Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε εκ νέου ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, με την Αστυνομία να ζητά την ανανέωση της κράτησης του, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο, και τον νέο του δικηγόρο, Ευστάθιο Ευσταθίου, να φέρει ένσταση στο αίτημα των Αρχών.

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Αστυνομίας υπάρχουν μαρτυρίες από πιστούς ότι έδωσαν εισφορές χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν τα χρήματα, ενώ στα χέρια των ανακριτών βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έδειξε πως ένα ποσό ύψους €1.330.000 δεν έχει δηλωθεί στον φόρο.

Από την πλευρά του ο Αρχιμανδρίτης απορρίπτει κάθε κατηγορία, δίνοντας εξηγήσεις για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του, ενώ την ίδια ώρα, έδωσε στοιχεία αναφορικά με χρήματα που κατά τη θέση του έδωσε στον Μητροπολίτη Ταμασού, ύψους 450 χιλιάδων, είτε για την προεκλογική του εκστρατεία, είτε για δώρα, ταξίδια και αγορά οχημάτων.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την ανανέωση της κράτησης του Αρχιμανδρίτη για άλλες οκτώ ημέρες, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί το ανακριτικό έργο και υπολείπεται αριθμός καταθέσεων αλλά και άλλες εξετάσεις που προκύπτουν στα πλαίσια της διερεύνησης.

Ο όρκος του ανακριτή, που απαριθμεί 45 σελίδες, κατατέθηκε στο Δικαστήριο, με τον ανακριτή στην συνέχεια να αντεξετάζεται από τον δικηγόρο του Αρχιμανδρίτη, Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος ζήτησε από τον ανακριτή να αναφερθεί στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της οκταήμερες κράτησης του υπόπτου.

Δικηγόρος: Θέλω να πείτε στο Δικαστήριο τι έχετε κάνει από τις 18 Ιουνίου. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί.

Ανακριτής: Έχουμε λάβει αριθμό καταθέσεων.

Δικηγόρος: Δηλαδή η απάντηση είναι ότι λάβατε απλά καταθέσεις;

Ανακριτής: Ναι και ανακρίναμε και τον ύποπτο.

Δικηγόρος: Από ποιον και με ποιο τρόπο;

Ανακριτής: Από εμένα, τέσσερις συνολικά φορές. Στις 19/6, 20/6, 21/6 και 25/6.

Ο δικηγόρος ζητά από τον ανακριτή να αναφερθεί στις ώρες που λήφθηκε η κατάθεση, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται. Ωστόσο ο συνήγορος τον κάλεσε να συμβουλευτεί το ημερολόγιο του, επιμένοντας να δώσει απαντήσεις ως προς τις ώρες και τον χρόνο που λήφθηκαν οι ανακριτικές καταθέσεις του μοναχού.

Ο ανακριτής αφού απάντησε πως διήρκησε περίπου πέντε ώρες η κατάθεση του υπόπτου, στον οποίο υποβλήθηκαν ερωτήσεις και στις οποίες προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς. Ακολούθως, ο δικηγόρος, ζήτησε από τον ανακριτή, Παναγιώτη Παναγιώτου, να αναφερθεί σε όλους τους χρόνους που διήρκησαν οι ανακριτικές καταθέσεις του Αρχιμανδρίτη, εκ των οποίων η μία διήρκησε δέκα λεπτά, καθώς ανέφερε πως θα αλλάξει δικηγόρο.

Δικηγόρος: Προέβαλε ισχυρισμούς στην τελευταία του κατάθεση;

Ανακριτής: Άσκησε το δικαίωμα του στη σιωπή.

Δικηγόρος: Και η ανάκριση του δεν έχει ολοκληρωθεί; Τι εννοείται;

Ανακριτής: Θα του υποβληθούν και άλλες ερωτήσεις. Είναι δικαίωμα του να ασκήσει σιωπή αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να του υποβάλουμε ερωτήσεις.

Δικηγόρος: Προβήκατε σε άλλες ενέργειες που πηγάζουν από τον ίδιο;

Ανακριτής: Λάβαμε δείγματα γραφής μια μέρα μετά το διάταγμα κράτησης του.

Δικηγόρος: Σε ποιο χώρο έλαβε χώρα;

Ανακριτής: Στα γραφεία της Αστυνομίας.

