Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν λέει ο θυμόσοφος λαός…

Κάπως έτσι λοιπόν, και η σχέση του Ολυμπιακού με τον Αϊζάια Κάνααν έφτασε στο τέλος της, μετά από δύο χρόνια κοινής πορείας. Μιας πορείας, που μπορεί να πέρασε από… σαράντα κύματα ανά διαστήματα, αλλά παρέμεινε πάντοτε πιστή και με κοινό προσανατολισμό μέχρι και το φινάλε της.

Ο Αμερικανός γκαρντ αναμένεται να αποτελέσει σύντομα παρελθόν από την οικογένεια του Ολυμπιακού, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται φέτος το καλοκαίρι. Πάντως, δεν πρόκειται να βγάλει τα «ερυθρόλευκα» από πάνω του, αφού βρίσκεται μια «ανάσα» από την υπογραφή του στον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση της μη ανανέωσης του συμβολαίου του 33χρονου σουτίνγκ γκαρντ από πλευράς Πειραιωτών δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο… Το να προχωρήσεις σε αυτή την ενέργεια, να τερματίσεις δηλαδή τη συνεργασία σου με τον επί δύο χρόνια βασικό σου σουτέρ εμπεριέχει κινδύνους.

Αϊζάια Κάνααν:

Ωστόσο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, οι συνεργάτες του, αλλά και η διοίκηση του συλλόγου, εξέτασαν όλα τα δεδομένα, του παίκτη, της αγοράς, της επόμενης ημέρας της ομάδας κλπ, και έκριναν πως το «διαζύγιο» είναι μονόδρομος.

Μια απόφαση που θαρρώ πως πάρθηκε με… βαριά καρδιά, αλλά κρίνεται αναγκαία με βάση τα δεδομένα.

Από τις 8 Ιουλίου του 2022, όταν και έπιασε λιμάνι, ο Κέιναν, που μάθαμε τόσα χρόνια να τον λέμε Κάνααν με τον ίδιο πάντως να το απολαμβάνει (!), ήρθε να καλύψει το κενό του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην «ερυθρόλευκη» περιφέρεια, έχοντας ως βασικό του όπλο το μακρινό του σουτ και την εκτελεστική του δεινότητα.

Στοιχεία που μπορεί να μην τα έδειξε πλήρως στην πρώτη του χρονιά, εκείνη την ονειρική σεζόν του 2022/23, όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα από τα καλύτερα στιλ μπάσκετ που έχει δει και θαυμάσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Όμως, στα κρίσιμα ματς, συχνά-πυκνά δήλωνε το «παρών», όπως στο Game 1 των playoffs με τη Φενέρ και στη νίκη των Πειραιωτών (18π., 6/7τρ.), αλλά και στον αλησμόνητο τελικό του Final 4 και στην ήττα από τη Ρεάλ, εκεί όπου ολοκλήρωσε το ματς με 22 πόντους, 2 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ. Εκείνη τη σεζόν, σε 39 παιχνίδια σε επίπεδο Ευρωλίγκας, μέτρησε 6,3 πόντους, 1 ριμπάουντ και σχεδόν μία ασίστ με 38% ποσοστό στα τρίποντα σε 16,1 λεπτά συμμετοχής.

Και ενώ είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό μετά και την λογικότατη περίοδο προσαρμογής που χρειάζεται ο κάθε ένας αθλητής, ήρθε η απόφαση του τεχνικού τιμ να «θυσιάσει» τον Κάνααν στα playoffs της Stoiximan Basket League, κόβοντάς τον από την 6άδα ξένων, με γνώμονα φυσικά να πορευτεί η ομάδα μέχρι τους τελικούς με τρεις σέντερ (Φαλ, Μπολομπόι, Μπλακ).

Μια απόφαση που για έναν παίκτη του βεληνεκούς και της ιδιοσυγκρασίας του Κάνααν, είναι δεδομένο πως του πλήγωσε το «εγώ» του. Ωστόσο, ο ίδιος όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά δούλεψε ακόμα πιο σκληρά το καλοκαίρι, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη και τη θέση του στη βασική πεντάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Αϊζάια Κάνααν:

Η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα του άνοιξε φαρδιά πλατιά τον δρόμο στο να ηγηθεί επιθετικά της περιφέρειας του Ολυμπιακού, με τον ίδιο να αρπάζει την ευκαιρία και να αποτελεί – μαζί με τον Άλεκ Πίτερς – την αιχμή του «ερυθρόλευκου» δόρατος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε μια χρονιά με πολλά αγωνιστικά προβλήματα με τραυματισμούς, αλλά και με αρκετά σκαμπανεβάσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Κάνααν ήταν μία σταθερά στα χέρια των Πειραιωτών, προσφέροντας μάλιστα με το πάθος και την ενέργειά του και στο πίσω μέρος του παρκέ.

