Από εντάσεις, αντεγκλήσεις και διαφωνίες μεταξύ συνηγόρου υπεράσπισης και ανακριτή, «σημαδεύτηκε» η πολύωρη διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την έκδοση προσωποκράτησης του εν αργία Αρχμανδρίτη και ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, Νεκτάριου.

Στο κελί για οκτώ ημέρες
Μετά από σχεδόν οκτώ ώρες, o δικαστής Χαράλαμπος Σατσιάς χαρακτήρισε την υπόθεση ως «τεραστίων διαστάσεων» που καλύπτει μια χρονική περίοδο τεσσάρων ετών με «ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και περιπλοκότητα» και ανακοίνωσε την απόφαση του όπως θέσει υπό κράτηση τον ιερωμένο για περίοδο οκτώ ημερών.

Τα έντεκα αδικήματα
Τρείς και πλέον μήνες μετά τον εντοπισμό του χρηματοκιβωτίου στη Μονή Αββακούμ που περιείχε πέραν των €807,000, ο ιερωμένος συνελήφθη γύρω στις δέκα παρά δέκα το πρωί στο Αρχηγείο Αστυνομίας από μέλη της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, ως ύποπτος για συνολικά έντεκα αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2020 μέχρι τις 26/04/2024, μεταξύ των οποίων:
Συνωμοσία για καταδολίευση
Κλοπή από αντιπρόσωπο
Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις
Πλαστογραφία
Ψευδείς φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικά αδικήματα
Πολύωρη διαδικασία με τρεις διακοπές

Η δικαστική διαδικασία άρχισε στις δέκα και σαράντα το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις επτά το απόγευμα, με τρείς διακοπές που διέταξε ο δικαστής:
Η πρώτη από τις δώδεκα και τριάντα μέχρι τις δύο και τριάντα το μεσημέρι
Η δεύτερη από τις τέσσερις μέχρι τις τέσσερις και είκοσι το απόγευμα.
Η τρίτη από τις έξι και δέκα μέχρι τις έξι και τριάντα το απόγευμα

«Επιρρεπής στον επηρεασμό μαρτύρων»
Ο ανακριτής της υπόθεσης Παναγιώτης Παναγιώτου δικαιολόγησε το αίτημα της Αστυνομίας να τεθεί υπό κράτηση ο εν αργία Αρχιμανδρίτης στον 44 σελίδων όρκο που κατέθεσε, στον οποίο επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν άλλες εξήντα καταθέσεις και προέταξε το ενδεχόμενο επηρεασμού μαρτύρων. Παρουσίασε μάλιστα τρεις περιπτώσεις που είναι ενώπιον των Αρχών για προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων από τον ιερωμένο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «επιρρεπής στον επηρεασμό μαρτύρων»:
Γυναίκα
Αλλοδαπός άντρας
Μητέρα μοναχού
Δεν έχουν διαπιστωθεί οι ρόλοι

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι η σύλληψη του εν αργία Αρχιμανδρίτη κρίθηκε αναγκαία μετά από έκθεση που ετοίμασε το Τμήμα Φορολογίας, στην οποία περιλαμβάνονται νέα στοιχεία για την υπόθεση που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

«Ακόμα να διαπιστώσουμε τον ρόλο του καθενός στην υπόθεση. Γι’ αυτό πρέπει να ανακριθούν παράλληλα με την κράτηση του υπόπτου.»

Ενδείξεις και για άλλα αδικήματα
Ζήτησε δε, όπως παραμείνει υπό κράτηση για να ανακριθούν και άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι όλα τα χρήματα που διαχεριζόταν η Μονή κατέληγαν στον ίδιο, με τη συνδρομή άλλων προσώπων που αναμένεται να ανακριθούν.
«Υπάρχουν ενδείξεις που στοιχειοθετούν περαιτέρω και άλλα αδικήματα που διερευνούμε. Σε αυτό το στάδιο κρίνουμε ότι πρέπει να ανακρίνουμε πρόσωπα, να ανακριθεί ο ύποπτος και να παραμείνει υπό κράτηση.»

«Αδήλωτο» πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ
Ο ανακριτής της υπόθεσης εξήγησε ότι ανάμεσα στα νέα αδικήματα που διερευνόνται, συγκαταλέγεται ο εντοπισμός χρηματικού ποσού που ανέρχεται στο €1,133,000 ως εισπράξεις από το ζαχαροπλαστείο της Μονής χωρίς την έκδοση αποδείξεων, καθώς και δεύτερο χρηματικό ποσό που δηλωνόταν ως «Έξοδα Ανέγερσης της Μονής» ύψους €320.007 για το οποίο δεν εκδόθηκαν τιμολόγια.

«Τσουνάμι» ερωτήσεων από την υπεράσπιση
Με καταιγισμό ερωτήσεων προς τον ανακριτή της υπόθεσης, η δικηγόρος του εν αργία Αρχιμανδρίτη Αντριάνα Κλαϊδη υπέβαλε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για οκταήμερη κράτηση του 37χρονου ιερωμένου. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί κατά το τρίμηνο χρονικό διάστημα διερεύνησης της υπόθεσης από την Αστυνομία δεν κρίθηκε αναγκαία η σύλληψη και κράτηση τόσο του ύποπτου εν αργία Αρχιμανδρίτη, όσο και άλλων προσώπων.
«Έχετε αναφέρει ότι στους τρείς μήνες έχετε λάβει 80 καταθέσεις. Από αυτές, δεν έχετε λάβει καμία από τον πελάτη μου, ούτε και από άλλους υπόπτους. Στις οκτώ μέρες που ζητάς την προφυλάκιση του πελάτη μου θα λάβεις εξήντα καταθέσεις;»

Παράνομο και καταχρηστικό το αίτημα
Χαρακτήρισε τους λόγους προσωποκράτησης του «παράνομους» και «καταχρηστικούς» και κατηγόρησε τον ανακριτή ότι μεροληπτεί υπέρ του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα, ο οποίος υπέβαλε τη σχετική καταγγελία στις Αρχές. Έκανε μάλιστα λόγο για «κολλούδες» που δόθηκαν από τον Μητροπολίτη και κάλεσε τον ανακριτή να τις παρουσιάσει στο δικαστήριο.
«Λέτε ότι στις 12/3/24 καταγγέλετε από την Δ.Χ. ότι δόθηκε εισφορά €8.000 για αγορα πολυέλαιου. Γιατί δεν αποταχθήκατε νωρίτερα για ένταλμα σύλληψης;»

Ξόφλησε το Τμήμα Φορολογίας
H κυρία Κλαϊδη είπε επίσης ότι ο πελάτης της έχει διευθετήσει όλες τις υποχρεώσεις που είχε έναντι του Τμήματος Φορολογίας από τις 30/05/2024 και αφορούν σε ενοίκια και εισοδήματα, ισχυριζόμενη ότι είναι κάτι που σκόπιμα αποκρύφτηκε από το δικαστήριο.

Ο καβγάς για τον «υπεύθυνο»
Ο ανακριτής της υπόθεσης υποστήριξε ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση διαπράττει οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα, τότε υπόλογος είναι ο Διευθυντής, ο προϊστάμενος ή ο διαχειριστής. Ως τέτοιος ύποπτος αντιμετωπίζεται και ο εν αργία Αρχιμανδρίτης τος ως Ηγούμενος της Μονής. Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης απέρριψε το επιχείρημα.

Πηγή: Alphanews