Δικηγόρος: Δηλαδή λάβατε δείγματα γραφικού χαρακτήρα πριν την κατάθεση;

Ανακριτής: Ναι

Ακολούθως ο δικηγόρος υπέβαλε ερωτήματα στον ανακριτή ως προς της ενέργειες της Αστυνομίας σε σχέση με τα όσα ισχυρίστηκε ο Αρχιμανδρίτης, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε, ενέπλεξε έξι πρόσωπα από τα οποία ακόμη δεν έχουν ληφθεί κατάθεση.

Δικηγόρος: Σε σχέση με τα άτομα που κάνετε αναφορά στον όρκο σας, που προκύπτουν από τις αναφορές του πελάτη μου, μπορείτε να αναφερθείτε;

Ανακριτής: Έχω ετοιμάσει κατάλογο και θα τον παραδώσω.

Δικηγόρος: Όχι να τον παραδώσετε τώρα. Η ερώτηση μου είναι πόσα άτομα προκύψαν από την κατάθεση του.

Ανακριτής: Έξι άτομα.

Δικηγόρος: Τι ενέργειες κάνατε για αυτά τα έξι άτομα.

Ανακριτής: Αναμένεται αν κληθούν για κατάθεση.

Δικηγόρος: Είχατε υπόψη τα άτομα;

Ανακριτής: Όχι

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως ο ανακριτής υποστήριξε πως τα έξι άτομα προέκυψαν από την κατάθεση του υπόπτου, ωστόσο υπέβαλε στον μάρτυρα την θέση πως αυτά τα άτομα προκύπτουν από συμπληρωματική ένορκη δήλωση του μοναχού, που ήταν εις γνώση της Αστυνομίας, όταν ζητείτο το πρώτο διάταγμα. Ο ανακριτής ανέφερε πως δεν ήταν εις γνώση των Αρχών η σχετική ένορκη δήλωση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νεκτάριου, ανέφερε πως η Αστυνομία δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε στην διάθεση της, ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο από τις 19 Ιουνίου δεν λήφθηκε καμία κατάθεση από τους έξι στους οποίους αναφέρθηκε ο μοναχός.

Ανακριτής: Γίνονται εξετάσεις για να εντοπιστούν.

Δικηγόρος: Γιατί δεν το αναφέρετε πριν;

Ανακριτής: Το λέω τώρα που με ρωτήσατε.

Δικηγόρος: Είναι από το περιβάλλον του υπόπτου;

Ανακριτής: Έχω ετοιμάσει κατάλογο για το Δικαστήριο.

Δικηγόρος: Πείτε στο Δικαστήριο, η αναφορά στον όρκο σας για στενό οικογενειακό περιβάλλον του υπόπτου, τι αριθμό καταθέσεων αφορά.

Ανακριτής: Δέκα.

Δικηγόρος: Τους εντοπίσατε;

Ανακριτής: Κάποιους ναι, κάποιοι αναμένεται να κληθούν. Επίσης να αναφέρω πως θα ανακριθούν ξανά που ήδη έχουν ανακριθεί.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, ανέφερε πως θα ανακριθούν πρόσωπα για συγκεκριμένα αδικήματα, με τον συνήγορο υπεράσπισης να διερωτάται ξανά γιατί από τις 20 Ιουνίου δεν λήφθηκε κατάθεση, εκφράζοντας την θέση πως «η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε καν να αξιοποιήσει τον χρόνο που είχε στη διάθεση της». Ωστόσο, ο ανακριτές απέρριψε τη θέση του δικηγόρου, λέγοντας πως άτομα ζήτησαν χρόνο, καθώς εκπροσωπούνταν από την δικηγόρο του Νεκτάριου που είχε αποσυρθεί.

Δικηγόρος: Και οι δέκα εκπροσωπούνταν από την ίδια δικηγόρο;

Ανακριτής: Ναι

Δικηγόρος: Εμένα η θέση μου είναι πως σας έστειλαν επιστολή για να προσέλθουν στην Αστυνομία και δεν έλαβαν ποτέ απάντηση για να τελειώνει η υπόθεση.