Στον δρόμο του Ολυμπιακού μέχρι την 3η θέση της Ευρωλίγκας 2023/24, ο έμπειρος πρώην ΝΒΑερ ολοκλήρωσε την χρονιά με 11,1 πόντους, 1,4 ασίστ, 1,2 ριμπάουντ και με το εκπληκτικό 42,5% πίσω από τα 6,75μ. ανά 23 λεπτά συμμετοχής σε 41 παιχνίδια. Highlights της σεζόν για τον ίδιο, οι 31 πόντοι επί της Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ με 9/14 τρίποντα, αλλά και η 27άρα επί της Φενέρ, στο τελευταίο και κρίσιμο ματς της regular season.

Ωστόσο, όπως και στη σειρά των playoffs με την Μπαρτσελόνα, όπου μέτρησε μόλις 6,6 πόντους μ.ο., σε αρκετά παιχνίδια της σεζόν είχε αυξομειώσεις στην απόδοσή του. Ενδεικτικό είναι πως στα 20 από τα 41 ματς, έμεινε κάτω από τους 10 πόντους, ενώ στα 15 από αυτά πέτυχε λιγότερους από 7 πόντους.

Αυτή ακριβώς η συνθήκη, το γεγονός δηλαδή πως δεν είχε μια σταθερή απόδοση και διάρκεια στο παιχνίδι του, καθώς μπορούσε τη μία μέρα να «σκοτώσει» τον οποιονδήποτε αντίπαλο, και την επόμενη να μείνει στα… ρηχά, αποτέλεσε ένα από τα βασικά στοιχεία της αποχώρησής του.

Η ηλικία – βαδίζει αισίως στα 34 του χρόνια – , τα χρήματα που ενδεχομένως θα κρίνονταν αρκετά και θα μπορούσαν κάλλιστα να επενδυθούν σε έναν άλλον παίκτη με περισσότερο potential, αλλά και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό ξένων στο νέο του ρόστερ, είναι τρεις ακόμα παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην εν λόγω απόφαση.

Ότι δέθηκε και αγάπησε τον σύλλογο και τον κόσμο του, αλλά και η ομάδα μαζί του είναι δεδομένο. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες δήλωνε πως θα ήταν «ευλογία» να παραμείνει στην ομάδα. Όμως, ο Ολυμπιακός, καλώς ή κακώς, καλείται να κοιτάξει το μέλλον του και να βρει – τουλάχιστον – μία καλύτερη εκδοχή του Αϊζάια Κάνααν στην ελεύθερη αγορά, για να καλύψει το κενό του Αμερικανού και παράλληλα να αναβαθμιστεί στη θέση «2».

Αϊζάια Κάνααν:

Ο Κίναν Έβανς, θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του «Νο.3», ωστόσο, ο σοβαρός τραυματισμός του πάει πίσω την υπόθεση και αφήνει μετέωρο το μέλλον του στον Πειραιά.

Με δεδομένο πως ο Μάικ Τζέιμς ανανέωσε με τη Μονακό, τον Έβανς τραυματία, τον Πάντερ να οδεύει προς Μπάρτσα, η ευρωπαϊκή ελεύθερη αγορά έχει λίγους ποιοτικούς «Κάνααν». Και όμως, πέραν από το ΝΒΑ που πάντα προκύπτουν «λαβράκια», υπάρχει και το όνομα του Έλληνα ομογενή, Τάιλερ Ντόρσεϊ!

Ποιος ξέρει, ίσως η μοίρα, τα φέρει έτσι και ο Κάνααν που αντικατέστησε τον Ντόρσεϊ πριν από δύο χρόνια, θα αντικατασταθεί από τον 28χρονο εκρηκτικό γκαρντ της Φενέρ.

Όπως και να έχει πάντως, το καλοκαίρι προμηνύεται «καυτό» για τον Ολυμπιακό, καθώς θα χρειαστεί να προσθέσει μερικά, ίσως 2-3 εξαιρετικά κομμάτια στο ήδη υπάρχον και ταλαντούχο «παζλ», με τον Κάνααν να αποχωρεί από το ΣΕΦ με το κεφάλι ψηλά, δίνοντας μάχες μέχρι το τέλος, αποτελώντας με τη σειρά του ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας!