Απαράδεκτη ενέργεια συνιστά η απειλή κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο των απειλών που εκτόξευσε ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη της Ελλάδας,
«Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Γεραπετρίτης, η δήλωση του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι, «βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είπε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθεί να υπάρχει κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών.
«Ως προς την Κύπρο, συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά», είπε.
Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, «για τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική δύναμη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή επί τη βάσει των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων και των ιδίων ικανοτήτων των κρατών μελών», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
«Ειδικά σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό, τη συνταγματική ονομασία της χώρας», ανάφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι, η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