Ανακριτής: Όχι. Ζήτησαν χθες να έρθουν χθες την ίδια ώρα αρκετοί. Έγινε εφικτό χθες να έρθουν τέσσερα πρόσωπα και σήμερα θα ανακριθεί άλλο πρόσωπο. Εντός της ημέρας θα κληθούν και οι υπόλοιποι.

Δικηγόρος: Και τα τέσσερα πρόσωπα άσκησαν το δικαίωμα της σιωπής. Και οι διαδικασίες ήταν πολύ σύντομες. Πώς απαντάτε

Ανακριτής: Είναι σχετικό το σύντομες. Δεν έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δικηγόρος: Μην μου πείτε ονόματα, αλλά πείτε μου τις ώρες των καταθέσεων. Τι ώρα άρχισαν και τι ώρα τελείωσαν.

Ανακριτής: Η μία διήρκησε 10:20 με 11:00, η δεύτερη 15:10 με 19:40 για τον ύποπτο, 15:40 με 19:28, και τέταρτη 15:24 με 16:40.

Δικηγόρος: Πόσα άτομα εργάζεστε για την υπόθεση γενικότερα;

Ανακριτής: Από 4 άτομα και μετά την διαδικασία προσωποκράτησης, έχει ενισχυθεί με άλλα δύο άτομα. Εργαζόμαστε με σύστημα βάρδιας αλλά εργαζόμαστε καθημερινά.

Δικηγόρος: Πόσες ώρες την ημέρα;

Ανακριτής: Δεν μπορώ να πω ακριβώς

Δικηγόρος: Δεν θέλετε να πείτε γιατί θα φανεί πως δεν αξιοποιήσατε σωστά τον χρόνο.

Ο κ. Ευσταθίου, συνεχίζοντας την ριπή ερωτήσεων στον ανακριτή, ανέφερε πως έχει στα χέρια του τις επιστολές που αποσταλθήκαν στο Αρχηγείο από δικηγόρο, χωρίς να απαντηθούν, λέγοντας μεταξύ άλλων πως εσκεμμένα δεν του απάντησαν, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει ξανά το βράδυ με τις Αρχές.

Ο ανακριτής από την πλευρά του, απέρριψε την θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος στη συνέχεια του υπέβαλε ερωτήματα αναφορικά με τις ενέργειες που θα γίνουν, μεταξύ αυτών και να ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα που δεν μπορούσαν να ανακριθούν νωρίτερα.

Δικηγόρος: Είναι προγραμματισμένο σήμερα να ανακριθούν πρόσωπα;

Ανακριτής: Υπάρχει άτομο από το στενό κύκλο. Οι υπόλοιποι αναμένεται να κληθούν. Αν έρθουν σήμερα θα έρθουν.

Δικηγόρος: Και τελειώσαμε;

Ανακριτής: Δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσουμε σήμερα αν έρθουν να ανακριθούν. Έχει και άλλο ανακριτικό έργο. Δεν είναι μόνο από το στενό περιβάλλον. Θα ανακριθούν και άλλα άτομα. Άτομα που έθεσε ισχυρισμούς ο ύποπτος και άλλα άτομα.

Δικηγόρος: Μην αποφεύγετε να απαντήσετε. Θέλω να μου απαντήσετε. Μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Δικαστήριο. Πείτε μου πέραν τους 10 από στενό περιβάλλον και τους άλλους 6 που ανέφερε, ποιοι είναι οι άλλοι;

Ανακριτής: Έχω ετοιμάσει κατάλογο.

Δικηγόρος: Προηγουμένως είπατε λέω στην ένορκη δήλωση. Την βλέπετε να την δείτε και τελικά δεν λέτε. Σας υποβάλλω πως λέτε ψέματα. Προσπαθείτε να πετύχετε ένα οκταήμερο ενώ το ανακριτικό έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Ανακριτής: Υπολείπεται ανακριτικό έργο και έχω ετοιμάσει κατάλογο.

Δικηγόρος: Πέραν των 16, ποιες είναι οι υπόλοιπες καταθέσεις από τις 45 που λέτε; Τι μαρτυρία αφορά; Ως προς την φύση τους.

Ανακριτής: Έχουμε άλλους 19, άλλους έντεκα και άλλους τρεις.

