε προπόνηση, σε κάθε ματς. Αυτό κάναμε όλοι και για αυτό κλείσαμε τη σεζόν στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Δεν ξεκινήσαμε την σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο τρόπο, αλλά όπως έχω πει, βλέπαμε κάθε αναμέτρηση ξεχωριστά. Χάναμε με 0-2, όμως συνεχίσαμε να πιστεύουμε και να κοιτάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Αυτό κάναμε και απέδωσε καρπούς για εμάς”.

Πίστεψες όμως στο όραμα του Εργκίν Αταμάν εξαρχής;

“Όλοι έχουν διαφορετικές εκδοχές. Ο κόουτς ήρθε και στις πρώτες του δηλώσεις έλεγε ότι θα κερδίσουμε τον Ολυμπιακό, ότι θα τελειώσουμε τη δυναστεία του Ολυμπιακού, ότι θα επιστρέψουμε στο Final Four. Αυτό ήταν το δικό του όραμα. Το δικό μου ήταν να πηγαίνω παιχνίδι με το παιχνίδι.

Ο προπονητής μας έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και τη μετέδωσε σε εμάς, γιατί πλέον παίζουμε κι εμείς με την ίδια αυτοπεποίθηση που διαθέτει εκείνος. Είναι υπέροχο να παίζεις για εκείνον. Είναι νικητής. Μας μετέδωσε αυτή την νοοτροπία, μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον οποιονδήποτε και να πετύχουμε τα πάντα”.

Η κατάκτηση της EuroLeague έφερε μία έκρηξη συναισθημάτων. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς για να διαχειριστείτε μια τόσο μεγάλη επιτυχία και να ανταπεξέλθετε σε μια τόσο δύσκολη σειρά τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό;

“Θα πω ψέματα αν πω ότι είναι το ίδιο το να κερδίζεις την EuroLeague και το πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να καταφέρεις να συγκεντρωθείς ξανά, αφότου έχεις κάνει το πιο μεγάλο πράγμα που υπάρχει στην Ευρώπη. Όμως οι οπαδοί της ομάδας μας σταματούσαν στον δρόμο και μας έλεγαν να κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο για εκείνους.

Η EuroLeague είναι σπουδαία, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι ακόμα μεγαλύτερο για εκείνους, ώστε να μπορούν να περπατάνε στον δρόμο και να λένε στους φίλους τους τους Ολυμπιακούς ότι εμείς πήραμε τον τίτλο και όχι εκείνοι. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, αλλά και για εμάς”.

Εσύ είσαι ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπως ήσουν και σε εκείνους της Παρτίζαν; Πώς το καταφέρνεις αυτό κάθε φορά;

“Είμαι; Νόμιζα ότι ο αγαπημένος τους είναι ο Σλούκας (σσ. γέλια). Τους αγαπώ κι εγώ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Όπως είπα μας έδωσαν τρελή ώθηση.

Είμαι αρκετά τυχερός που έχω παίξει για τους οπαδούς της Παρτίζαν, αλλά και για τους Έλληνες οπαδούς του Παναθηναϊκού. Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτούς τους οπαδούς δίπλα μου και μου δείχνουν τόση αγάπη. Δεν τα θεωρώ δεδομένα αυτά τα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω τέτοια υποστήριξη από αυτούς τους ανθρώπους”.

Βγαίνοντας στο παρκέ για την απονομή, είχες στους ώμους μια σημαία με τη φωτογραφία του Πάρη Δερμάνη. Είσαι μέλος του Παναθηναϊκού μόνο λίγους μήνες, αλλά είχατε έρθει αρκετά κοντά, σωστά;

“Είχα μία πραγματικά υπέροχη σύνδεση με τον Πάρη. Είναι απαίσιο αυτό που συνέβη και όλοι μας πληγωθήκαμε από τον θάνατό του. Υποσχέθηκα στην γυναίκα του ότι θα πάρουμε αυτό το τρόπαιο για εκείνον, ότι θα είμαστε δίπλα της και ότι θα σταθούμε στο πλευρό του γιου τους. Αυτό ήταν, λοιπόν, το πρώτο βήμα.

Ξέρουμε ότι ο Πάρης θα είχε ξετρελαθεί τώρα στα αποδυτήρια, το πόσο χαρούμενος θα ήταν για το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι μας βλέπει από εκεί που βρίσκεται και πιθανότατα πανηγυρίζει στον παράδεισο αυτή τη στιγμή. Τον σκεφτόμαστε κι αυτή η νίκη είναι και για εκείνον. Ο Πάρης ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος και ήμουν τυχερός που μπόρεσα να τον γνωρίσω”.

Εσύ πώς σκοπεύεις να γιορτάσεις αυτόν τον τίτλο;

“Δεν ξέρω. Θα μεθύσω σίγουρα. Πιθανότατα αύριο θα με βλέπετε όλη μέρα με ένα μπουκάλι στο χέρι. Δεν ξέρω ποιο είναι το πλάνο, θα είναι κάτι τρελό όμως”.