Όταν είσαι προπονητής, δεν σημαίνει ότι απλά φτιάχνεις την τακτική, τη δουλεύεις στο γήπεδο πριν τις επίσημες αναμετρήσεις και την εφαρμόζουν οι παίκτες σου ή τη διαφοροποιείς κατά τη διάρκεια 90 λεπτών.

Έχει να κάνει και με τον τρόπο διαχείρισης χαρακτήρων, τόσο ατομικά, όσο και ως ένα ενιαίο σύνολο. Και σε αυτό, ο Μικέλ Αρτέτα πέτυχε στο 100%. Και πώς το έκανε; Με… ένα δέντρο!

«Τους μάζεψα όλους σε μια αίθουσα και τους είπα ότι αν θέλετε να σας βοηθήσω, θα πρέπει να υπάρξει ενότητα. Αποφασίζετε κι αν το θέλετε, θα είμαι μαζί σας. Το έκαναν. Τους είπα ότι υπάρχει ένα δέντρο σε αυτή την ομάδα και θα πρέπει να το προσέχουμε και να το ποτίζουμε και σιγά – σιγά θα χτίσουμε τον ενθουσιασμό μέσα σας για να έρχεστε κάθε μέρα στην προπόνηση για να γίνετε καλύτεροι και να χτίσουμε κάτι καλό.

Αυτό ήταν απλά μια εικόνα. Έναν χρόνο αργότερα, φύτευσα ένα δέντρο στις εγκαταστάσεις, τους είπα ότι έχει διάρκεια 130 χρόνια, όσα και η ομάδα και τους είπα ότι θα πρέπει να το προσέχουν. Όποιος το “δηλητηριάσει”, έφυγε. Και μέχρι στιγμής όλα είναι μια χαρά…» είπε ο Ισπανός κόουτς σε συνέντευξή του στο BBC.