Δικηγόρος: Θα λάβετε 33 καταθέσεις;

Ανακριτής: Αν φκαίνει τόσα…

Δικηγόρος: Σχετίζονται σε ποια αδικήματα; Σε σχέση πάντοτε ως προς τον πελάτη μου.

Ανακριτής: Κάποιοι θα ανακριθούν για συγκεκριμένα αδικήματα, κάποιοι ως μάρτυρες.

Δικηγόρος: Για ποια αδικήματα; Είναι φορολογικά; Έχουν σχέση με πλαστογραφία;

Ανακριτής: Είναι φορολογικά.

Δικηγόρος: Όλα αυτά τα στοιχεία, τα φορολογικά, τηρούνται στο τμήμα φορολογίας;

Ανακριτής: Έχουμε έκθεση από το Τμήμα Φορολογίας από την οποία προκύπτουν αδικήματα εναντίον του υπόπτου και άλλων προσώπων.

Δικηγόρος: Πέραν από αυτή την έκθεση, έχετε στα χέρια σας λογιστικά αρχεία;

Ανακριτής: Έχουμε διάφορα έγγραφα.

Δικηγόρος: Λογιστικά αρχεία;

Ανακριτής: Διάφορα έγγραφα, αξιολογούνται.

Δικηγόρος: Λογιστικά βιβλία εξασφαλίσατε;

Ανακριτής: Εξασφαλίσαμε διάφορα έγγραφα.

Δικηγόρος: Δεν θέλετε να απαντήσετε. Αν δεν ξέρετε, πείτε δεν ξέρω, μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Δικαστήριο.

Ακολούθως, ο κ. Ευσταθίου, ζήτησε από την ανακριτή να απαντήσει ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων που παραλήφθηκαν, είτε χειρόγραφα είτε σε ηλεκτρονική μορφή, με τον μάρτυρα να αναφέρει πως δεν είναι λογιστής και πως αυτά αξιολογούνται.

Δικηγόρος: Πείτε μας πώς αξιολογούνται.

Ανακριτής: Αξιολογούνται και μελετώνται από το Τμήμα Φορολογίας.

Δικηγόρος: Άρα εσείς δεν έχετε να διερευνήσετε τίποτε σε σχέση με το ΦΠΑ

Ανακριτής: Έχουμε να ανακρίνουμε άτομα.

Ο ανακριτής, ανέφερε πως σε σχέση με τα αδικήματα του ΦΠΑ, αναμένεται να ανακριθούν άλλα 19 πρόσωπα, ωστόσο πέραν αυτών, υπέδειξε πως έχει ήδη ανακριθεί ένα πρόσωπο, ενώ αναμένεται να κληθεί ακόμη ένας.

Συνολικά, όπως αναφέρθηκε, λήφθηκαν 110 καταθέσεις, εκ των οποίων οι 35 αφορούν τα αδικήματα που σχετίζονται με το ΦΠΑ και οι οποίες άρχισαν να λαμβάνονται μετά την έκθεση του Τμήματος Φορολογίας στις 14 Ιουνίου 2024.

Περαιτέρω, ο κ. Ευσταθίου στάθηκε στις ενέργειες που προτίθεται να προβεί η Αστυνομία, ενώ διερωτήθηκε εάν το διάταγμα της ανανέωσης έχει σχέση με την σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, κατά την οποία θα καθοριστεί ο χειρισμός της υπόθεσης, με τον μάρτυρα να αναφέρει πως δεν γνωρίζει και πως ο ίδιος είναι ανακριτής.

Αναφορικά με την ανάκριση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του διερωτήθηκε γιατί διακόπηκε η κατάθεση του, αφού όπως είπε, η Αστυνομία έχει ευθύνη να διερευνήσει και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συνεχιστεί η κατάθεση του.

Ανακριτής: Δεν υποβάλλουμε σε εξαντλητικές ανακρίσεις τον ύποπτο. Πρέπει να είναι ξεκούραστος και πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα του.

Δικηγόρος: Στις 20/6 δηλαδή που διήρκησε εννέα ώρες;

Ανακριτής: Έκαμε διαλείμματα.

Δικηγόρος: Γιατί δεν συνεχίστηκε και χθες όπως στις 20/6 και διακόπηκε; Εσείς λάβατε την κατάθεση;

Ανακριτής: Ναι

Δικηγόρος: Μετά το πέρας της κατάθεσης του, σχολάσατε;

Ανακριτής: Εργάστηκα ακόμα 45 λεπτά. Σχόλασα. Θα κοιμηθώ εκεί;

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Αντιγόνη Μιχαήλ, στην αγόρευση της, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως κατά τον χρόνο που έχει διαρρεύσει λήφθηκε μεγάλος αριθμός καταθέσεως, κάποιες από τις οποίες ήταν πολύωρες. Όπως ανέφερε, εκτός από τις καταθέσεις που αναμένεται να ληφθούν, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες που προκύπτουν από μάρτυρες, ενώ υποστήριξε πως υπολείπεται τεράστιο ανακριτικό έργο, στο οποίο εμπλέκεται και άλλη Υπηρεσία.

«Οι εξετάσεις γίνονται με την συνδρομή του Τμήματος Φορολογίας όπου αναλύει τα δεδομένα και ανάλογα καθοδηγεί την Αστυνομία. Ο χρόνος που ζητείται είναι δικαιολογημένος, ενόψει του ανακριτικού έργου που υπολείπεται. Όσο αφορά αν υπάρχει εύλογη υποψία, το Δικαστήριο θα κληθεί να τα αντεξετάσει από την ημέρα που εκδόθηκε το δεύτερο διάταγμα μέχρι σήμερα, καθώς έχει αποφασιστεί στην πρώτη διαδικασία τα θέματα αυτά», ανέφερε η κ. Μιχαήλ, λέγοντας καταληκτικά πως συντρέχουν οι λόγοι για ανανέωση της κράτησης του υπόπτου.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει πως ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε σωστά, εκφράζοντας την θέση πως δεν αξιοποιήθηκε, ενώ υπέδειξε πως δεν είναι αναγκαία η παράταση του χρόνου κράτησης του πελάτη του.

«Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά το ΦΠΑ. Ο μάρτυρας δεν γνώριζε να απαντήσει αν υπήρχαν λογιστικά βιβλία, είτε γιατί δεν γνώριζε, είτε γιατί δεν ήθελε. Αν αποκάλυπτε αν υπάρχουν λογιστικά, αυτό είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, λέγοντας πως με βάση τα συγκεκριμένα αδικήματα, ο πελάτης του θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος, αφού η κράτηση του δεν εξυπηρετεί σε οτιδήποτε.

H απόφαση του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο, αφού αξιολόγησε τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, έκρινε πως δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση του υπόπτου.

Όπως ανέφερε, η Αστυνομία έχει το βάρος να αποδείξει πως για το σκοπό που έχει εκδοθεί το διάταγμα, καθώς και η παράταση του, είναι αναγκαία, ενώ υπέδειξε πως θα πρέπει η υπόνοια θα πρέπει να αποδεικνύεται σε κάθε στάδιο.

«Από την ενώπιον μου μαρτυρία έχω ικανοποιηθεί ότι αποκαλύπτεται η διάπραξη των αδικημάτων. Προκύπτει εύλογες υποψίες πως ο ύποπτος συνδέεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Κρίνω πως ο χρόνος αξιοποιήθηκε επαρκώς, αφού λήφθηκαν 32 καταθέσεις, εκ των οποίων οι 21 ανακριτικές οι οποίες είναι χρονοβόρες. Το ανακριτικό έργο ήταν και παραμένει περίπλοκο», ανέφερε το Δικαστήριο.

Σε σχέση με την ανάκριση του υπόπτου, ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες, ωστόσο έπρεπε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του, δεδομένου πως αποχώρησε η δικηγόρος του. Επίσης, ανέφερε πως υπολείπεται ανακριτικό έργο, ενώ όπως είπε, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα που ισχυρίζονται πως εξαπατήθηκαν.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως προβληματίστηκε αν πρέπει να τεθεί υπό κράτηση ο ύποπτος, ωστόσο κατέληξε πως υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων, ειδικότερα αυτών από το περιβάλλον του Νεκτάριου.

Ως εκ τούτου το Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για την περαιτέρω κράτηση του υπόπτου, εκδίδοντας διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης του.

ΠΗΓΗ: Reporter